Medojević za sporazum sa Srbijom kao najvažnijim partnerom

Medojević smatra da stabilnost Crne Gore mora biti zasnovana na prevazilaženju viševekovnih identitetskih sporenja i sukoba između „crnogorskih Crnogoraca i crnogorskih Srba”

Predsednik crnogorskog Pokreta za promene, člana Demokratskog fronta, Nebojša Medojević, izrazio je uverenje da Crna Gora, sa svojim najvažnijim spoljnopolitičkim partnerom – Srbijom, mora da sklopi „sporazum o strateškom partnerstvu”, kojim će se definisati strateški nacionalni interesi dveju država i dogovoriti svi međusobni odnosi, prenosi portal CdM iz Podgorice.

Takav sporazum morao bi, kako kaže, da u potpunosti uvaži multietnički karakter države Crne Gore i postignuti dogovor sa manjinskim narodima o njihovoj punoj integraciji u državu Crnu Goru, uz poštovanje najstrožih međunarodnih standarda kojima se štite prava manjina, prenosi Tanjug.

Medojević smatra da stabilnost Crne Gore mora biti zasnovana na prevazilaženju viševekovnih identitetskih sporenja i sukoba između „crnogorskih Crnogoraca i crnogorskih Srba” i njihovom iskrenom i istinskom pomirenju.

„Konzensus oko članstva Crne Gore u EU i neophodnosti korenitih reformi u cilju ostvarivanja tog cilja je prvi dokaz da je dogovor o budućnosti države u Crnoj Gori moguć. Kroz pregovore o članstvu Crna Gora će morati da se radikalno menja nabolje i da postepeno postaje drugačija, bolja, demokratska i pravna država sa stabilnim institucijama zasnovanim na vladavini prava i sili zakona, a ne zakonu sile. U Crnoj Gori više nikad, niko ne sme biti izvan i iznad zakona”, poručio je Medojević.

On je naveo da se tek odlaskom Đukanovića sa političke scene, stvaraju uslovi za početak dijaloga o novom „Paktu za stabilnost države Crne Gore”.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Politika, 02. septembar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u