Turska zapretila Grčkoj ratom ukoliko prošire teritoriju na moru

„Nećemo dozvoliti da Grčka proširi svoje teritorijalne vode u Egejskom moru na 12 milja”, rekao je Čavušoglu. Reagovala je i zvanična Atina

Moguće grčko proširenje teritorijalnih voda duž morske granice prema Turskoj bio bi povod za rat, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

„Nećemo dozvoliti da Grčka proširi svoje teritorijalne vode u Egejskom moru na 12 milja”, rekao je Čavušoglu, prenosi Dejli sabah.

Ovo upozorenje usledilo je nakon što je grčki premijer Kirijakos Micotakis prošle sedmice objavio da će grčke teritorijalne vode u Jonskom moru, prema Italiji, biti proširene sa šest na 12 milja.

I Turska i Grčka imaju šest milja teritorijalnog mora u Egejskom moru, gde se nalazi veliki broj grčkih ostrva nedaleko od turske obale, prenosi Tanjug.

Grčka i Turska, obe članice NATO-a, spore se poslednjih dana oko turskih planova za istraživanje u istočnom Sredozemlju, za koje se veruje da je bogato naftom i gasom.

 

Izvor Politika, 30. avgust 2020.

 

ATINA ODREAGOVALA NA TURSKE PRETNjE RATOM
Zvanična Atina je zvanično odreagovala na (polu)pretnje iz Ankare ratom za resurse istočnog Mediterana. Slično kao što bi na takve pretnje odgovorio Montenegro Mila Đukanovića.

Potpredsednik Turske Fuat Oktai rekao da bi pokušaji Grčke da „proširi teritorijalne vode“ sa šest na 12 nautičkih milja mogli da izazovu vojni sukob. Pritom je upozorio: „Ankara će učiniti sve što je potrebno da zaštiti svoje vode“.

Istovremeno je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan obavestio generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga o nameri da brani svoje interese na Mediteranu.

Povodom ovoga je Grčka objavila „hrabro“ saopštenje:

„Nezabeležena percepcija Turske da može da ugrozi susedne države upotrebom sile kada ostvaruju svoja legitimna prava – u suprotnosti je sa savremenom političkom kulturom i osnovnim odredbama međunarodnog prava! Pozivamo Tursku da shvati da su međunarodno pravo i vrednosti na kojima je izgrađen savremeni međunarodni poredak obavezni za sve zemlje sveta“.

Grčko Ministarstvo spoljnih poslova je dodatno naglasilo da se međunarodne obaveze ne primenjuju selektivno, da je međunarodna zajednica je dužna da ih zaštiti. Još je upozorilo Ankaru da grčki suverenitet ne zavisi od turskog veta.

 

Naslovna fotografija: Fatih Aktaş/Anadolu Agency

 

Izvor Fakti, 30. avgust 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u