Prekinuto snimanje filma o Košarama, stigao zahtev za promenu scenarija?

Mada je već bilo glasina da postoje neki sukobi, o tome niko iz ekipe „Košara“ nije želeo javno da govori, a sada je Đogo objasnio šta se, zapravo, događa sa ovim filmom

Reditelj Balša Đogo oglasio se sinoć na svom Fejsbuk-profilu i obelodanio skandalozne događaje vezane za film „Košare“ koji upravo snima. Prve klape ove ratne drame (scenario potpisuju Đorđe Milosavljević, Strahinja Radetić i Đogo), posle nekoliko odlaganja zbog pandemije „pale“ su 15. jula u karauli u Leskovcu.

Posle ključnih scena u Beloj Palanci i na lokacijama na Suvoj planini, ekipa filma stigla je u Beograd na nekoliko dana „predaha“, da bi se snimanje nastavilo u karauli iznad Vlasinskog jezera. I mada je već tada bilo glasina da je „predah“ krajem jula usledio zbog nekih sukoba, o tome niko iz ekipe „Košara“ nije želeo javno da govori, a sada je sam Đogo objasnio šta se, zapravo, događa sa ovim filmom.

„Dragi prijatelji, borci sa Košara, pripadnici 53. Graničnog bataljona i ostalih jedinica (znate vi koji ste), oficiri policije i vojske, glumci, i svi ostali moji saradnici u ekipi: 23. jula dvojica mojih producenata, Nemanja Mićić i Vladan Anđelković su prekinuli na nekoliko dana snimanja filma i TV serije „Košare“ dok ne pojačaju, po njihovim rečima, ekipu. Pojačanja su u narednim danima stigla i nastavili smo sa radom, ali je u isto vreme stigao njihov ultimativni zahtev meni da promenim scenario i da ga učinim u toj meri „lakšim“ da može da se snime i film i serija za četiri-pet dana po epizodi, a svi u našem poslu znaju da je to tempo rada brži nego na sitkomu u studiju“, kaže Đogo u svom obraćanju.

Ističući da tema „Košara“ prosto ne sme da se snimi na takav način, jer je to sramota i neće doneti nikakav rezultat, navodi i da tako nešto nikome nije u interesu.

„Da ne bude zabune, i ministri, i ministarstva vojske i policije, Generalštab naše vojske i Uprava za vanredne situacije MUP Srbije dali su nam sve besplatno i pomogli nam zaista bratski. Svaki čovek među njima je znao koliko je ovo važno i kolika je naša zajednička odgovornost. Isto tako je sa Filmskim centrom, od njegovog direktora do predsednice Upravnog odbora. Dali su sve od sebe da nam pomognu, a i sada nam daju svu podršku, i za to im hvala u ime ovog filma. Neki su pokušali i da ubede dvojicu momaka – producenata, koji su umislili da su država, sila, i da oni odlučuju u njeno ime, da se urazume. Nisu vredele ni moje iskrene molbe da shvate da smo svi mi „državni službenici“ i da ovo nisu njihove pare, nego državne, a oni samo treba da ih potroše na posao, a ne na nešto drugo. Neću da gledam ni u čiji džep i ne zanima me, ali znam da smo od države dobili dovoljno novca da snimimo dva ovakva projekta, a ne neku besmislicu. Biće vremena da kažem i koliko“.

Đogo navodi da su za osam dana snimili 32 dobra minuta, između ostalog, jednu veliku akcionu scenu, i da su taj materijal izmontirali i pokazali.

„Ako budem prinuđen, ja ću i javno to pokazati. Ponosan sam na sve koji su u tome učestvovali i pored svih organizacionih nevolja. Znam svoj posao, i cela ekipa može da svedoči kako sam se borio i izborio sa svakim propustom koji su drugi napravili tih dana. A bilo ih je, i za njih su najviše odgovorni moji producenti. Nismo ni prvi ni poslednji koji su malo ostali iza plana, ali to je toliko normalno na početku snimanja i stalno se dešava u našem poslu. Ali, niko ne zaustavlja snimanja, ne menja reditelja, celu ekipu, scenario i glumce. Naš scenario su čitali svi u ministarstvima, sve komisije, glumci i borci sa Košara, i svi su stali iza njega. Svideo im se, jer je ličan i nikome ne drži lekcije, ne arbitrira o nesreći ljudi koji su branili svoju zemlju, i ne damo ga nekima koji o tome ni približno ne misle kao mi. Biće vremena da objasnim i kako je do saradnje sa Nemanjom Mićićem i Vladanom Anđelkovićem uopšte došlo. Ali, ko može da pretpostavi da će nekome pasti na pamet da se ne ponaša časno na filmu „Košare“. A neće ni moći. Kad su ti namere čiste i zadatak jasan iza tebe je uvek sila, i ja znam da je imam iza sebe. Imam vas, heroje sa Košara o kojima snimam ovaj film, imam glumce, ekipu pravih drugara, javnost, i sve čestite ljude, i ne dam posle godinu dana da nas neko pretnjama uguši u tišini. Ovo je naš film, i izborićemo se za njega. Probao sam sve da se naši neprijatelji ovome ne raduju, a bilo ih je dosta, ali izgleda da moramo da se borimo i radimo više od drugih da bi i o nama nešto progovorili. Zato, do pobede. Radimo!“, objavio je Balša Đogo.

Kako je Đogo sinoć izjavio za Novosti, njegova objava na „Fejsbuku“ za sada je dovoljna da javnost čuje istinu, iako postoje još neki „detalji“ koje ovog puta nije pominjao.

„Imam i još neke strašnije podatke od ovih koje sam naveo, ali o tome ćemo drugi put. Trenutno će vaš list učiniti veliku uslugu ekipi filma, a posebno momcima sa Košara”, kaže Đogo.

 

Naslovna fotografija: imdb.com/Omega Production

 

Izvor Sputnjik, 18. avgust 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u