Đukanović optužio Vučića za medijsko-političku agresiju, burne reakcije iz Beograda

On je ocenio da od donošenja Zakona o slobodi veroispovesti, od decembra prošle godine, postoji, kako je rekao, jaka medijsko-politička agresija iz Beograda prema Crnoj Gori i to „od svih“

Predsednik Crne Gore i lider DPS Milo Đukanović, u ekskluzivnom intervjuu za Njuzmaks Adrija, izjavio da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i aktuelna politika Srbije „pokazali vrlo problematične intencije“ prema Crnoj Gori i da od donošenja Zakona o slobodi veroispovesti, od decembra, postoji jaka medijsko-politička agresija iz Beograda, „od svih“. Prećutna podrška međunarodnih aktera „je u Beogradu shvaćena je kao prilika da se reaktuelizuje i konačno reši srpsko pitanje u regionu“, kaže Đukanović.

Đukanović je naveo da je moguće da je njegova partija izgubila „zbog nezadovoljstva građana nekim politikama“, što se nije dostigao nivo standarda koji očekuju, ali kao mogući razlog vidi i, kako kaže, manipulaciju crkve i zvaničnog Beograda oko Zakona o slobodi veroispovesti, „koje je (Beograd) pokrenuo i vodi od decembra prošle godine do danas“.

On je ocenio da je crnogorsko društvo još uvek podeljeno, a upitan šta je on uradio po tom pitanju da se ta podeljenost ublaži, kaže da je to sve „vrlo pažljivo tretirano“ i da se za 15 godina ne može ublažiti ono što postoji vekovima.

Predsednik Crne Gore je ocenio da od donošenja Zakona o slobodi veroispovesti, od decembra prošle godine, postoji, kako je rekao, jaka medijsko-politička agresija iz Beograda prema Crnoj Gori i to „od svih“.

„Govorim, kada kažem svi, o manje-više svim medijima i svim značajnim političkim akterima u Srbiji“, rekao je Đukanović. Na pitanje da li misli na Vučića, odgovorio je – naravno.

On je naveo da je Vučić davao, kako kaže, podršku velikosrpkom nacionalizmu, kroz prijeme tih aktera.

„Predsednik Vučić i aktuelna politika Srbije pokazali su dve vrlo problematične intencije. Prva je da žele da se mešaju u unutrašnji politički život drugih država, a drugi je da se mešaju na način da pokušavaju da revitalizuju politiku velikosrpskog nacionalizma u regionu. I jedno i drugo je veoma pogrešno i veoma pogubno“, naglasio je Đukanović.

Kazao je i da je u svim javnim nastupima i u razgovorima sa pojedinim ljudima sa političke scene Srbije upozoravao da je to „neodgovorno poigravanje sa duhom iz boce“. Tome sam lično svedočio devedesetih, kada je taj isti duh pušten iz boce, i kada je proizveo jednu nepodnošljivu mržnju i doveo do tragičnih ratova u kojima je život izgubilo oko 150 hiljada ljudi, naveo je. Đukanović kaže da su zatim nosioci tadašnjih vlasti izgubili kontrolu nad tim duhom iz boce, koji su sami pustili.

„Ponavljati takvu grešku nepunih trideset godina kasnije i targetirati Crnu Goru na način na koji je devedesetih godina targetirana Hrvatska ili krajem devedesetih Kosovo, i pretvarati Crnogorce u neprijatelje – ja mislim da je to izraz neodgovornosti. To svedoči o pokušaju da se obnovi jedna retrogradna politika. Ta retrogradna politika je veoma opasna, ona je i u ovom periodu, kao i devedesetih, zahvaljujući nepažnji određenih međunarodnih centara, shvatila da je dobila legitimitet za te svoje retrogradne nacionalističke težnje“, naveo je Đukanović.

Aktuelna politika Beograda, prećutno podržana iz određenih međunarodnih centara – pre svega zbog potrebe tih centara da budu akteri rešavanja odnosa na relaciji odnosa Beograda i Prištine – ta prećutna podrška „je u Beogradu shvaćena je kao prilika da se reaktuelizuje i konačno reši srpsko pitanje u regionu“, kaže Đukanović.

