Navaljni navodno otrovan, lekari mu se bore za život

Navaljnom je pozlilo u avionu nakon što je navodno popio čaj. Trenutno se nalazi u bolnici u Omsku, bez svesti i priključen na respirator

Avion, kojim je ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni leteo iz Tomska u Moskvu, hitno je sleteo u Omsku, jer je Navaljnom pozlilo, a sumnja se da je otrovan. Kako se navodi, odjednom mu je pozlilo nakon što je pre leta popio šolju čaja. Sudeći prema snimku iz aviona, Navaljni je zapomagao od jakih bolova.

„Navaljni se trenutno nalazi na odeljenju intenzivne nege, gde se rade svi neophodni fizikalni pregledi“, navodi se u saopštenju Vlade Omske oblasti.

Vlada je potvrdila da je letelica S7 Erlajnsa hitno sletela danas na aerodrom u Omsku. Prethodno je portparolka Fonda za borbu protiv korupcije Kira Jarmiš saopštila da se pretpostavlja da su „Alekseja otrovali nečim što su sipali u čaj. To je bilo jedino što je pio od jutros“.

Ona je navela da je Navaljni priključen na respirator i da je bez svesti. Glavni lekar bolnice u Omsku Aleksandar Murahovski rekao je Sputnjiku da je Navaljni na intenzivnoj nezi i da je njegovo stanje teško.

Portparol avio kompanije S7, čxijim avionom je ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni putovao kada mu je pozlilo, saopštio je danas da Navaljni tokom leta nije ništa ni jeo ni pio.

„Zdravstveno stanje jednog od naših putnika Alekseja Navaljnog dramatično se pogoršalo nedugo nakon poletanja aviona na letu iz Tomska ka Moskvi. On ništa nije ni jeo ni pio u avionu“, rekao je portparol, prenosi Tas s.

Kako je naveo, osoblje aviona je brzo reagovalo u skladu sa procedurama i odmah su prijavili problem vazduhoplovnoj komandi koja je naredila sletanje aviona na najbliži aerodrom gde je Navaljni iskrcan, nakon čega je avion nastavio let. Dodaje se da je dvoje putnika koji su leteli sa navaljnim ostali u Omsku. Takođe, biće obavljena i istraga u kofi šopu na aerodromu u Tomsku gde je Navaljni pio čaj, a biće pregledane i video kamere.

Prema rečima direktora aerodroma u Tomsku, nijedan drugi putnik se nije žalio i dodao da su u kofi šop odmah došli specijalci da izvrše pretragu. Ranije danas portparolka Navaljnog Kira Jarmiš saopštila je da je avion u kome se on nalazio prinudno sleteo u Omsk, nakon što mu je pozlilo tokom leta, kao i da je pio čaj i aludirala da je on možda otrovan.

Lekari su uspeli da stabilizuju stanje ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog i trenutno je u toku uspostavljanje dijagnoze, izjavio je danas zamenih šefa Urgentnog centra u Omsku Anatolij Kiliničenko.

„Do sada smo imali nekoliko konsultacija sa saveznim centrima, sa ekspertima i svi misle da su svi tretmani i dijagnosticki napori sprovedeni pravilno. Činjenica da smo uspeli da ga stabilizujemo, da dobijemo trenutnu kliničku sliku, daje razlog za oprezan optimizam u vezi sa njegovim prognoziranim stanjem“, rekao je on, prenosi Tas s.

Pres služba regionalnog Ministarstva zdravlja saopštilo je da je Navaljni u normalnoj komi i da je još na mašini za veštačku ventilaciju pluća. Navaljnom je pozlilo na letu iz Tomska u Moskvu, a njegova portparolka Kira Jarmiš izjavila je da je on verovatno otrovan.

 

Izvor Tanjug/B92, 20. avgust 2020.

 

KREMLj O STANjU NAVALjNOG
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je da su u Kremlju iz medija saznali da je opozicionar Aleksej Navaljni u teškom stanju i istakao da najbolji lekari čine sve što je neophodno.

„U Omsku su angažovani najbolji lekari. Koliko nam je poznato iz medija, oni koriste metode telemedicine i konsultuju se sa stručnjacima u Moskvi“, rekao je Peskov.

On je pozvao da se ne spekuliše o uzrocima bolesti Navaljnog, nego da se sačekaju rezultati analiza.

