Moskva: Strane sile pokušavaju da potčine Belorusiju svojim interesima

Peskov je dodao da Belorusi sami moraju da rešavaju svoje probleme u okviru dijaloga i da Kremlj smatra da je cela situacija u Belorusiji unutrašnje pitanje te zemlje

Belorusija je naša saveznica i bratska zemlja, a Belorusi sami moraju rešavati svoje probleme kroz dijalog, rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, čime je prvi put iznet zvanični stav Kremlja o situaciji u Belorusiji.

„Znate da je predsednik Putin čestitao Lukašenku. To ukazuje na činjenicu da spoljnu politiku i osnove unutrašnje politike formira šef države“, odgovorio je Peskov na pitanje novinara da li Kremlj priznaje izbore u Belorusiji i kako se može objasniti to što se stavovi pojedinih poslanika Državne dume razlikuju od stava predsednika.

On je dodao da je Belorusija bratska zemlja Rusije.

„Belorusija je naša saveznica i bratska zemlja. I Belorusi su naš bratski narod“, naglasio je Peskov.

Kremlj smatra da trenutno nema potrebe da se Belorusiji pruži pomoć u okviru Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), kao i da je to potvrdilo samo belorusko rukovodstvo, rekao je Peskov.

Na pitanje novinara da prokomentariše informacije u medijima o tome da se ka beloruskoj granici kreće kolona ruske vojne tehnike, Peskov je rekao da se „ruska vojna tehnika nalazi na teritoriji cele Rusije, te da se tu nema šta komentarisati“.

On je dodao da Belorusi sami moraju da rešavaju svoje probleme u okviru dijaloga i da Kremlj smatra da je cela situacija u Belorusiji unutrašnje pitanje te zemlje.

„Još jednom ponavljam, mi smo za to da situacija ostane u pravnim okvirima i da Belorusi sami moraju da rešavaju svoje probleme u okviru tog pravnog polja i u okviru dijaloga“, istakao je on.

Peskov je takođe rekao da u Kremlju primećuju pokušaje spoljnog mešanja u situaciju u Belorusiji i ističu da je to nedopustivo. Portparol Kremlja je istakao da ruska strana smatra da je najvažnije da ne bude nikakvog uticaja i mešanja spolja u situaciju u Belorusiji.

Komentarišući pitanje da li su Belorusiji potrebni novi izbori sa međunarodnim posmatračima, Peskov je rekao da su oni prisustvovali izborima održanim 9. avgusta.

„Znate da su mnoge organizacije kao što su PSSE i Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava pri OEBS-u odbili da učestvuju kao posmatrači na ovim izborima. Međunarodni posmatrači koji su učestvovali zabeležili su stanje. To je de jure i defakto situacija što se tiče međunarodnih posmatrača“, rekao je Peskov.

On je potvrdio da je Putin juče razgovarao sa Lukašenkom o situaciji u Belorusiji, kao i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom. Na pitanje novinara zašto Putin i Lukašenko tako često razgovaraju telefonom, Peskov je istakao da je „sasvim normalno da lideri dve države (Putin i Lukašenko) stalno razmenjuju mišljenja o situacijama poput ove u Belorusiji“.

Portparol ruskog lidera se osvrnuo i na hapšenja ruskih novinara u Belorusiji, istakavši da je ruska strana uvek zabrinuta kada se novinari suočavaju sa neprijatnostima, ali je istovremeno podsetio novinare da ih rad bez odgovarajućih akreditacija slabi u pravnom smislu. Peskov je dodao da je bezbednost ruskih građana uvek apsolutni prioritet.

 

Izvor Sputnjik, 19. avgust 2020.

 

LAVROV O SITUACIJI U BELORUSIJI
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da je Rusija zabrinuta zbog pokušaja spoljnih igrača da iskoriste tešku situaciju u Belorusiji za nametanje svojih pravila, istovremeno pozivajući Zapad da se priseti čime se završilo njihovo „posredovanje“ u Ukrajini 2014. godine.

„Događaji u Belorusiji nas veoma zabrinjavaju. Zabrinjavaju nas pokušaji da se iskoriste poteškoće sa kojima se trenutno suočava Belorusija, beloruski narod i rukovodstvo kako bi se spolja umešali u te događaje, procese. Nije im cilj samo da se umešaju, nego da beloruskom narodu nametnu pravila koja spoljni igrači smatraju korisnim za sebe. Niko ne krije da je reč o geopolitici, borbi za postsovjetski prostor. Videli smo tu borbu i u prethodnim fazama razvoja situacije nakon što je SSSR prestao da postoji. Poslednji primer je Ukrajina“, istakao je Lavrov za televiziju „Rusija 1“.

On je naglasio da je ubeđen da se beloruski narod samostalno može izboriti sa trenutnom situacijom.

„Nadam se da će Belorusi, kao i svi prijatelji Belorusa u inostranstvu, a Belorusija ima mnogo prijatelja, da će uspeti da sami reše svoja pitanja i da se neće slušati one kojima je Belorusija potrebna samo kao geopolitički prostor kako bi širili svoju destruktivnu logiku koja glasi ‘ili ste sa Rusijom, ili ste sa Evropom’“, rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, tokom ukrajinskog majdana 2014. godine upravo s tom logikom „ili – ili“ istupali su mnogi zvaničnici zemalja Evropske unije.

„Sada govore o ‘posredništvu’ – čujemo predloge iz Litvanije i Poljske, neko je rekao da bi OEBS trebalo da bude posrednik – pozivam sve koji iznose takve ideje da to ne čine preko mikrofona, nego da to direktno predlože Belorusima, pre svega beloruskom rukovodstvu. Svi koji govore da je posredovanje jedini način da se izađe iz trenutne situacije, pozivam da ne zaborave kako su naše zapadne kolege ‘posredovale’ 2014. godine tokom majdana u Kijevu“, upozorio je Lavrov.

Saopštenja baltičkih zemalja, Poljske kao i Evropskog parlamenta o situaciji u Belorusiji su isključivo geopolitičkog karaktera, ukazao je Lavrov.

„Ovo što sada čujemo iz evropskih prestonica, pre svega iz baltičkih zemalja, kao i iz Poljske, Evropskog parlamenta – tu se ne radi o predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku, ljudskim pravima i demokratiji. U pitanju je geopolitika, ta ista pravila koje naši zapadni partneri žele da uvedu u svakodnevni život na našem kontinentu i drugim delovima sveta“, smatra ruski ministar.

On je rekao da se nada da će Belorusi, koji su nezadovoljni rezultatima izbora u Belorusiji, pokazati spremnost za dijalog sa vlastima. Lavrov je konstatovao da izbori u Belorusiji nisu bili idealni, ali da ih ne treba iskorišćavati za potkopavanje normalnog dijaloga između vlasti i društva.

„Izbori nisu bili idealni, i ima više dokaza koji ukazuju na to. To priznaje i belorusko rukovodstvo, koje pokušava da stupi u dijalog sa građanima, koji protestuju protiv onoga što smatraju kršenjem svojih prava“, rekao je ruski ministar.

Lavrov je dodao da primećuje da policiju u Belorusiji pokušavaju da isprovociraju, između ostalog i primenom grube sile protiv njih.

 

Naslovna fotografija: REUTERS/Evgenia Novozhenina

 

Izvor Sputnjik, 19. avgust 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u