Sastanak o KiM se pomera da bi došao i Tramp? Vučić: Ne isključujem mogućnost

Vučić ističe da postoji mogućnost da u Vašingtonu dođe do nametanja tema koje nisu dogovorene i da će se posavetovati sa Dodikom o dvostrukim aršinima međunarodne zajednice prema Kosovu i RS

Sastanak u Beloj kući između predstavnika Beograda i Prištine mogao bi da bude odložen najverovatnije za dva dana, kako bi američki predsednik Donald Tramp mogao da učestvuje na njemu, piše Gazeta ekspres. Diplomatski izvori lista ukazuju da bi sastanak mogao biti odložen za 4. septembar.

Sastanak je najavio Trampov izaslanik za dijalog Ričard Grenel, a organizuje ga predsednikov savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O’Brajen. O’Brajenova kancelarija pre nekoliko dana potvrdila je za Gazetu ekspres da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti prisustvuju sastanku.

Do sada se nagađalo da bi u Beloj kući Beograd i Priština mogli da postignu razne vrste sporazuma, a čak je pomenuta i mogućnost konačnog sporazuma, što je predsednik Vučić odlučno demantovao.

Premijer Hoti rekao je da će se na sastanku u Beloj kući razgovarati o „velikim projektima ekonomske saradnje koji će promeniti ekonomsku perspektivu Kosova i regiona“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić takođe je rekao da Srbija učestvuje u razgovorima o ekonomskim temama.

Sastanak je prvobitno zakazan za 27. jun, ali je otkazan nakon što je Specijalno tužilaštvo u Hagu objavilo da je podnelo optužnicu za ratne zločine protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija.

 

Izvor Kosovo Onlajn/RTS, 21. avgust 2020.

 

VUČIĆ: NE ISKLjUČUJEM POMERANjE SASTANKA
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije isključio mogućnost pomeranja sastanka u Vašingtonu, o čemu spekuliše prištinska štampa. Istakao je da – kad god da bude sastanka i gde god – nema šanse za potpisivanje priznanja Kosova, ni pod kojim uslovima.

Aleksandar Vučić je rekao da jedino što on garantuje to je da će se na sastanku u Vašingtonu i Briselu boriti za interese Srbije.
Onima koji, kako kaže, maštaju da će tamo biti potpisano priznanje Kosova, poručuje da ne postoji mogućnost, ni pod kojim uslovima, da se tako nešto dogodi.

Vučić je, u izjavi novinarima nakon prisustva prikazu sposobnosti dela jedinica Vojske Srbije na aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici, upitan da prokomentariše pisanje o pomeranju termina za sastanak u Vašingtonu, i da bi on mogao da traje duže, odnosno preko noći, te da li to znači da se planira pritisak na Srbiju, rekao je da uvek postoji pritisak.

Kazao je da još ništa nije dogovoreno, i da vidi da postoje inicijative za vrlo kratko pomeranje datuma, za dan-dva. Ukazao je da čeka da vidi o čemu se radi, nakon čega će obavestiti javnost i pružiti odgovor. Naglasio je da uvek postoji pritisak na Srbiju, ali da ne treba unapred da bežimo i nadamo se da se nikada ni o čemu ne postigne dogovor.

„Čini se kao da se nalazimo u defanzivnoj poziciji. Mediji stalno pišu ‘čeka nas ovaj užas, pa onaj užas’… Čini mi se da ne razumemo dobro težinu naše pozicije. Ne mislim da će biti lako, a da li lično osećam veliki teret povodom toga, odgovor je ‘da'“, zaključio je Vučić.

„VOLEO BIH DA BUDU SAMO EKONOMSKE TEME…“
Upitan da li se na sastanku u Beloj kući na stolu mogu naći i političke teme, kako je nedavno najavio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, Vučić je rekao da ne zna šta domaćini mogu da ispostave kao teme, osim onoga o čemu je do sada obavešten, a to su ekonomske teme, o čemu se već govorilo.

