Filmski reditelji podržavaju kolegu u slučaju Košare

Nedopustivo je, kažu predstavnici Asocijacije filmskih reditelja Srbije, da se reditelj posle dobijanja novca od FCS-a otpušta zato što „ne želi da ispunjava naloge produkcije”

Asocijacija filmskih reditelja Srbije izražava veliko nezadovoljstvo izjavama dvojice producenata filma „Košare” da je zamena reditelja Balše Đoga sasvim normalna stvar, kako piše u zvaničnom saopštenju, a prenosi Tanjug. Predstavnici asocijacije navode i kako je neprimeren stav producenata da je sasvim u redu da u određenom momentu, ako se desi neslaganje, i reditelj ne želi da ispuni naloge produkcije, dođe do razlaza.

Takođe nisu saglasni sa tvrdnjom producenata da su takvi i ugovori, gde piše da je neophodno da reditelj ispunjava naloge produkcije, čiji je film ili serija projekat, i koja je našla novac.

„Želimo da upoznamo javnost sa činjenicom da producent nije ’našao novac`, već da je dobio državna sredstva, novac poreskih obveznika koji dodeljuje Filmski centar Srbije na svojim konkursima, a na osnovu kvaliteta projekta, scenarija i velikim delom reputacije reditelja navedenog u konkursnoj prijavi”, navodi se u pismu asocijacije.

Nedopustivo je, dodaju, da se reditelj posle dobijanja novca od FCS-a otpušta zato što „ne želi da ispunjava naloge produkcije”, jer sama komisija centra koja dodeljuje sredstva uzima u obzir ko je reditelj i na tome bazira svoju odluku da se ona dodele ili ne. Kako se navodi u dopisu, ime reditelja Balše Đoga je i jedino lično ime na predlogu konkursne komisije i odluci Upravnog Odbora FCS o dodeli sredstava projektu „Košare”.

„Želimo da naglasimo da našeg kolegu Balšu Đoga i njegov rad poznajemo već 25 godina, dok smo za producente Nemanju Mićića i Vladana Anđelkovića prvi put čuli sada, i njihov dosadašnji producentski rad nam je potpuno nepoznat”, naglašavaju članovi. Kao organizacija kojoj je jedan od glavnih ciljeva zaštita autorskih i moralnih prava svojih članova, oni će tražiti od Filmskog centra Srbije da budu aktivno uključeni u dalji razvoj medijacije i da imaju uvid u spor između reditelja Đoga i producenata „Košara”.

Upravni odbor asocijacije je još 20. avgusta uputio poziv članstvu, kolegama rediteljima da nikako ne rade na ovom spornom filmu.

„Pozivamo sve naše članove da se uzdrže od direktnog mešanja u spor i ne prihvataju angažman u pomenutom projektu, kako bi se na svaki način izbegao nelojalan kolegijalni odnos prema našem članu Balši Đogu, sve dok se ne završi zvanična medijacija Filmskog centra Srbije”, navodi se u pismu.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Politika, 02. septembar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u