Ana Brnabić: Nadam se da Lukašenko neće zameriti

Potpisivanje te deklaracije je ono „što Srbija treba da radi u okviru sinhronizacije srpske politike sa evropskom politikom”, kazala je novinarima Brnabić

Premijerka Srbije Ana Brnabić potvrdila je informaciju iz diplomatskih krugova da se Beograd početkom ove nedelje pridružio Deklaraciji Evropske unije (EU) o Belorusiji. To je obavljeno „u okviru sinhronizacije sa spoljnom politikom EU” – rekla je ona i dodala da se nada da predsednik te države Aleksandar Lukašenko „neće to zameriti” Srbiji.

Ambasadori Evropske unije i SAD u Beogradu Sem Fabrici i Entoni Godfri pozdravili su u sredu pridruživanje Srbije evropskoj deklaraciji o predsedničkim izborima u Belorusiji. EU je 11. avgusta usvojila Deklaraciju o predsedničkim izborima u Belorusiji u kojoj se navodi da su građani Belorusije tokom izborne kampanje „pokazali želju za demokratskim promenama”, ali da „izbori nisu bili ni slobodni ni fer”.

Potpisivanje te deklaracije je ono „što Srbija treba da radi u okviru sinhronizacije srpske politike sa evropskom politikom”, kazala je novinarima Brnabić tokom posete Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

„U sklopu našeg pridruživanja Evropskoj uniji to je nešto što mi radimo svake godine”, rekla je ona.

Ocenila je da Srbija ima dobre odnose i dobru saradnju s Belorusijom i da, uprkos pridruživanju toj deklaraciji, Srbija ne sme da zaboravi „dela prijateljstva prema Srbiji, posebno u najtežim trenucima”. Istakla je da se neće zaboraviti da je Lukašenko „jedini državnik na svetu koji je tokom NATO bombardovanja 1999. godine posetio Srbiju”, prenosi Beta.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Sava Radovanović

 

Izvor Politika, 27. avgust 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u