Верници са транспарентом „Слога биће пораз врагу“ на Саборном храму Светог Јована Владимира, током литије у Бару, 12. јануар 2020.

DPS (ne) poziva pristalice na veliki skup, opozicija i Crkva apeluju na mir i slogu

„Sada kao nikada moramo imati na umu reči Svetog Petra II Lovćenskog Tajnovidca koje je u oslobođenoj Crnoj Gori ponovio kralj i gospodar Nikola: „Brat je mio, ma koje vjere bio”

Demokratska partija socijalista (DPS) pozvala je svoje pristalice na skup koji je planiran 6. septembra na Trgu nezavisnosti u Podgorici. Poziv je na društvenoj mreži objavio Savet mladih DPS-a, ali portparol te stranke navodi da nisu organizatori skupa.

U objavama na zvaničnim stranicama partije na društvenim mrežama se poziv prati porukama „nema izgovora“, „pokažimo da nas ima mnogo“ i „Crna Gora prije svega“. Ista poruka je podeljena i na vajber zajednici DPS-a, prenose „Vijesti“.

Pre nego što je DPS zvanično poslao poziv na taj skup, na društvenim mrežama su se širile informacije o planiranom okupljanju uz zapaljive prateće poruke. Portparol DPS-a međutim navodi da ta stranka nije organizator skupa.

„Organizatori su određene patriotske organizacije koje ni na koji način nisu povezane sa našom partijom“, navodi se u saopštenju Nikolića dostavljenom Tanjugu.

Javna okupljanja su merama Nacionalnog koordinacionog tela ograničena na 40 osoba na javnom prostoru, a kada je u pitanju politički skup – na 100 osoba na otvorenom javnom prostoru, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra između lica, nošenje zaštitnih maski i dezinfekciju ruku odgovarajućim dezinfekcionim sredstvom.

 

Izvor Sputnjik, 01. septembar 2020.

 

CRKVA APELUJE NA MIR I SLOGU
Budući da su se u Crnoj Gori nakon izbornog dana i sinoć mnogi građani okupljali pred hramovima, Episkopski savet SPC u CG podsetio je javnost da „Crkva ne organizuje i ne poziva na ova okupljanja, niti na litije” i istakao da promena koja se u Crnoj Gori dogodila ne sme da bude povod za širenje bilo kakve netrpeljivosti.

Najnovija masovna okupljanja, kakva su bila širom Crne Gore su, nažalost, proizvela i nekoliko incidenata, da li zbog provokacija onih koji su izgubili vlast ili ne, svejedno je – oni su potpuno nepotrebni i štetni za sve nas, kaže se u saopštenju Episkopskog saveta Crne Gore koji čine mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, episkop mileševski Atanasije i episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije, prenosi Tanjug.

„Ovakve vrste okupljanja nose potencijal nasilja svojstvenog prethodnoj vlasti, od kojeg narod koji je pobedio treba da bude isceljen, pri tome ne smemo da zaboravimo ni rizik koji i dalje postoji od širenja novog koronavirusa”, kaže se u saopštenju SPC u CG.

Navodi se da su „svi ljudi braća i sestre, jer smo svi sinovi i kćeri jednoga Boga, Tvorca svih i svega”.

„U takvoj bratskoj i sestrinskoj ljubavi treba da provodimo i ove postizborne dane, kao, uostalom i sve dane svoga života. Nadamo se da je taj duh bratske slobode i poštovanja ono što je pobedilo i što pobeđuje”, stoji u saopštenju.

Promena koja se u Crnoj Gori dogodila ne sme da bude povod za širenje bilo kakve netrpeljivosti, a mir i narodna sloga su najvažniji da sada dođe do mirnog formiranja istinski demokratske vlasti, prvi put posle 75 godina, navodi Episkopski savet.

„Nijedan interes, nečija radost ili nezadovoljstvo izbornim rezultatom nisu razlog da se građani na bilo koji način sukobljavaju. Zato smatramo da je najbolje da predstojeći dani proteknu bez bilo kakvih masovnih okupljanja, da bi se pokazalo da je došlo do istinskih promena u Crnoj Gori i da bi se omogućilo zaduženim da izvrše prave ljudske promene, jer neće biti lako vratiti narodu ono što mu je oduzeto, isceliti društvo od opake korupcije i samoživosti i graditi budućnost svih na bogoljublju i bratoljublju”, naglašavaju episkopi iz CG.

Episkopski savet apeluje na građane da ne zaborave da smo svi, bez obzira na ideološko-političku, nacionalnu ili versku pripadnost braća i kao takvi građani ove zemlje imamo prava na svoje razlike.

„Sada kao nikada moramo imati na umu reči Svetog Petra II Lovćenskog Tajnovidca koje je u oslobođenoj Crnoj Gori ponovio kralj i gospodar Nikola: „Brat je mio, ma koje vjere bio”.

Nemamo, međutim, ni kao hrišćani, ni kao civilizovani ljudi, prava da drugog mrzimo zbog toga što ima stavove drugačije od naših, kaže Episkopski savet.

 

Naslovna fotografija: mitropolija.com

 

Izvor Politika, 01. septembar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u