Професор др Александар Дугин током предавања на Универзитету одбране у Београду, 22. новембар 2020. (Фото: Министарство одбране РС)

A. Dugin: Lukašenka ruše globalisti

U Belorusiji je Majdan podržan od strane globalista, ne od strane SAD, već baš od globalista, istih onih koji danas unutar same Amerike ruše Trampa

Dugo nisam mogao da shvatim šta se događa u Belorusiji. Sa jedne strane, tipična cvetna revolucija po Soroševoj mustri. Sa druge strane nejasno izveštavanje situacije u ruskim medijima – ali sa jasnom kritikom na račun Aleksandra Lukašenka. Slučaj sa pohapšenim stranim plaćenicima u Minsku razobličio se kao specijalna operacija ukrajinske tajne službe (GRU).

Sada je cela situacija postala nešto jasnija. Moskva je nezadovoljna Lukašenkovim kolebanjima u odnosu na pitanje Krima, Ukrajine i po mnogim drugim tačkama. Lukašenko je nezadovoljan Moskvom zbog direktnog pritiska po neprijatnim pitanjima, kao i oligarsima-posrednicima sa kojima beloruski predsednik o tim neprijatnim pitanjima mora da pregovara. Međusobnih optužbi se nakupilo na obe strane.

Izbori i protesti, zatim i reakcija vlasti – ništa se tu epohalno ne događa. Za to vreme u Americi bukti pravi građanski rat istih igrača – BLM (Crni životi su važni), feministkinje i mnogobrojne Soroševe satnije, protiv diktatora Trampa. Svuda postoje nezadovoljni. No ozbiljni sponzori se iza nezadovoljnih pojavljuju tek u određenom političkom i geopolitičkom trenutku. U Belorusiji je Majdan podržan od strane globalista, ne od strane SAD, već baš od globalista, istih onih koji danas unutar same Amerike ruše Trampa.

Događaji u Belorusiji nemaju nikakve veze sa pitanjem da li je Lukašenko dobar ili loš. To je obojena revolucija u interesu jednopolarnog sveta u agoniji i liberalizma u kolapsu. Što će reći da iza protesta protiv Lukašenka stoji kristalno jasno zlo. Ne događa se narod, već – postmoderno društvo koje galopira u bezdan.

Ali čemu onda ovakva reakcija ruskog medijskog prostora? Nije lepo kada su u pitanju ozbiljne stvari postupati po principu: „dolijao je”, „bolje nije ni zaslužio”. Jedino logično objašnjenje reakcije ruskih medija na događaje u Belorusiji može biti sledeći misaoni niz:

Lukašenko je na putu da prepuni čašu (po nekim pitanjima je zaista već i prepunio), Zapad će ga žigosati i krenuće ozbiljno da mu kopa raku, te njemu neće ostati ništa drugo, do da se obrati Moskvi za vojnu pomoć.

Tim pre jer Litvanija i Poljska mogu pohitati ispred događaja i formirati direktnu vojnu pretnju Minsku.

U tom trenutku i mi uvodimo vojsku. U Ukrajinu nismo, ali u bratsku Belorusiju hoćemo.

Savršeno jasno razumem da ovo nije baš umna strategija i da nije ni posebno prefinjena. Ali ako ovo nije objašnjenje, drugog objašnjenja nema.

 

Autor Aleksandar Dugin

 

Preveo Zoran Draganović

 

Naslovna fotografija: Ministarstvo odbrane RS

 

Izvor Izborskiй klub, 17. avgust 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u