Бивши припадник ЦИА и узбуњивач Едвард Сноуден се обраћа учесницима конференције о заштити узбуњивача путем видео-преноса, Стразбур, 15. март 2019. (Фото: Frederick Florin/Agence France-Presse via Getty Images)

Pravda za Snoudena? Američki sud potvrdio da je praćenje bilo protivzakonito

„Nikad nisam mislio da ću doživeti da vidim da naši sudovi osude aktivnosti NSA kao protivzakonite i u istoj presudi mi priznaju zasluge za njihovo razotkrivanje”

Sedam godina nakon što je američki uzbunjivač Edvard Snouden upozorio na masovni nadzor telefonskih zapisa Amerikanaca, Apelacioni sud je presudio da je program bio protivzakonit i da šefovi američkih obaveštajnih službi, koji su javno branili taj program nisu govorili istinu.

Apelacioni sud za deveti okrug naveo je u presudi da je bespravna telefonska mreža, koja je tajno prikupila milione telefonskih zapisa Amerikanaca, kršila zakon o nadzoru obaveštajne službe i možda bila protivustavna.

Snouden, koji je pobegao u Rusiju nakon tog otkrića 2013. godine i koji se još uvek suočava sa američkim optužbama za špijunažu, objavio je na Tviteru da je presuda potvrda njegove odluke da izađe u javnost sa dokazima o domaćoj operaciji prisluškivanja Nacionalne sigurnosne agencije (NSA).

„Nikad nisam mislio da ću doživeti da vidim da naši sudovi osude aktivnosti NSA kao protivzakonite i u istoj presudi mi priznaju zasluge za njihovo razotkrivanje”, napisao je Snouden na Tviteru.

Dokaz da je NSA tajno gradila veliku bazu podataka američkih telefonskih zapisa bilo je prvo i verovatno najveće otkriće Snoudena koje je objavio Gardijan 2013. godine.

Sve do tog trenutka visoki američki obaveštajni zvaničnici tvrdili su da NSA nikada nije svesno prikupljala informacije o Amerikancima. Nakon što je program praćenja razotkriven, američki zvaničnici su tvrdili da je špijunaža odigrala ključnu ulogu u borbi protiv domaćeg ekstremizma, navodeći primer četvorice stanovnika San Dijega koji su optuženi za pružanje pomoći verskim fanaticima u Somaliji.

Američka unija građanskih sloboda pozdravila je presudu apelacionog suda.

„Današnja presuda je pobeda za naša prava na privatnost”, saopštila je ACLU i dodala „kako je jasno da je NSA prikupljanjem telefonskih zapisa Amerikanaca kršila ustav”.

 

Naslovna fotografija: Frederick Florin/Agence France-Presse via Getty Images

 

Izvor Politika, 03. septembar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u