Server: SAD su zabrinute zbog CG, opozicija možda neće formirati vladu

Kaže da su u Vašingtonu zabrinuti zbog smera kojim bi mogla krenuti Crna Gora i dodaje da uopšte nije izvesno da će vladu formirati opozicija

„Veoma je važno da Crna Gora, poslije izbora, zadrži dobre odnose sa ostalim zemljama u regionu, kao i sa Briselom i Vašingtonom“, kaže za Glas Amerike Danijel Server, profesor na vašingtonskom univerzitetu Džons Hopkins. Server, američki analitičar i poznavalac balkanskih prilika, primećuje da je izborni proces sproveden u Crnoj Gori ukazao da je demokratija u toj zemlji, kako se izrazio, ozbiljna stvar.

„Pojedini, naročito u zapadnoj Evropi, sugerisali su da nismo ozbiljni u pogledu demokratije na Balkanu i da ćemo bez obzira na sve držati ljude na vlasti koji su prozapadno orijentisani. I to nije slučaj. Vidjeli ste šta se dogodilo sa Gruevskim, Tačijem, i sada je Đukanovićeva stranka u suštini izgubila na izborima, iako veoma tijesnom razlikom. Šta se događa kad izgubite izbore? Opozicija pokuša da formira većinu u parlamentu i ako u tome uspije dobija priliku da upravlja zemljom. I u to nema sumnje. Važno je što se pokazalo da je demokratija u Crnoj Gori više konsolidovana nego što su možda mnogi rekli“, kaže za Glas Amerike profesor Server.

Opozicija u Crnoj Gori je proglasila pobjedu i saopštila da da ima većinu da formira vladu. S obzirom na to da se glavna opoziciona koalicija “Za budućnost Crne Gore” zalaže za tješnje veze sa Rusijom i Srbijom i protiv je članstva u NATO, da li se očekuje promjena spoljnopolitičkog kursa u Crnoj Gori – dalje od EU i Alijanse, a bliže Rusiji, ako opozicija uspije da formira vladu?
Prvo bih naglasio da je sam proces formiranja vlade, na neki način, kao drugi izbori. Nije lak i može dugo da traje. Stranke moraju da pregovaraju i imaju različite programe i ideje o tome ko bi trebalo da predvodi, a ko da sledi. Zbog toga bi trebalo biti strpljiv u pogledu aktuelne situacije. A šta očekujem? Nadam se da se opozicija neće okrenuti od NATO-a, Evropske unije i crnogorske nezavisnosti i suverenosti. To je veliki rizik, čini mi se, da će oni ovu veoma tijesnu izbornu pobjedu vidjeti kao indikator da mogu da preokrenu kurs i iznenada okrenu Crnu Goru ka Moskvi i Beogradu, čak i prijeteći njenoj nezavisnosti. To bi bila velika greška i izazvala bi mnogo poteškoća. Veoma je važno da Crna Gora zadrži dobre odnose sa ostalim zemljama u regionu, kao i sa Briselom i Vašingtonom.

Crna Gora se smatra pouzdanim partnerom i saveznikom Amerike. Da li bi ishod izbora i eventualno formiranje vlade od strane opozicionih stranaka moglo da na bilo koji način utiče na odnose dvije zemlje?
Ne očekujem da će se to dogoditi, ali bih bio zabrinut zbog toga. Znate, to je njihov izbor, ako pobijede na izbori oni odlučuju o tim pitanjima. Međutim, mislim da bi bila velika greška da se podriju odnosi sa SAD i NATO. NATO sada ima obavezu prema Crnoj Gori i Crna Gora prema NATO-u. I to je nešto što ne bi trebalo da se promijeni sa promjenom vlade. A ako se to dogodi, onda bi to moglo izazove stvarne probleme za SAD, ali i za Crnu Goru.

O kojim problemima je riječ?
NATO ne može da ima članicu koja nije lojalna i nije posvećena Alijansi. I sasvim je jasno da Rusi pokušavaju iskoriste balkanske zemlje da oslabe NATO. To bi bilo zaista za žaljenje ako bi Crna Gora postala agent Moskve”.

Znam da je ovo više pitanje za američke zvaničnike ali opet, možete li mi reći kako će se u zvaničnim krugovima u Vašingtonu gledati na ishod ovih izbora?
Mislim da će, kao i ja, pozdraviti to što je izborni proces bio u manjoj ili većoj meri slobodan i pošten. Ali, iza zatvorenih vrata, verujem da će biti nekih zabrinutosti o smjeru u kojem bi mogla da krene nova vlada. Međutim, ne želim da prejudiciram, proces formiranja vlade nije završen, i ne treba podrazumjevati da će opozicija koja ima 41 mesto u parlamentu moći da formira vladu na osnovu toga. Postoje različite kombinacije i stvari su komplikovane. Mislim da ne treba da prejudiciramo kako će izgledati crnogorska vlada.

Ranijih godina, kada smo razgovarali o izborima u Crnoj Gori, uvek ste ukazivali da Crnoj Gori nedostaje održiva, demokratska opozicija koja nije protiv nezavisnosti i nije protiv NATO-a i EU. Šta mislite sada, posle jučerašnjih izbora?
Ovo je test za opoziciju, da li će biti održiva i moći da vlada čuvajući suverenitet i nezavisnost države, da li će nastaviti da ispunjava svoje obaveze prema NATO-u i čuva dobre odnose sa Kosovom i Bosnom. Ovo je trenutak istine za opoziciju u Crnoj Gori dok preuzima odgovornost za upravljanje zemljom.

A da li očekujete, naravno u slučaju da opozicija formira vladu, da će predsednik Srbije možda imati veći udio u donošenju spoljnopolitičkih odluka u Crnoj Gori?
On svakako očekuje da će se više pitati. Ovo je neobična situacija, jer je on zapravo u vrlo prijateljskim odnosima sa predsednikom Đukanovićem takođe. Iskreno, ne vidim ni kako Crna Gora predstavlja neki veći problem za Srbiju. Ne vidim kako je njeno kretanje ka EU i ulazak u NATO zaista problem za Srbiju. To nije stvorilo nikakve stvarne izazove za Srbiju. Tako da, očekujem da će on imati izvestan uticaj, ali bi i on takođe trebalo da prepozna da su nezavisnost i suverenitet Crne Gore u interesu i Srbije. Ako Srbija počne da se igra idejom da Crna Gora treba da se vrati pod upravu Beograda, to bi stvorilo velike izazove i vjerujem, haos u Crnoj Gori koji bi naneo štetu i samoj Srbiji.

 

Autor Milena Đurđić

 

Naslovna fotografija: Medija centar Beograd

 

Izvor Glas Amerike, 31. avgust 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u