„Koliko znamo, još nisu stigli rezultati analiza. Zato su sve pretpostavke samo pretpostavke. Prosto treba sačekati rezultate analiza. I ako je bilo trovanje, da se vidi čime. Mislim da lekari rade sve moguće i neophodno. Osim toga, oni otvoreno dele informacije o tome“, odgovorio je Peskov na pitanje novinara da li je Kremlj upućen u to da je Navaljni možda otrovan halucinogenom.

Peskov je dodao da će, ukoliko bude potrebe da se Navaljni leči u inostranstvu, razmotriti operativno taj zahtev.

„Ako se obrate Kremlju ili Ministarstvu zdravlja, ili bilo kom odeljenju, mi ćemo biti spremni da veoma operativno razmotrimo takve zahteve, ako ih bude“, dodao je portparol ruskog predsednika.

On je dodao da Kremlj Navaljnom želi da što pre ozdravi.

LEKAR – STANjE NAVALjNOG STABILNO
Zdravstveno stanje ruskog blogera i opozicionara Alekseja Navaljnog, koji je hitno hospitalizovan u Omsku – stabilno je, što je dobar znak, saopštio je zamenik glavnog lekara u bolnici u Omsku Anatolij Kaliničenko.

„S obzirom na stanje u kojem je dovezen, s obzirom na to da dijagnoza nije potpuno jasna, činjenica da smo uspeli da stabilizujemo njegovo stanje, da postignemo aktuelnu kliničku sliku – to je za nas oprezan, ali dobar prognostički znak. Ponavljam, u ovom momentu“, rekao je on.

Lekar je dodao da je do sada Navaljnom urađeno nekoliko analiza. Kaliničenko je dodao da u bolnici postoji specijalizovani centar za lečenje takvih pacijenata. Na pitanje novinara, da li je Navaljni u životnoj opasnosti, lekar je odgovorio da je pacijent uvek u nekoj opasnosti dok ga ne otpuste iz bolnice.

Portparol Ministarstva zdravlja Omske oblasti je saopštio da se ne razmatra pitanje transporta Navaljnog iz Omska u neku drugu bolnicu. Oni su naglasili da se najbolji stručnjaci u zemlji mogu uključiti zbog konsultacija o stanju Navaljnog, ali da to trenutno nije potrebno. Regionalno Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je Navaljni u komi i da je priključen na respirator. Izvor iz hitnih službi regiona saopštio je da se policija nalazi kod bolnice gde je hospitalizovan Navaljni, ali i u bolnici.

Ranije je saopšteno da je avion, kojim je ruski opozicioni lider i bloger Aleksej Navaljni leteo iz Tomska u Moskvu, hitno sleteo u Omsku, jer mu je pozlilo. Portparolka Fonda za borbu protiv korupcije Kira Jarmiš saopštila je da se sumnja da je bloger otrovan. Ona je takođe izjavila da je on u komi.

KO JE ALEKSEJ NAVALjNI
Podsetimo, Aleksej Navaljni je osnivač Fonda za borbu protiv korupcije. Ministarstvo pravde Rusije je 9. oktobra unelo Fond za borbu protiv korupcije na spisak Nevladinih organizacija — stranih agenata. Prema podacima Ministarstva, Fond se bavi političkim aktivnostima, a finansira se iz inostranstva. Prema istrazi, od januara 2016. godine do decembra 2018. osobe koje su zaposlene u Fondu dobile su veliku sumu novca u rubljama i stranoj valuti, a sredstva su stečena na nezakonit način.

Protiv Alekseja i njegovog brata Olega 2012. godine je pokrenut krivični postupak zbog pronevere velikog iznosa novca kompanije „Iv Roše“. Dve godine kasnije sud ih je proglasio krivima. Aleksej Navaljni je dobio uslovnu kaznu, a njegov brat je izdržavao kaznu zatvora u trajanju od 3,5 godine. Oni nisu priznali krivicu.

U decembru 2016. godine Navaljni je objavio da se kandiduje na predsedničkim izborima 2018. godine, ali je Ruska centralna izborna komisija zabranila da učestvuje zbog prethodnih osuđivanja za krivična dela.

 

Naslovna fotografija: Mihail Tereщenko/TASS

 

Izvor Sputnjik, 20. avgust 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u