Здравко Кривокапић, носилац народне коалиције „За будућност Црне Горе“ (Фото: Снимак екрана/Јутјуб)

Sumnjiv napad na džamiju u Pljevljima, oglasili se Krivokapić i Amiflohije

„Očigledan je rukopis Đukanovićevih službi, koje su na istovetnoj matrici održavale vlast svih prethodnih godina”, rekao je nosilac liste Za budućnost Crne Gore Zdravko Krivokapić

Nepoznata osoba ili više njih kamenovali su jutros prostorije Islamske zajednice u Pljevljima. Glavni imam Pljevlja u Islamskoj zajednici u Crnoj Gori Samir Kadribašić naveo je da su vandali nakon što su razbili vrata, ostavili poruku sadržine “Polećela crna ptica, Pljevlja biće Srebrenica”. Nakon saznanja da su razbijena vrata Odbora islamske zajednice policija vrši uviđaj na licu mesta. Sa incidentom je upoznat i nadležni tužilac.

U Crnoj Gori je nakon parlamentarnih izbora održanih u nedelju pomalo napeta situacija. Lider koalicije Crno na bijelo Driton Abazović juče je prošetao centrom Pljevalja. Dok je prolazio pored kafića, Abazović je privukao pažnju građana.

Mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohije osudio je napad na građane muslimanske veroispovesti u Pljevljima i dodao da se ne može oteti utisku da se radi o namernoj provokaciji i osmišljenom planu podizanja tenzija. On je u saopštenju za medije naveo da je napad na pljevaljske muslimane napad i na svakog pljevaljskog hrišćanina i na svakog građanina Crne Gore.

„Poslednji u nizu vandalski čin nasilja u Pljevljima usmeren protiv tamošnje Islamske zajednice je velika ljudska sramota za njegovog počinioca. Nečasno je i kukavički pod okriljem noći činiti ovakve stvari, bez obzira na to kakve motive ima glavni akter ovog događaja“, naveo je Amfilohije.

Kako je dodao, ne može se oteti utisku da se radi o namernoj provokaciji koja ima za cilj da poremeti odnose između građana Pljevalja i cele Crne Gore na osnovu verske pripadnosti.

„Neću da izvodim preuranjene zaključke, ali činjenica da već više incidenata ostaju nerasvetljeni, navodi na pomisao da se ovde ne radi o autentičnom obliku ispoljavanja verske mržnje i netrpeljivosti i huliganstvu, već o osmišljenom planu podizanja tenzija zbog ishoda izbora, koji, nažalost, već daje svoje rezultate, što smo mogli juče da vidimo u Rožajama“, kazao je Amfilohije.

 

Izvor Mondo, 02. septembar 2020.

 

KRIVOKAPIĆ: PREPOZNAT RUKOPIS ĐUKANOVIĆEVIH SLUŽBI
Nosilac izborne liste narodne koalicije Za budućnost Crne Gore Zdravko Krivokapić najoštrije je danas osudio, kako je naveo, pokušaj odlazeće vlasti da izazove međnacionalne sukobe u mešovitim crnogorskim sredinama i pozvao policiju da hitno pronađe počinioca kamenovanja Islamske zajednice u Pljevljima.

Krivokapić je poručio da je u tom incidentu prepoznat „rukopis Đukanovićevih službi”, prenosi Tanjug.

„Veselin Veljović izvesno zna ko je počinilac ovog gnusnog dela izazivanja međunacionalne i međuverske omraze, a to sledi i na osnovu informacija koje nam obezbeđuju časni pripadnici Uprave policije. S obzirom na to da je počinilac iz iste strukture kao Veljović, sigurni smo da će zvanično ostati „nepoznat”“, rekao je Krivokapić, prenele su podgoričke Vijesti.

Krivokapić je rekao da su u pitanju „zlokobne provokacije u mešovitim sredinama” u kojima odlazeća vlast pokušava da naruši međunacionalne i međukonfesionalne odnose.

„Očigledan je rukopis Đukanovićevih službi, koje su na istovetnoj matrici održavale vlast svih prethodnih godina. Podsećamo da su to isti akteri i iste službe koje su devedesetih proterivale i vršile represiju nad bošnjačkim i albanskim stanovništvom koje sad navodno štite”, navodi Krivokapić u saopštenju narodne koalicije.

Od direktora Uprave policije Veljovića, Krivokapić je zatražio da „policija hitno označi počinioca”.

„U prethodnom periodu, policija je po hitnom postupku, nezakonito hapsila desetine ljudi zbog fejsbuk statusa, tako da očekujemo makar sličan nivo ‘efikasnosti’ i u ovom slučaju”, naveo je Krivokapić.

 

Izvor Politika, 02. septembar 2020.

 

MITROPOLIT: VELIKA LjUDSKA SRAMOTA
Posljednji u nizu vandalski čin nasilja u Pljevljima usmjeren protiv tamošnje Islamske zajednice je velika ljudska sramota za njegovog počinioca. Nečasno je i kukavički pod okriljem noći činiti ovakve stvari, bez obzira na to kakve motive ima glavni akter ovog događaja.

Ne možemo se oteti utisku da se radi o namjernoj provokaciji koja ima za cilj da poremeti odnose između građana Pljevalja i cijele Crne Gore po osnovu vjerske pripadnosti. Nećemo da izvodimo preuranjene zaključke, ali činjenica da već više incidenata ostaju nerasvijetljeni, navodi na pomisao da se ovdje ne radi o autentičnom obliku ispoljavanja vjerske mržnje i netrpeljivosti i huliganstvu, već o osmišljenom planu podizanja tenzija zbog ishoda izbora, koji, nažalost, već daje svoje rezultate, što smo mogli juče da vidimo u Rožajama.

Ne zaboravimo da je policija u prethodnom periodu u roku od nekoliko sati pronalazila i privodila ljude koji su anonimno pisali po društvenim mrežama ili slikali trobojke, tužilaštvo ih ekspresno kažnjavalo, a sad se suočavamo sa tim da se nasilnički izgredi ne riješavaju ni približno istom efikasnošću.

Ko god da su počinioci ovih nedjela i kakve god da su njihove namjere, svakako nisu dobroželatelji nijednom građaninu Crne Gore i treba da odgovaraju za svoja nepočinstva. Napad na pljevaljske muslimane je napad i na svakog pljevaljskog hrišćanina i na svakog građanina Crne Gore. Pljevaljski manastir je posvećen Svetoj Trojici, Bogu Ljubavi, a ko širi mržnju, sebe udaljuje od te Božije Ljubavi i blagoslova Božijeg.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor mitropolija.com, 02. septembar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u