Putin Merkelovoj i Makronu: Spoljno mešanje u Belorusiji je neprihvatljivo

Iz Kremlja je Parizu i Berlinu naglašeno da su neprihvatljivi bilo kakvi pokušaji spoljnog mešanja u unutrašnje poslove Belorusije, koji vode ka daljoj eskalaciji krize

Nemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsednik Vladimir Putin razgovarali su telefonom o situaciji u Belorusiji, saopštila je pres-služba kabineta ministara Nemačke.

„Kancelarka Angela Merkel danas je razgovarala telefonom sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Razgovarali su o situaciji u Belorusiji nakon predsedničkih izbora, koji su održani 9. avgusta. Kancelarka je istakla da se beloruska vlada mora suzdržati od primene nasilja nad mirnim demonstrantima, da što pre treba osloboditi političke zatvorenike i stupiti u nacionalni dijalog sa opozicijom i društvom u cilju prevazilaženja krize“, navodi se u saopštenju.

Kremlj je saopštio da je razgovor obavljen na inicijativu Berlina. U razgovoru, kako se navodi, „izražena je nada u brzu normalizaciju situacije u zemlji“.ž

Ruska strana je naglasila da su neprihvatljivi bilo kakvi pokušaji spoljnog mešanja u unutrašnje poslove Belorusije, koji vode ka daljoj eskalaciji krize, saopšteno je iz Kremlja.

Podsetimo, protesti u Belorusiji već sedam dana ne jenjavaju. Oni su počeli odmah nakon objavljivanja rezultata predsedničkih izbora na kojima je pobedio Aleksandar Lukašenko sa više od 80 odsto glasova.

 

Izvor Sputnjik, 18. avgust 2020.

 

PUTIN SAOPŠTIO MAKRONU DA JE NEDOPUSTIVO MEŠANjE
Predsednik Rusije Vladimir Putin je saopštio francuskom kolegi Emanuelu Makronu da je nedopustivo mešanje spolja u krizu u Belorusiji.

„Tokom diskusije o situaciji u Belorusiji Vladimir Putin je naglasio da je nedopustivo mešanje u unutrašnje stvari Belorusije, kao ni vršenje pritiska na belorusko rukovodstvo. Obe strane su izrazile zainteresovanost za hitno rešavanje nastalog problema“, navodi se u saopštenju.

Razgovor je održan na inicijativu francuske strane. O situaciji u Belorusiji sa ruskim predsednikom je razgovarao i šef Evropskog saveta Šarl Mišel.

„Samo što sam razgovarao sa predsednikom Putinom o situaciji u Belorusiji. Samo miran i inkluzivan dijalog može rešiti krizu u Belorusiji“, napisao je Mišel na Tviteru.

 

Pres-služba Kremlja je saopštila ​da je ruski predsednik tokom razgovora izrazio zabrinutost zbog pokušaja više država da izvrše pritisak na rukovodstvo Belorusije.

„Uoči samita EU razgovaralo se o trenutnom stanju u Belorusiji. Ruska strana izrazila je zabrinutost zbog pokušaja više država da izvrše pritisak na rukovodstvo te zemlje i na sve moguće načine destabilizuje unutrašnju političku situaciju. Iskazana je zainteresovanost da se spreči razvoj događaja koji bi mogao dovesti do sukoba“, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, nešto ranije Putin je razgovarao i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. I njoj je, takođe, saopštio da je nedopustivo mešanje spolja u situaciju u Belorusiji.

 

Naslovna fotografija: kremlin.ru

 

Izvor Sputnjik, 18. avgust 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u