Poruka Turskoj? SAD ukidaju sankcije na izvoz vojne opreme Kipru

Ova odluka doneta je usred rastućih tenzija u oblasti istočnog Mediterana između Grčke i Turske oko prava na potencijalne izvore nalazišta nafte i gasa

SAD će Kipru ukinuti 33-godišnje sankcije na vojnu opremu i produbiti bezbednosnu saradnju sa Nikozijom, najavio je američki državni sekretar Majk Pompeo. Majk Pompeo je na Tviteru napisao da će SAD Kipru ukinuti sankcije na vojnu opremu tokom naredne fiskalne godine, prenela je agencija Rojters. Predsednik Kipra Nikos Anastasijades je nakon telefonskog razgovora sa Pompeom na Tviteru napisao da pozdravlja ovaj potez američkih vlasti.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu je rekao da ova odluka „zanemaruje jednakost i balans“ na ostrvu i da Ankara očekuje da ona ponovo bude razmotrena. Upozorio je da će Turska, ukoliko to ne bude slučaj, „preduzeti neophodne recipročne korake u skladu sa svojom pravnom i istorijskom obavezom da garantuje bezbednost turskom narodu na Kipru“.

Ankara i Atina su saopštile da su spremne da problem reše putem dijaloga, ali obe strane takođe insistiraju i na zaštiti svojih prava. Ova odluka doneta je usred rastućih tenzija u oblasti istočnog Mediterana između Grčke i Turske oko prava na potencijalne izvore nalazišta nafte i gasa.

Vašington je Kipru uveo restrikcije na vojnu opremu 1987. godine, kako bi podstakao ujedinjenje i ograničio trku u naoružanju na ostrvu, podeljenom između grčke i turske zajednice. Kipar je 1974. godine podeljen posle invazije Turske, a više pokušaja primirja između dve strane okočano je bez uspeha.

 

Naslovna fotografija: Drew Angerer/Getty Images

 

Izvor Tanjug/RTS, 01. septembar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u