Vučić: Hram Svetog Save biće nova Sveta Sofija, na otvaranju očekujemo Putina

Predsednik Vučić je tokom obilaska radova u Hramu sa patrijarhom Irinejom izjavio da očekuje da će Putin prisustvovati otvaranju Hrama Svetog Save u oktobru, kada radovi budu gotovi

Predsednik Aleksandar Vučić i patrijarh SPC Irinej obišli su radove na unutrašnjem uređenju Hrama Svetog Save, koji bi, prema planu, trebalo da budu završeni u oktobru. Vučić je poručio da je ponosan na to što je država preuzela najveći teret za završetak izgradnje, kao i da je u prethodne tri godine u Hram uloženo više nego u poslednjih 60 godina. Istakao je i da očekuje ruskog predsednika Vladimira Putina na otvaranju Hrama.

Aleksandar Vučić je, tokom obilaska radova na unutrašnjem uređenju Hrama Svetog Save zajedno sa patrijarhom Irinejom, primetio da ko sanja veliko, veliko i postiže, a ko sanja malo – ni to ne može da postigne. Kao što su, podseća, svojevremeno kritikovali u Parizu kada je građena Ajfelova kula, dok je to sada jedno od najposećenijih turističkih mesta.

„Sva naša dela ostaju za naredne generacije i ovaj će period biti upamćen ne samo po velikom ulaganju u puteve, pruge i druge infrastrukturne objekte, već i po završetku najvažnijeg verskog i kulturnog objekta“, naveo je Vučić.

Poručio je da Hram Svetog Save na poseban način postaje „nova Sveta Sofija“, odnosno Aja Sofija iz Istanbula.

„Ovo će biti nova Sveta Sofija. Nemamo više crkvu Svetu Sofiju, ali imamo Hram Svetog Save“, dodao je Vučić.

„Hram Svetog Save će postati jedno od najvećih i najvažnijih mesta okupljanja, kako našeg naroda, tako i onih koji dolaze u Beograd i Srbiju, turista… Mnogi će dolaziti da vide ovo mesto, jer je teško pronaći ovakvo mesto“, rekao je Vučić.

Naveo je i da Hram Svetog Save ima više sličnosti sa „Svetom Sofijom u Carigradu“, odnosno Aja Sofijom u Istanbulu, koji više nije ni muzej, ni crkva.

„Na neki poseban i posredan način Hram Svetog Save postaje nova Sveta Sofija i sa Bogorodicom iznad oltara, koja je gotovo istovetna kopija ikone u Svetoj Sofiji, postaje, kako je Njegova svetost Irinej već rekao, neka vrsta nove Svete Sofije“, rekao je Vučić.

„Hram deluje nestvarno, ima najveći mozaik u celom svetu, od lomljenog stakla, na kome su radili najveći srpski i ruski majstori. Ljudi će moći za dva meseca da se raduju završetku Hrama“, rekao je Vučić i dodao da je uloženo mnogo novca u završetak radova.

Kaže da su napadali ranije i Zorana Đinđića kada je obezbedio neka sredstva za Hram, ali da je ova vlast zahvaljujući ekonomskim reformama iz 2014. obezbedila deset puta više novca. Vučić dodaje da mu je patrijarh rekao da je država sada mogla mnogo više da pomogne i da je veoma ponosan na tu činjenicu.

„Patrijarh mi je rekao da su očekivali da dobiju sa drugih strana finansijsku pomoć, ali da je država preuzela najveći teret i ponosan sam na to“, dodao je Vučić.

„HRAM VAŽAN ZA SVE KOJI POŠTUJU SEBE, SVOJU ISTORIJU I BUDUĆNOST“
Vučić je poručio da će Hram Svetog Save biti velika stvar za sve naše ljude koji poštuju i sebe, svoju istoriju, svoju budućnost, ali poštuju i druge narode i vere. Najavio je da će Hram biti završen pre kraja oktobra, kada će građani moći da ga vide u njegovoj fantastičnoj lepoti.

Vučić je rekao da je kroz skele imao priliku da nazre kako će izgledati Hram. Podsetio je da je prvu ideju o izgradnji Hrama izneo Srbin katolik Matija Ban.

