Britanska jedinica za brza dejstva stigla na vojnu vežbu u BiH

Vežba „Brzi odgovor 2020” će se održati od 31. avgusta do 5. septembra. Cilj je da se omogući vojnicima Oružanih snaga BiH i EUFOR-a zajednička obuka za operacije podrške mira

Ambasador Velike Britanije u BiH Metju Fild je na svom Tviter profilu objavio kako je britanska elitna vojska stigla u Bosnu i Hercegovinu, zajedno s oklopnim vozilima i strateškim avionom.

Dolazak britanskih vojnika u BiH uobičajen je i redovan postupak, a jedinica koja je došla u potpunosti je u lancu komande EUFOR-a, preneo je portal Kliks.

 

„Britanska vojska je u Bosni i Hercegovini na vežbi ‘Brzi odgovor’. Ovde se nalazi i strateški avion kompanije ‘Antonov erlajns’ AN-124 u RAF Brajz Norton u kojem se nalaze oklopna vozila britanske vojske Fokshaund i MAN-ovim kamionima i autobusima“, napisao je Fild.

U ovoj vežbi koju je organizovao EUFOR, kako je ranije najavljeno, učestvovaće 20 država koji su pod komandom EUFOR-a, uključujući i Višenacionalni bataljon.

Među ovim zemljama su Austrija, Bugarska, Grčka, Mađarska, Italija, Rumunija i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Vežba „Brzi odgovor 2020“ će se održavati širom BiH od 31. avgusta do 5. septembra. Cilj ove vežbe je da se omogući vojnicima Oružanih snaga BiH i EUFOR-a zajednička obuka za operacije podrške mira, kao i sposobnost EUFOR-a da dovede u zemlju rezervne snage koje pomažu vlastima BiH u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja.

Vežba se održava svake godine i deo je redovnog kalendara obuke Oružanih snaga BiH i EUFOR-a.

 

Naslovna fotografija: Sgt ‘Matty’ Matthews RAF/UK MoD Crown

 

Izvor Kliks/RTS, 25. avgust 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u