„Ne mogu da garantujem da neće, ali bih voleo da budu samo ekonomske teme, jer za politički dijalog i statusna pitanja je nadležna Evropska unija, u skladu sa odlukom UN, što smo ranije prihvatili. Ali iznenađenja ne isključujem“, rekao je Vučić novinarima.

Kaže i da prati šta pišu prištinski mediji i da se zna s kim Priština ima kontakte i u američkoj i u briselskoj administraciji, te da Beograd nije došao do posebnih zaključaka, sem onoga što je i premijer privremenih institucija Avdulah Hoti već potvrdio, a to je da će se razgovarati o unapređenju ekonomskih odnosa na konkretan način.

„Ako bude bilo šta drugo, bićete odmah obavešteni, reagovaću i obavestiću vas o tome“, rekao je Vučić.

VUČIĆ: O DEČANIMA U BRISELU
Upitan da li se o gradnji u zaštićenoj zoni Visoki Dečani čuo sa igumanom Savom Janjićem i da li će to pitanje biti tema razgovora u Beloj kući, koji bi trebalo da budu održani 2. septembra, Vučić je rekao da je o Dečanima razgovarao sa Markom Đurićem i drugim predstavnicima Kancelarije za Kosovo i Metohiju i da je Beograd u skladu s tim preuzimao određene korake.

„Nastavićemo to da radimo. Mi možemo političkim i diplomatskim sredstvima da se borimo za Pećku patrijaršiju, Dečane, Gračanicu, čak i za Banjsku na severu KiM, koju smo velikim delom obnovili i uložili ogromna finansijska sredstva“, rekao je Vučić.

Istakao je da nema problem da o tome razgovara sa bilo kim, ukoliko neko misli da bi on mogao da pomogne.

„Ja ću svakako tu temu otvoriti u Briselu, jer, to je jedna od stvari o kojoj se mora govoriti u Briselu. A ne znam da li će se o tome govoriti u Vašingtonu“, rekao je Vučić.

VUČIĆ: O ZLOČINIMA OVK I SPECIJALNOM SUDU POSLE VAŠINGTONA
Predsednik Srbije je rekao da će Specijalizovana veća razmatrati optužnice bivših pripadnika tzv. OVK 24. avgusta, a da se Srbija suočavala s nekim stvarima koje nije mogla da prihvati, o čemu će javnost biti obaveštena posle sastanka u Vašingtonu.

„Nismo mi klikeri da nas neko pomera kako hoće iako smo mali, a Amerika velika“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara.

Povodom 22 godine od nestanka srpskih novinara sa KiM Đure Slavuja i Ranka Perenića, koje još nije rasvetljeno, Vučić je rekao da mi ne možemo ništa da uradimo, a „kosovskoj strani ne pada na pamet da otkriju gde leže“, jer je teško da su posle toliko godina živi, a da se ništa nije znalo.

Rekao je da je, kada su oteti novinari, posetio porodicu Ranka Perenića u Bresju, gde su Srbi u to vreme bili većina, kao i u Kosovu Polju, i drugim okolnim mestima, gde smo, kaže, za razliku od danas imali i organe vlasti.

„Tada ste mogli da vidite sve probleme sa kojima se suočavala država“, rekao je predsednik i dodao da je video i tragediju koja je zadesila suprugu Snežanu i dete Perenića, zbog čega je, kaže, tužan, ali ništa nije moglo da se učini.

O KRITIKAMA, BELORUSIJI, KOŠUTNjAKU
Predsednik se tokom obraćanja osvrnuo i na kritike povodom postavljanja spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu. Rekao je da je interesantno da oni koji su uveli rijaliti „Veliki brat“ u Srbiju u spomeniku Stefanu Nemanji vide kič i šund. Primetio je i da nema stvari koju uradi a da neko ne kaže da to nije dobro – bilo da je to auto-put, pruga, fabrika ili nešto drugo…

„To je protivljenje svemu novom i boljem“, kaže Vučić i podseća da nema odgovora na njegovo pitanje zašto 75 godina nismo napravili film o Jasenovcu.

