Vuk Jeremić: Vlast i opozicija u Srbiji moraju delovati složno u vezi CG

„Hajde da se dogovorimo da postoji jedna stvar oko koje ne napadamo jedni druge, ne hvatamo se za gušu nego da kažemo da je ovo pitanje od najvećeg mogućeg značaja za našu zemlju i naš narod“

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da bi Srbija trebalo da „istinski, solidarno i bratski“ podrži novu vlast u Crnoj Gori, jer je to „pitanje najvišeg državnog i nacionalnog prioriteta“, i da bi tu podršku trebalo da zajednički zastupaju vlast i opozicija.

„Da se dogovorimo da postoji jedna stvar oko koje ne napadamo jedni druge, ne hvatamo se za gušu, nego da kažemo da je ovo pitanje od najvećeg mogućeg značaja za našu zemlju i naš narod, kao i za ceo region, i hajde da se oko toga ne svađamo“, rekao je Jeremić televiziji N1.

Jeremić je rekao da podrška Srbije ne sme biti takva da stvara unutrašnje probleme u Crnoj Gori i predstavlja uplitanje u interne političke odnose, jer tamošnja nova vlast nasleđuje izuzetno složenu situaciju, jer „prilike su veoma delikatne, a ekonomska situacija izuzetno teška nakon propale turističke sezone“.

Predsednik Narodne stranke je naveo da je opozicija u Crnoj Gori „velika inspiracija za ceo region“, da se od nje „može naučiti da je moguće ostaviti po strani političke razmirice i ideološke razlike kada je reč o saradnji na ostvarivanju strateškog cilja“.

Govoreći o pregovorima Srbija-Kosovo, Jeremić je procenio da predsednik Srbije Aleksandar Vučić „neće imati hrabrosti da potpiše dokument“ kojim bi Srbija omogućila Kosovu članstvo u UN, odnosno „praktično priznala samoproglašeno Kosovo“.

„Vučić je video šta se dogodilo u Crnoj Gori, gde je Milo Đukanović pogrešio jer je dirnuo u stvar koja se ne dira dirnuo je u identitetsko pitanje, i izgubio izbore prvi put nakon 30 godina, a Đukanović umnogome liči na Vučića, pre svega u odnosu prema organizovanom kriminalu i demokratskim vrednostima“, rekao je Jeremić.

Jeremić je rekao da je „Vučić samovoljno i bez ikakve pregovaračke platforme“ premestio pregovore o Kosovu u Belu kuću i da predstojeći razgovori u Vašingtonu s predstavnicima vlasti Kosova „predstavljaju opasnost“.

„U Beloj kući nema Rusije i njenog veta u Savetu bezbednosti UN, a Vučić je tamo premestio razgovore, dok je lažno optuživao bivšu vlast da je premestila proces iz Njujorka u Brisel. Iako sada verovatno neće biti potpisan konačni sporazum, ako Donald Tramp pobedi na izborima za predsednika SAD, on bi mogao da ih ponovo pozove u Belu kuću, jer je već učinjen presedan promene formata“, rekao je Jeremić.

Govoreći o odnosima u opoziciji u Srbiji, rekao je da bi ona trebalo da se „udruži oko višeg cilja“ koji je u interesu svih građana i izrazio uverenje da će se naći način da se prevaziđu aktuelne teškoće.

Jeremić je izneo da saradnja Narodne stranke i Stranke slobode i pravde nije kao što je bila pre izbijanja skandala koji je prouzrokovao bivši član i potpredsednik Narodne stranke Nikola Jovanović „svojim šovinističkim ispadom i pokušajem da prevede značajan broj članova i odbora u stranku Dragana Đilasa“.

„Mi nismo imali veze sa snimanjem Jovanovićevog razgovora (koji se pojavio u javnosti). Strašno je ono što je Jovanović izgovorio i činio. Nije ohrabrujuća Đilasova izjava da Jovanovića reči koje je izgovorio, samo trenutno diskvalifikuju od bavljenja politikom i stupanja u Stranku slobode i pravde. Koliko je dugo to trenutno?“, pitao je Jeremić.

Jeremić je podsetio da je funkcioner SNS-a Bratislav Gašić „godinu dana sačekao na klupi nakon verbalnog ispada prema novinarki“ i rekao da se „nada da Đilas nije imao nešto slično na umu kada je u više navrata podvukao da ‘trenutno’ za Nikolu Jovanovića nema mesta na političkoj sceni“.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Dimitrije Goll

 

Izvor Beta, 02. septembar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u