„Više od 100 godina se borimo da uradimo naš Hram. Svi su već mislili da je to bacanje novca u bunar, ali svuda gde Srbi žive, sav pravoslavni hrišćanski svet, videće da će Hram biti završen pre kraja oktobra. On će postati jedan od najvećih i najvažnijih mesta okupljanja našeg naroda, ali i svih koji dolaze u Beograd“, rekao je Vučić.

Naveo je da je video gornju kupolu, središnju kupolu, ali i kriptu kako su izgledali ranije, dodajući da nije mogao ni da sanja da će kroz skele moći da nazre kako će izgledati Hram. Preneo je da predstoje radovi na podu, kao i 20 odsto mozaika. Ukazao je da je mozaik težak za rad, jer se svaka pločica razlikuje, nema idealno ravnih, te će se posebno na svetlu prelivati.

To je, dodao je, poseban kvalitet, na čemu se zahvalio ruskim majstorima, ali i predsedniku Rusije Vladimiru Putinu i „Gaspromu“ na donaciji od 10 miliona evra.

„Ti ruski prijatelji su godinama ovde radili i napravili nešto što ostaje za vjek i vjekova, za pokolenja koja dolaze, za 1.000 godina“, istakao je Vučić. Ovo je, naglašava, jedan od tri najveća hrama u svetu, a da nijedan od druga dva nije veći – ni onaj u Moskvi, ni onaj u Bukureštu.

IRINEJ: HRAM SVETOG SAVE NA PONOS CELOM HRIŠĆANSKOM SVETU
Hram Svetog Save biće veličanstvena svetinja na ponos srpskom narodu, ali i celom hrišćanskom svetu, poručio je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej.

„Hram Svetog Save je ideal srpskog naroda i naše crkve i države da se podigne veličanstven Hram najvećoj ličnosti naše istorije, Svetom Savi. Polako privodimo kraju uređenje Hrama“, rekao je Irinej novinarima po obilasku radova.

Patrijarh je primetio da bi bez značajnog ulaganja države Hram bio građen još mnogo godina, da su istorijski događaji prekidali gradnju i uređenje Hrama, koji je, inače, počeo da se gradi 1935. godine, te dodao da se veliki hramovi u svetu grade po 150 ili 200 godina.

Zahvalio je svima koji su priložili sredstva za Hram, i državi, koja je, kaže, shvatila smisao i značaj Svetog Save za našu istoriju i smisao Hrama koji se podiže upravo na mestu gde su spaljenje njegove mošti.

„Nadam se da će biti veličanstven Hram, na ponos ne samo Srbima i Srbiji već i širom hrišćanskog sveta“, rekao je Irinej.

Kako je dodao, svi koji su priložili sredstva biće ponosni, jer će, kaže, videti da ono što su žrtvovali nisu učinili uzaludno. Naveo je da je država i najveći priložnik i dobrotvor, što je, kaže, i obaveza države, jer Sveti Sava nije samo gradio crkve i dobio autonomiju za srpsku crkvu, već je gradio i našu državu.

„Koliko je Stefan Nemanja doprineo stvaranju države, ništa manje nije Sveti Sava učinio. Nemanja je širio granice, ali je Sava dao duh i život našoj crkvi. To se oseća kroz istoriju, a oseća se i danas“, rekao je patrijarh.

„Hvala svima koji su radili i doprineli da ova svetinja bude završena, da Beograd i Srbija imaju ovako veličanstven Hram“, zaključio je patrijarh Irinej.

MOZAIK OD LOMLjENOG STAKLA, NAJVEĆA KUPOLA, ČAK 300 POLIJELEJA
Prema ranijim najavama, centralnoj ceremoniji povodom završetka radova u Hramu Svetog Save u oktobru trebalo bi da prisustvuje i predsednik Rusije Vladimir Putin. Rusija je i uložila novac u oslikavanje Hrama, ruski umetnici rade na ukrašavanju kupole, a timove domaćih i ruskih majstora predvodi ruski akademik Nikolaj Muhin, glavni autor i tvorac mozaika.

Inače, mozaik od stakla i kamena učiniće kupolu najvećom u pravoslavnim hramovima, a samo još jedan hram – Pećka patrijaršija – ima prikaz Vaznesenja u kupoli. Radi se od lomljenog stakla, što će, uz posebnu svetlost, stvarati utisak da se likovi svetaca pokreću. Ukrašavanje unutrašnjosti Hrama impozantan je poduhvat, kao i što je bila i sama izgradnja objekta. Više od 15.000 kvadrata u Hramu biće pod mozaikom, što nije slučaj ni u jednoj pravoslavnoj svetinji.