Predsednik je naveo da je zlonamerna laž da se Vojska Srbije navodno mešala u unutrašnje stvari i nemire u Belorusiji. Rekao je da je zlonamerna informacija iskonstruisana na činjenici da se devet naših vojnika u Belorusiji zateklo na pripremama za međunarodne vojne igre u toj zemlji. Ističe da naši vojska tradicinalno učestvuje na tom takmičenju i da se devet naših snajperista takmiči i da će se vratiti 6. septembra u zemlju. Ne čudi ga, kaže, da su neki političari i to pokušali da iskoriste protiv sopstvene zemlje.

Vučić je govorio i o najavljenoj seči šume u Košutnjaku i rekao je da je protiv toga.

„Protiv sam sečenja šume u Košutanjku i nemam nikavu rezervu po tom pitanju, ali treba videti šta su prava potencijalnog investitora i da vidimo ko je tu napravio grešku u nekom ranijem periodu i kako to da se reši“, dodao je Vučić.

VUČIĆ: POZVAĆU DODIKA I CVIJANOVIĆEVU NA RAZGOVOR
Predsednik je najavio da će pozvati u Beograd srpske lidere iz BiH, Milorada Dodika i Željku Cvijanović, kako bi razgovarali o dokumentima koja su mu poslali, a koja se tiču dvostrukih aršina međunarodne zajednice povodom statusa Kosova u Srbiji i Republike Srpske u BiH.

Vučić je rekao da je dokumente pročitao, te da će im se još dodatno posvetiti.

„Mnogo je političkih komplikacija pred nama. Moramo da se izborimo sa koronavirusom, iako nam ide bolje nego drugima, a moramo da se borimo za ekonomski napredak, za dodatni rast“, konstatovao je.

 

Izvor Tanjug/RTS, 21. avgust 2020.

 

DODIK I CVIJANOVIĆEVA DOSTAVILI VUČIĆU DOKUMENT
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da su iz Republike Srpske dostavili dokumenta predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojima ukazuju na antidejtonsko ponašanje visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, te da su i time želeli da pokažu da zapadne zemlje imaju dvostruke aršine kada je reč o pitanjima Republika Srpska i Kosovo i Metohija.

“Naravno da je to dio naših razgovora koje smo imali u Banjaluci i potrebe da predsednika Vučića, odnosno Srbiju, upoznamo sa antidejtonskim ponašanjem visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH povodom primene Dejtonskog sporazuma”, pojasnio je sinoć Dodik u izjavi za Tanjug.

On je istakao da žele da podrže predsednika Vučića u nastojanju da na pravi način i sa dodatnom snagom uđe u pregovore sa Prištinom.

“Mi smo dostavili predsedniku Srbije informacije o antidejtonskim ponašanju, kao akt koji je razmatran i razmatra se na vladi. Naravno da već imamo zaključke vezano za antidejtonsko ponašanje i kršenje Dejtona u Skupštini Republike Srpske i u celini ćemo te dokumente dostaviti predsedniku Srbije”, naveo je Dodik.

To je, ističe, učinjeno, s obzirom da Srbija razgovara sa Prištinom, a da su neke zapadne zemlje rekle da prihvataju nezavisnost Kosova, dok te iste zapadne zemlje krše Dejton, tako što Republici Srpskoj oduzimaju prava, žele da je konzerviraju i naprave unitarnu BiH.

To je, naglašava Dodik, potpuno obrnuti proces koji je viđen na primeru Kosova i Metohije.

“Dakle, ideja da se Vučiću dostave podaci u tom pogledu i da može na relevantan način da uporedi različito ponašanje međunarodne zajednice u gotovo identičnim situacijama vezano za statuse”, naveo je Dodik.

On je istakao da potpuno razume da je za Vučića to teško pitanje, ali da Srbija kao garant Dejtonskog sporazuma, treba i ima obavezu, što predsednik i pokazuje, da zaštiti legitimna prava Republike Srpske, stečena Ustavom i Dejtonskim sporazumom.