„Pokušaj rešavanja srpskog pitanja po meri Beograda jeste pokušaj izmene karaktera države Crne Gore. To je ona ponuda koja se pokušava nametnuti svih ovih godina – da umesto građanske države i multietničkog društva bude srpska država, da se Crnogorci „konačno osveste“ da oni nisu nikakva posebna nacija, nego da su komunistička izmišljotina, da je Crna Gora druga srpska država… To su teorije koje vidimo da žive zatovljene duboko u strukturama balkanskog društva, koje svaku nepažnju međunarodne zajednice koriste da isplivaju na površinu, naravno sa tendencijama koje su opasne po stabilnost regiona“, naveo je Đukanović.

Na konstataciju da ima tvrdnji da je Vučić svojim nacionalizmom terao vodu na njegovu (Đukanovićevu) vodenicu, da mu je zapravo pomagao, predsednik Crne Gore kaže da to tvrde ljudi kojima je data instrukcija da tako nešto govore, da bi prikrili oficijelnu politiku Beograda.

„Oficijelna politika Beograda, to je valjda i slepcu jasno, je bila da pokuša da promenom vlasti stvori atmosferu u kojoj bi Crna Gora postala deo planiranog srpskog sveta u trouglu između Beograda, Banjaluke i Podgorice“, rekao je.

Đukanović kaže da se to neće dogoditi, da se izborni rezultati menjaju iz jednog u drugi izborni ciklus. Smatra da nekih radikalnih usvajanja rešenja u koja veruje dosadašnja opozicija, neće biti, i da crnogorsko društvo neće unazad.

 

Izvor N1, 01. septembar 2020.

 

REAKCIJE SRPSKIH ZVANIČNIKA
Srbija se ni na koji način ne meša u unutrašnja pitanja Crne Gore i ni na koji način nije uticala na izborni proces u Crnoj Gori, poručila je predsednica Vlade Ana Brnabić u odgovoru na ocene koje je izneo crnogorski predsednik Milo Đukanović. Nije Vučić pozivao građane Crne Gore za koga da glasaju, navodi ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, dok sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković ističe da Đukanović uvek krivca vidi spolja, a nikada u sebi.

Ana Brnabić kaže da su ocene crnogorskog predsednika političke fraze o navodnoj ugroženosti Crne Gore, kojom se Đukanović izgovara, umesto da se fokusira na stvarne potrebe i probleme svojih građana.

„Kao predsednica Vlade Republike Srbije osećam obavezu da reagujem na stavove koje je o Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću izneo predsednik Crne Gore i DPS-a, jer je u pitanju pokušaj političke obmane koju Đukanović koristi kako bi objasnio uzroke izbornog rezultata njegove stranke“, ističe Brnabićeva u saopštenju.

Ukazuje da je Vučić u proteklih osam godina manje puta pomenuo Crnu Goru i Mila Đukanovića, nego što je Đukanović samo u ovom jednom intervjuu pomenuo Srbiju i predsednika Vučića i to svaki put, kao i toliko puta ranije, u negativnom kontekstu. Srbija se ni na koji način ne meša u unutrašnja pitanja Crne Gore i ni na koji način nije uticala na izborni proces u Crnoj Gori, ističe premijerka i dodaje da je to činjenica koju Đukanović ne može da spori.

„Nema govora o tome da je Crna Gora na bilo koji način ugrožena od strane Srbije i više je nego jasno da je Đukanović zarobljen u političkim frazama koje je godinama koristio kako bi lažnim pričama o ugroženosti Crne Gore sticao političke poene umesto da se fokusira na stvarne potrebe i probleme svojih građana“, navodi se u saopštenju.

Srbija, ističe Brnabić, želi najbolje moguće odnose sa Crnom Gorom i svim zemljama u regionu. Srbija je, dodaje, posvećena izgradnji stabilnog, povezanog i sigurnog Balkana. Upravo je to razlog zbog kojeg je predsednik Vučić pokrenuo incijativu „malog Šengena“, kako bi zemlje regiona ekonomski sarađivale u interesu svih građana, podseća premijerka.

„To je najbolja odbrana od svih politika i političara koji ne mogu da iskorače iz devedesetih godina prošlog veka. Odnos prema ovoj incijativi koju, nažalost, Crna Gora do danas nije prihvatila, jasno oslikava ko je posvećen pitanjima zajedničke budućnosti, a ko svoju političku poziciju gradi na problemima iz prošlosti“, ocenjuje Brnabićeva.

„Srbija spremno pruža ruku svakoj ideji koja će dovesti do poboljšanja životnog standarda, otvaranja novih radnih mesta, izgradnji izvesnije i sigurnije budućnosti za sve građane ovog našeg dela Evrope, u nadi da ćemo svi vrlo brzo postati članovi Evropske unije. To je ono što želim da poručim Đukanoviću, građanima Crne Gore i građanima Srbije“, zaključila je Brnabićeva.