U izradi mozaika korišćeni su najkvalitetniji malteri, prohromske mrežice i vezivna sredstva, što bi trebalo da garantuje vrhunski kvalitet i trajnost. Oltarski ikonostas biće izrađen u kamenu (karara mermer) sa prikazima u mozaiku. Radovi se izvode i na izradi čak 300 polijeleja (lustera) za hram, od kojih je najveći centralni polijelej prečnika 20 metara i težine skoro 14 tona. Akademik Muhin autor je i centralnog polijeleja koji će biti izrađen u bronzi, sa ugrađenim ikonama na drvetu.

Završetak svih radova očekuje se u oktobru, kada će Hram Svetog Save biti otvoren u okviru velikog jubileja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

VUČIĆ: OČEKUJEMO PUTINA NA OTVARANjU HRAMA SVETOG SAVE
Predsednik Vučić izjavio je da se očekuje da će ruski predsednik Vladimir Putin prisustvovati otvaranju Hrama Svetog Save u oktobru, ukoliko epidemiološka situacija bude povoljna.

Vučić je rekao da se u oktobru obeležavaju i dani zajedničke pobede u Drugom svetskom ratu.

„Očekujemo, ako bude sve u redu sa borbom protiv koronavirusa, a na dobrom smo putu, da i ruski predsednik Vladimir Putin bude ovde prilikom otvaranja Hrama“, rekao je Vučić.

Predsednik je izrazio nadu i da će srpski narod sa velikom radošću dočekati otvaranje Hrama na Vračaru. Zahvalio je ruskim prijateljima i partnerima na podršci i pomoći na uređenju Hrama.

„Hvala što vam ništa nije bilo teško i hvala što volite Srbiju, čini mi se, odmah posle Rusije. Mi vaš trud i rad nikada nećemo zaboraviti“, poručio je Vučić ruskim partnerima.

U HRAM DRŽAVA ULOŽILA 43 MILIONA EVRA
Vučić je izjavio da je država u prethodne tri i po godine u izgradnju Hrama Svetog Save uložila 43 miliona evra, što je najviše u prethodnih 50 godina.

„Ja sam ponosan na to što smo kao država mogli najviše da pomognemo. To je narod dao, jer je država bila efikasna, desetostruko snažnija nego što je bila 2012, 2005, 2000, 1985. godine i bilo kad u svojoj prošlosti od 1945. godine pa na ovamo“, rekao je Vučić prilikom obilaska radova na Hramu sa patrijarhom Irinejem.

Naveo je da Sveti Sava nije samo rodonačelnik srpske crkve, već i najveći srpski diplomata, koji je rodio novu duhovnost srpskog pravoslavnog naroda.

„Zato je važno da imamo ovaj Hram i pokažemo i snagu nas kao države, koju ne moramo da uvek da pokazujemo pogrešno, već znanjem i graditeljskim sposobnostima“, naveo je Vučić.

PATRIJARH POKLONIO VUČIĆU SRPSKU ZASTAVU U MOZAIKU
Patrijarh Irinej poklonio je predsedniku Vučiću pločicu – srpsku zastavu u mozaiku. S obzirom na to da radove izvode ruski mozaičari, Vučić se našalio i rekao da bi, kada bi se pločica okrenula, mogla da bude i ruska zastava.

„Patrijarh mi ponekad kaže da bih mogao češće da dolazim u crkvu. Siguran sam da ću dolaziti na ovo predivno mesto, koje će biti na ponos svakom Srbinu, pravoslavcu i svakom čoveku druge vere, mesto mira i teško će se ovakvo mesto u svetu naći“, rekao je Vučić.

Istakao je da je srećan i ponosan na to kako će za dva meseca izgledati unutrašnjost Hrama.

 

Izvor Tanjug/RTS, 20. avgust 2020.

 

VUČIĆ: RAZGOVOR SAMO O UTVRĐENIM TEMAMA
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručuje da u Vašingtonu može biti razgovora samo o utvrđenim temama i da konačnog sporazuma tamo neće biti.