“Ukoliko međunarodna zajednica smatra da je Kosovo nezavisno, a jedan deo nje je već pokazao da priznaje nezavisno Kosovo, većina zemalja EU i SAD, onda mi smatramo da i mi možemo kao Republika Srpska da istaknemo pravo na regulaciju statusa koji nama odgovara”, rekao je Dodik.

Ponavlja da je Republika Srpska trajno nezadovoljna statusom u BiH, jer im ona, kaže, ništa nije dobro donela.

“I BiH i visoki predstavnik i međunarodna zajednica su oduzimali prava Republici Srpskoj i oni žele da evropskim procesom BiH, to nasilje verifikuju i da se promeni Ustav i ubaci u Ustav i sve nadležnosti prebace na Sarajevo”, rekao je Dodik.

Jedini „papiri“ koji su ranije najavljeni iz Banjaluke tiču se izjave Milorada Dodika, na zajedničkoj pres konferenciji u Banjaluci, da je predsedniku Srbije rekao da se ne može razgovarati o odvajanju Kosova, a da se pritom ne razgovara i o statusu Republike Srpske, odnosno da „ako Kosovo ostaje u Srbiji i Republika Srpska ostaje u BiH“.

Dodik je prenio tada novinarima da se Vučić nije izjašnjavao o toj tezi, a Vučić je rekao da će to učiniti kada dobije obrazloženje na papiru.

 

Izvor Fakti, 21. avgust 2020.

 

VUČIĆ SUTRA O NAPADIMA SDA I IZETBEGOVIĆA
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će javno odgovoriti na brutalne laži podmetačine bošnjačkog člana Predsedništva BiH i njegove stranke. Ovo je Novostima rečeno u kabinetu šefa države posle skandaloznog napada Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića na našu zemlju i njenog prvog čoveka.

Oni su, naime, danas naveli da Srbija nastavlja agresiju prema BiH povezujući „pitanje Kosova sa entitetom Republike Srpske“.

– Koordinirano delovanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića s vlastima RS u svrhu povezivanja statusa Kosova s entitetom RS, u aktuelnim pregovorima Srbije i Kosova, predstavlja nastavak agresije na Bosnu i Hercegovinu, s ciljem ugrožavanja njene celovitosti – poruka je iz SDA.

Oni navode da tome svedoče poslednje izjave Milorada Dodika koji je kazao da je s Vučićem u Banjaluci imao sastanak o „statusu RS“ te da su se dogovorili da vlasti RS upute dokumentaciju o tome, što, kako tvrde, nedvosmisleno potvrđuje da Vučić, nasuprot deklarativno korektne i pomirljive, iza kulisa vodi dvoličnu i agresivnu politiku s teritorijalnim pretenzijama prema BiH.

– Tražimo od predsednika Srbije da prekine ovakvo delovanje, jer je slične stvari radio i Slobodan Milošević koji je time doveo do najveće nesreće, ratnih sukoba i zločina u Evropi nakon Drugog svetskog rata – piše u saopstenju Izetbegovićeve stranke.

Inače, predsednik Vučić za svoga mandata nijednom nije doveo u pitanje teritorijalnu celovitost BiH, mada nikada nije krio da Beograd želi da gradi bratske veze sa Repiblikom Srpskom. O tome svedoče brojni projekti koje je Beograd započeo sa druge strane Drine i koji su, po priznjanju samog rukovodstva Srpske, najambiciozniji i najkonkretniji otkako je aktuelni šef države došao na vlast.

Takođe, Vučić se javno protivio najavama demontaže Dejtonskog spprazuma, na sta kao predstavnik drzave garanta i potpisnice tog dokumenta apsolutno ima pravo. Poslednji atak na ugovor kojim je 1995. okončan krvavi građanski rat u BiH izveo je američki ambasador u Sarajevu Erik Nelson, predlažući njegovo reformisanje jer „građani žele da budu deo transatlantske zajednice“.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Izvor Večernje novosti, 21. jun 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u