Podmetanje Rusiji: Lukašenko presreo razgovor Merkelove o Navaljnom

On je obećao da će predati ruskoj strani transkript tog „zanimljivog razgovora koji jasno ukazuje na to da je reč o falsifikatu“

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko saopštio je premijeru Rusije Mihailu Mišustinu, koji se nalazi u poseti Minsku, da je presretnut razgovor Varšave i Berlina i da je izjava nemačke kancelarke Angele Merkel o trovanju ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog – falsifikat.

„Primetio sam, prateći događaje povezane sa Rusijom, da se kod njih, na Zapadu, pojavio novi trik. Ponovo ‘novičok’, ponovo trovanje. Moram vam reći da smo juče ili prekjuče, ne sećam se tačno, pre saopštenja Merkelove, koja je rekla da su Navaljnog hteli da ućutkaju, mi presreli razgovor. Kako smo razumeli, Varšava je razgovarala sa Berlinom. Dve osobe su na vezi. Razgovor je presrela naša vojna obaveštajna služba“, rekao je Lukašenko.

On je obećao da će predati ruskoj strani transkript tog „zanimljivog razgovora koji jasno ukazuje na to da je reč o falsifikatu“.

„Nije bilo nikakvog trovanja Navaljnog. Grupa stručnjaka, kako sam shvatio, pripremila je za Merkelovu, njenu administraciju, činjenice, a možda i izjavu, koju je ona dala. To su učinili kako bi ‘obeshrabrili Putina da se meša u poslove Belorusije’“, rekao je Lukašenko.

On je dodao da će sve predati Federalnoj službi bezbednosti Rusije, šefu FSB-a Aleksandru Bortnikovu, direktoru spoljne obaveštajne službe Sergeju Nariškinu.

„Mislim da će se ova situacija morati ozbiljno razjasniti. Predaćemo i tekst i audio-snimak, materijali će danas-sutra biti kod vaših specijalnih službi kako bi oni to rešili“, rekao je Lukašenko.

Takođe je upozorio ruskog premijera Mihaila Mišustina da Zapad priprema „pakosti“ Rusiji uoči regionalnih izbora u zemlji.

„Još jedan citat iz razgovora između Berlina i Varšave: ‘Tim pre što su kod njih uskoro izbori, glasanje u ruskim regionima’. To jest, Zapad zna da su u Rusiji izbori i da pre toga treba podmetnuti neku pakost. Mislimo da će još nešto smisliti. To je njihov stil“, rekao je Lukašenko.

Podsetimo, nemačka vlada je, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila juče da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni „otrovan“ supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „novičok“. S tim u vezi, portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio je da Berlin nije obavestio Moskvu o svojim zaključcima i da Rusija nema takve podatke.

 

Izvor Sputnjik, 03. septembar 2020.

 

NARIŠKIN O TVRDNjI LUKAŠENKA
Direktor Spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin smatra mogućom tvrdnju beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka da su strane službe umešane u „trovanje“ Alekseja Navaljnog.

„Ako je to izjavio predsednik Lukašenko, znači da je imao dokaza za to. Po meni, to je moguće“, rekao je Nariškin.

Nariškin primećuje da verzija Berlina, da je Navaljni „otrovan“ supstancom iz grupe „novičok“ izaziva više pitanja, nego što daje odgovore.

Podsetimo, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko saopštio je premijeru Rusije Mihailu Mišustinu, koji se nalazi u poseti Minsku, da je presretnut razgovor Varšave i Berlina i da je izjava nemačke kancelarke Angele Merkel o trovanju ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog – falsifikat.

 

Izvor Sputnjik, 03. septembar 2020.

 

LUKAŠENKO IMENOVAO NOVE ŠEFOVE OBAVEŠTAJNIH SLUŽBI
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko imenovao je nove šefove službe bezbednosti KGB, saveta bezbednosti i odbora državne kontrole, javila je zvanična beloruska novinska agencija Belta.

Prema zvaničnim rezultatima, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko ubedljivo je pobedio na izborima održanim 9. avgusta sa 80,1 odsto osvojenih glasova, preneo je Rojters.

Opozicija odbija da prizna rezultate, tvrdeći da se dogodila izborna krađa, posle čega su u zemlji izbili masovni protesti na kojima demonstranti traže da Lukašenko podnese ostavku, prenosi Tanjug.

 

Naslovna fotografija: Shamil Zhumatov/Reuters

 

Izvor Politika, 03. septembar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u