Aleksandar Vučić je rekao da Ramuš Haradinaj može odmah da okrene svoj avion i ne troši kerozin ako u Vašington ide po konačni sporazum, jer toga neće biti tamo. Ramuš Haradinaj je ranije danas izjavio da kosovski Albanci u Vašington putuju po konačni sporazum.

„Idemo u Vašington da razgovaramo o utvrđenim temama. Možemo da razgovarmao o svakoj temi, ali da oni dobiju sve, a mi ništa, i da ih priznamo, taj film neće gledati“, rekao je Vučić za TV Pink.

Vučić ističe da je „svašta moguće“, ali dok je on pri svesti – tako nešto se neće dogoditi“. Rekao je da predstojeći razgovori svakako neće biti laki. Što se srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji tiče, Vučić je najavio da će to biti tema razgovora u Briselu. Ukazao je da Srbija ne može da garantuje njihovu bezbednost, kada nema vlast posle povlačenja vojske i policije, a nije je imala ni tokom rata jednim delom.

„Stalnim ukazivanjem i velikom borbom uveren sam da ćemo biti u stanju da sačuvamo naše svetinje“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da je dobio „određene papire“ iz Republike Srpske, te da očekuje i određene odluke Skupštine Republike Srpske, pa će promisliti kako po tom pitanju da se odredi Srbija. Vučić nije precizirao na koje papire i odluke misli, ali je to spomenuo u kontekstu izazova koji očekuju Srbiju, a pre svega, kako je rekao, po pitanju Kosova i Metohije.

USKORO ĆE BITI POZNAT SASTAV VLADE 
Predsednik Vučić je govoreći o novoj vladi, rekao da će svakako biti promena u budućoj vladi, a da će njen sastav biti poznat uskoro. Vučić je primetio da bi, da je požurio sa sastavljanjem vlade, ljudi reki da je sve isto, a kada duže razmišlja o tome, onda kažu da je sve to igra i spektakl.

„Nije nikakva igra, nego morate dobro da promislite“, rekao je predsednik Srbije.

Upitan da li je bliži koncentracionoj ili koalicionoj vladi, odgovorio je: „Bliži sam onome za šta javnost misli da je moja druga opcija“, dok na pitanje da li je bliži koaliciji sa Šapićem ili Dačićem – nije odgovorio.

Na pitanje koji procenat ministara će biti promenjen, Vučić je odgovorio da ga procenti ne zanimaju, ali da će svakako biti promena. Rekao je i da nije lako da se rešavaju ni pitanja na lokalnu, i da će zato i u lokalnim samoupravama, u 40 do 50 odsto njih, doći do promena.

Odgovarajući na kritike povodom spomenika Stefanu Nemanji da „male duše leče komplekse velikim spomenicima“, Vučić je rekao da „male duše imaju problem sa velikim stvarima, posebno sa velikim dušama i velikim snovima i ljudima, kakav je bio i Stefan Nemanja“.

O RASTU BDP-A
Na pitanje kako komentariše to što bivši guverner NBS Dejan Šoškić tvrdi da će pad BDP-a u Srbiji biti oko 4,5 ili pet odsto, odnosno veći od njegovih prognoza i predviđanja NBS, Aleksandar Vučić kaže da MMF predviđa da će pad biti tri odsto, po čemu bi Srbija bila jedna od dve najbolje zemlje u Evropi.

Vučić ističe da to „što govore i Šoškić i drugi poput Milana Ćulibrka nije istina, kao i da se posle licemerno izvinjavaju iako će nastaviti da iznose neistine“.

Predsednik dodaje da zato mnogi navijaju za koronu, ali da mržnja u politici najviše govori o onima koji je iznose.

 

Izvor Tanjug/RTS, 20. avgust 2020.

 

VUČIĆ O SASTAVU VLADE
Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će svakako biti promena u budućoj vladi, a da će njen sastav biti poznat uskoro. Vučić je primetio da bi, da je požurio sa sastavljanjem vlade, ljudi reki da je sve isto, a kada duže razmišlja o tome, onda kažu da je sve to igra i spektakl.

„Nije nikakva igra, nego morate dobro da promislite”, rekao je Vučić za TV Pink. Upitan da li je bliži koncentracionoj ili koalicionoj vladi, odgovorio je:

„Bliži sam onome za šta javnost misli da je moja druga opcija”, dok na pitanje da li je bliži koaliciji sa Šapićem ili Dačićem – nije odgovorio.

