Председник Белорусије Александар Лукашенко током састанка са председником Русије Владимиром Путином на маргинама самита Шангајске организације за сарадњу, Бишкек, 14. јун 2019. (Фото: kremlin.ru)

Putin: Poslaćemo policiju u Belorusiju ako bude potrebe

Po Putinovim rečima, on i Lukašenko su se dogovorili da se ruski odred pošalje samo ako „situacija izmakne kontroli” i „ekstremističke grupe sprovode nasilje”

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je njegov beloruski kolega Aleksandar Lukašenko od njega tražio da, ukoliko to zatreba, pošalje policijsku pomoć da bi se smirila kriza u njegovoj zemlji. Putin je ukazao da to, međutim, „još nije potrebno”, javlja agencija AP.

Putin je za rusku državnu televiziju rekao da je Lukašenko tražio od njega da pripremi odred policije za slanje u Belorusiju ukoliko zatreba, ali da su se složili da zasad nema takve potrebe i izrazio nadu da je neće ni biti.

Po Putinovim rečima, on i Lukašenko su se dogovorili da se ruski odred pošalje samo ako „situacija izmakne kontroli” i „ekstremističke grupe sprovode nasilje” i „pokušaju da zauzmu državne zgrade”.

U, kako izgleda opasci prema Zapadu koji je osudio Lukašenkovu represiju nad demonstrantima i pozvao ga da pokrene dijalog sa opozicijom, Putin je „strane sile” koje nije imenovao, optužio da „pokušavaju da steknu političke prednosti” od krize u Belorusiji.

Rusija ima sporazum o uniji sa Belorusijom koji predviđa bliske političke, ekonomske i vojne veze, i tu susednu zemlju smatra ključnom branom pred „zapadnom ekspanzijom” i važnim kupcem ruskih energenata. Lukašenko je danas optužio susede da se otvoreno mešaju u poslove Belorusije time što traže nove izbore i rekao da one vode „hibridni rat” protiv nje.

Beloruski predsednik Lukašenko suočen je sa višenedeljnim protestima posle proglašenja svoje pobede na izborima 9. avgusta, koje opozicija smatra lažiranim. SAD i EU kritikovali su beloruske izbore 9. avgusta na kojima je produžena Lukašenkova 26-godišnja vladavina, navodeći da nisu bili ni slobodni ni fer, i pozvale vlasti na dijalog s opozicijom, prenosi Beta.

 

Naslovna fotografija: kremlin.ru

 

Izvor Politika, 27. avgust 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u