Fejsbuk i Gugl cenzurišu sajt Stanje stvari?

Nije jasno da li se radi o pojedinačnom slučaju ili je u Srbiji počela da se primenjuje otvorena cenzura alternativnih medija

Obaveštavamo vas da pojmovi i tekstovi sa „Stanja stvari“ nisu vidljivi preko pretraživača Gugl kao ranije – ako su pre bili među prvima, sad uopšte nisu prikazani ili su skroz nisko rangirani. Da se nešto čudno dešava sa Gugl pretragom primetili smo pre desetak dana, ali nismo hteli da dižemo „lažnu uzbunu“; međutim, kada je i Fejsbuk onemogućio da delimo tekstove (naša adresa/URL je blokirana) shvatili smo da ipak neko ima problem sa nama i našim prilozima.

Što se Gugla tiče, proveravali smo više tekstova, ali je ilustrativan primer vrlo čitanog „Protesta protiv poricanja genocida nad srpskim narodom“ (objavljenog prvo na „Stanju stvari“): kada smo doslovan naslov ubacili u Gugl pretragu dobili smo rezultat po kojem taj tekst ne postoji na našem sajtu. Suprotno tome, na ruskom Jandeksu nalazimo se na prvom mestu.

Što se tiče Fejsbuka, danas (21. avgust) smo primetili da je nemoguće deljenje sa našeg sajta, da nam je adresa blokirana jer krši (bezobalne) „standarde zajednice“, šta god to značilo. Treba primetiti da nije obrisana naša Fejsbuk stranica, ali je praktično onemogućeno širenje naših priloga.

Neuspeli pokušaj da se podeli novi tekst prof. S. Antonića na Fejsbuku (Foto: Stanje stvari)
Neuspeli pokušaj da se podeli novi tekst prof. S. Antonića na Fejsbuku (Foto: Stanje stvari)

Prilično to liči na ono što se desilo sa nalozima Sputnjika i RT-a koji su „nestali“ sa Tvitera:

Tviter stranice habova Sputnjika i RT-a, kao i kineske Sinhue i kineskog Global tajmsa više se ne pojavljuju na padajućoj listi izbora kada se njihov naziv unese na traku za pretragu, osim ako ih korisnik od ranije ne prati.

„Društvena mreža Tviter ne prikazuje nalog RT u pretrazi, osim ako korisnik od ranije ne prati ovaj nalog. Ako se i označi deo iz saopštenje medija na Tviteru, rezultata neće biti“, navodi se u saopštenju.

Imajući u vidu da se ovo blokiranje našeg sajta poklapa sa istom akcijom protiv ruskih medija, podsećamo da nas je, praktično na početku rada (februara 2014. godine), sistem Vordpres blokirao na jedan zbog „izveštavanja o Ukrajini“.

Pošto je reč o svojevrsnoj i vrlo suptilnoj cenzuri, molimo sve čitaoce da ovo prime k znanju i da pokušamo da ovakvim praktičnim savetima pokušamo da prevaziđemo problem:

1. Ne pristupajte našem sajtu preko Gugl pretraga ili preko Fejsbuka, najbolje (najmanje jednom dnevno) ukucajte direktno adresu www.stanjestvari.com

2. Prijavite se na primanje tekstova preko mejla; takođe, umesto da širite naše tekstove putem Fejsbuka činite to preko mejla svojim prijateljima

3. Obavestite one vaše prijatelje i poznanike koji prate „Stanje stvari“ da smo i dalje na „mrtvoj straži“ – ma koliko neprijatelj slao pogrešne dimne signale ili bacao dimne bombe.

 

Naslovna fotografija: REUTERS/Regis Duvignau

 

Izvor Stanje stvari, 21. avgust 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u