DAČIĆ: NIJE VUČIĆ POZIVAO GRAĐANE CG ZA KOGA DA GLASAJU
Za razliku od Rame, Haradinaja i drugih albanskih političara, kao i muslimanskih lidera, Srbija, pa ni njen predsednik Aleksandar Vučić, nijednom se nisu mešali u unutrašnja pitanja Crne Gore, izjavio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić povodom optužbi koje je predsednik Crne Gore Milo Đukanović izneo na račun srpskog predsednika i Srbije.

„Nije Vučić pozivao građane Crne Gore za koga da glasaju, već Rama i ostali, a to onda, po Milu Đukanoviću, nije mešanje u unutrašnje stvari. Srbiju pitanje vlasti u Crnoj Gori ne interesuje, interesuju nas samo prava i slobode srpskog naroda koga u Crnoj Gori ima oko 29 odsto, kao i položaj Srpske pravoslavne crkve, čija imovina i svetinje su bili meta napada crnogorske vlasti“, rekao je Dačić za Tanjug.

Istakao je da je to legitimno pravo Srbije po svim međunarodnim konvencijama.

„A sve sa ciljem da srpski i crnogorski narod žive u miru i bratskoj slozi kao što su vekovima živeli. Sramotno je da Milo Đukanović napada Srbiju i Aleksandra Vučića za mešanje u unutrašnje stvari Crne Gore, dok se on najdirektnije umešao u unutrašnje stvari Srbije, priznavši Kosovo“, dodao je Dačić.

Naglasio je i da je vreme da Đukanović prestane da plaši Crnu Goru navodnim srpskim hegemonizmom, dodajući da je ta taktika propala na izborima.

„Pre 30 godina Milo Đukanović je izjavio da se ponosi srpskim poreklom i crnogorskom državnošću, da li je lagao tada ili laže sada“, upitao je Dačić, dodajući da je „to pitanje za narod i građane Crne Gore“.

„Jedino što Srbija ne da jesu laži o navodnom mešanju Srbije i Vučića i velikosrpskoj politici. Na kraju, zašto Đukanoviću smeta, kako on kaže, velikosrpski trougao Beograd, Banjaluka i Podgorica, a ne smeta mu, čak ga i podržava, velikoalbanski četvorougao Tirana, Priština, Skoplje i Podgorica? Svima je to izgleda jasno zašto“, poručio je Dačić.

VULIN: ĐUKANOVIĆ NE ZNA DOSTOJANSTVENO DA GUBI
Reagujući na izjavu Đukanovića, ministar odbrane Aleksandar Vulin poručio je da „kao što nije znao časno da vlada tako Milo Đukanović ne zna dostojanstveno da gubi“.

„Nije Đukanović pao zbog srpskog nacionalizma, već zbog korupcije i šverca koji je prikrivao crnogorskim nacionalizmom. Nije Đukanović izgubio izbore zato što ga je napala Srbija, već zato što je on napao Srbe. Nije Đukanovića srušila kletva Srpske pravoslavne crkve, već ga je obrukao i srušio blagoslov Miraševe crnogorske crkve“, navodi Vulin u saopštenju.

„Vučić je jedini državnik na Balkanu koji odluke donosi samo u skladu sa voljom svog naroda, i ne traži ni teritoriju ni uticaj van svoje zemlje, nije ni čudo da ga Đukanović mrzi i ne razume“, dodao je Vulin.

Đukanović je u intervjuu za Njuzmaks adrija optužio Vučića za jaku medijsko-političku agresiju Beograda, jer je, kako tvrdi, srpski predsednik „davao jaku podršku velikosrpskom nacionalizmu u Crnoj Gori“.

SELAKOVIĆ: ĐUKANOVIĆ UVEK KRIVA VIDI SPOLjA, NIKADA U SEBI
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović je u toku samo jedne emisije više puta napao predsednika Srbije Aleksandra Vučića nego što je on njega pomenuo u prethodnih osam godina, izjavio je generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

„To samo govori o besu i o starom maniru da Đukanović uvek krivca traži u drugome, uvek uzrok i neprijatelja traži i vidi spolja, a nikada ni krivicu ni uzrok ne vidi u sebi“, rekao je Selaković za Tanjug.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Tanjug/RTS, 01. septembar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u