Na pitanje koji procenat ministara će biti promenjen, Vučić je odgovorio da ga procenti ne zanimaju, ali da će svakako biti promena. Rekao je i da nije lako da se rešavaju ni pitanja na lokalnu, te da će zato i u lokalnim samoupravama, u 40 do 50 odsto njih, doći do promena.

Za to, kaže, nije uvek razlog da je neko loše radio, poput, na primer, Niša, već je jednostavno bilo drugo vreme, a sada su potrebni drugi ljudi. Na kritike da se meša u izbor ljudi na lokalnom nivou, odgovorio je ironično – „da čeka da pozovu Šolaka i Đilasa, da im kažu koga da izaberu”?

„Što bi zvali mene, koji sam vodio listu na kojoj su izabrani? Zamislite, ja se mešam i pitam se za one koji su izbrani na listi sa mojim imenom. To je strašan zločin koji sam počinio”, rekao je Vučić.

Dodao je da u Skupštini ima 100 potpuno novih ljudi, koji će tek pokazati koliko su vredni i koliko znanje žele da prikažu, uz starije i iskusnije kadrove.

„To nam treba kako bismo se izborili sa svim izazovima, a čeka nas borba oko KiM”, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

NEĆE SRUŠITI NI NAMENSKU INDUSTRIJU, NI TELEKOM
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je političarima i tajkunima koji su, kaže, uložili mnogo u razaranje srpske namenske industrije, da se ne raduju prerano, jer će ta industrija i srpska vojska biti još jače. Vučić je poručio da će „strasti i emocije” pojedinih političara i kritičara koje postoje zahvaljujući društvenim mrežama, ljudskoj prirodi, ali i nekim greškama ljudi na vlasti ostati za nama, dok će se na kraju pamtiti dela.

Među njima su, dodaje, završetak Hrama Svetog Save, spomenik Stefanu Nemanji, fontana na Slaviji, zgrada Železničke stanice, putevi i pruge širom Srbije…

„Na kraju su dela ono što se meri i ja sam na ta dela veoma ponosan, a ti ljudi neka izmere šta su sve uradili protiv svoje države. Sigurno je da neće uspeti da sruše ni Telekom, ni Stefana Nemanju, ni Svetog Savu, ni bilo šta drugo”, rekao je Vučić za TV Pink i istakao da isto tako neće sruštiti ni namensku.

„Srpska namenska industrija će da preživi i živi uprkos strahovitim naporima tajkunskih političara, njihovih medija i svih ostalih da je unište. Srpska vojska i namenska industrija biće jače”, rekao je Vučić.

Upitan kako komentariše smanjenje izvoza oružja, Vučić je odgovorio pitanjem kako da ne bude smanjen izvoz kada na internetu postoji više od 500 tekstova o aferi u Krušiku.

„Kada ukucate „Krušik” pročitaćete 500 tekstova o tome kako se tamo nešto dogodilo i da vas pitam šta se tamo dogodilo niko ne bi znao da kaže. Zato što su ti tajkuni zajedno sa bugarskim tajkunima radili za bugarske fabrike, da bi te iste granate i rakete kupovali od Bugara, a ne od Srba”, naveo je Vučić.

Podsetio je i na kritike da srpsko oružje ne bi trebalo izvoziti u pojedine zemlje, te poručio da je Srbija uvek izvozila oružje tamo gde je dozvoljen krajnji korisnik. „Sve što izvezemo oružje, izvezemo da bismo zradili novac i da bi ti radnici imali plate, te pitam da li hoćete da uništite srpskog radnika?”, upitao je Vučić.

Sada, dodaje, žele da unište Telekom – srpsku firmu u kojoj je država većinski vlasnik, da bi, kaže Vučić, pojedini političari svojim tajkunima omogućili „da dalje pljačkaju”.

„Kako je nastao SBB? Tako što su otimali od Telekoma, da bi mogli da trpaju novac u svoje džepove, e sada kada država jača, obnavlja resurse i kada je narodna imovina snažnija, sada udri po narodnoj imovini i državi”, naveo je Vučić.

Kazao je da im Telekom smeta jer više nije „ovca za šišanje” od koje su decenijama krali i ukrali 30 miliona evra direktno, a indirekno, dodaje, još više, prenosi Tanjug.

 

Naslovna fotografija: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll

 

Izvor Politika, 20. avgust 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u