Vučić: Potpisali smo bilateralni sporazum sa SAD

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija potpisala bilateralni sporazum sa Sjedinjenim Državama u 16 tačaka

Vučić: Šahovska minijatura oko izraelskog priznavanja KiM

Predsednik Vučić je rekao da su domaćini dve delegacije mislili da mi treba da pozovemo Izrael da priznamo nezavisnost Kosova.

„Na brutalan način smo odbili međusobno priznanje, a ovo je bila šahovska minijatura. Mi smo rekli da to ne može da bude za nas sui generis. Mi smo Izraelu ponudili i rekli da ako budete pioštovali Srbiju mi ćemo za godinu dana da prebacimo ambasadu kod vas. A mi ne učestvujemo u onome što su potpisali Amerikanci i Albanci“, kazao je Vučić.

Dogovoren moratorijum u trajanju od godinu dana

Predsednik Vučić je istakao da je Priština navela da će zbog toga da imaju krizu vlade jer godinu dana nema članstva ni u jednoj međunarodnoj organizaciji, nema priznavanja.

„To je potvrdio i Grenel, kao što i mi u tih godinu dana ne tražimo otpriznavanje“, naveo je Vučić.

SAD će garantovati sprovođenje sudskih odluka o manastirima

Dogovorena je, navodi preddsednik Vučić, zaštita i promovisanje sloboda religija i posebno zaštitu religijskih objekata i implementaciju sudskih odluka koje se tiču SPC.

„Ovim smo dobili da SAD kroz bilateralni sporazum i sa nama i sa njima garantuju da će se sudske odluke sporvoditi u delo za naše verske objekte na Kosovu i Metohiji. To se odnosi i na Pećku patrijaršiju i za Dečane“, napomenuo je predsdnik Vučić.

Sa SAD zajedno studija o Gazivodama

Predsednik Vučić rekao je da su se dve strane slažu da će da rade zajedno sa SAD na fizibiliti studiji koja će da podeli Gazivode.

„Mi u ovom trenutku nemamo ni kilovat struje sa Gazivoda. Kako goda da to podelimo i mi ćemo da dobijemo. Zato su se oni i svađali. Veoma je važno da Amerikanci urade i fizibiliti studiju“, naveo je predsednik Vučić.

Vučić: Taksi više nema

Predsednik Vučić izjavio je da je prištinska delegacija rekla da će sve da potpiše samo da se vrati tačka 10.

„Hoti je na tome deset puta insistirao. Oni su se obavezali svojim ugovorom sa Amerikancima da će da pristupe mini-Šengenu. Time ćemo da obezbedimo slobodan protok ljudi, kapitala, usluga. To je za sve nas od fantastičnog značaja. Taksi više nema“, kazao je predsednik.

Otvaranje Fonda za razvoj SAD u Srbiji

Predsednik Vučić izjavio je da je samo za Srbiju predviđeno otvaranje fonda za razvoj SAD, a toga nema za bilo koga drugog u regionu.

„To će značiti jak signal svim kreditnim agencijama. Pokazuje koliko je Amerika zainteresovana da radi sa Srbijom. Amerikanci će sa nama raditi projekte“, istakao je predsednik Vučić.

Vučić: Ovo je bilateralni sporazum

Predsednik Srbije rekao je da je potpisan bilateralni sporazum sa SAD.

„Ovo nije trilateralni sporazum, već bilateralni sporazum koji je Srbija potpisala sa SAD. Treća strana nije priznata kao subjekt međunarodnog prava, što je za nas bilo veoma važno“, naglasio je Vučić.

Vučić pozvao Trampa da poseti Srbiju

Predsednik Vučić rekao je u Ovalnoj sobi da mu je ogromna čast što je tu.

„Stvarno ste se potrudili i angažovali. Posvetili ste se stabilizaciji ovog regiona i želim da donesete mir ovom regionu. Mi nismo rešili naše probleme i dalje postoje razlike između nas, ali ovo je korak napred. Nismo govorili o mnogim stavkama koje smo danas potpisali. Još jednom zahvaljujemo predsedniče“, rekao je Vučić.

Pozvao je Trampa da poseti Srbiju.

„Dođite u Srbiju i videćete da ćemo vas vrlo blagonaklono primiti“, kazao je predsednik Vučić.

Tramp: Za ovakav sporazum bile potrebne decenije

Američki predsednik Donald Tramp ocenio je, posle potpisivanja sporazuma u Beloj kući, da su za ovakav potez bile potrebne decenije.

„Verujem da će se desiti izvanredne stvari, a Amerika će se otvoriti prema obema stranama. Ekonomija može zbližiti ljude, ovi ljudi su uradili odličan posao“, rekao je Tramp.

Američki predsednik je posebno istakao ulogu Ričarda Grenela u procesu koji je prethodio postizanju sporazuma. „On ih je zbližio“, rekao je američki predsednik.

17:57
Potpisan sporazum u Beloj kući
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti potpisali su u Beloj kući sporazum sa američkim predsednikom Donaldom Trampom o normalizaciji ekonomskih odnosa.

Tramp: Postignut prodor ka ekonomskoj saradnji
Američki predsednik Donald Tramp izjavio je u Beloj kući da su Beograd i Priština posvećeni ekonomskoj normalizaciji i da je postignut prodor ka ekonomskoj kooperaciji, prenosi Rojters.
Uskoro opširnije
Izvor RTS, 4. septembar 2020.

Predsednici SAD Donald Tramp i Srbije Aleksandar Vučić sastaće se tokom dana, javlja izveštač RTS-a iz Vašingtona. Očekuje se potpisivanje ekonomskih sporazuma između Beograda i Prištine. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih kosovskih institucija Avdulah Hoti potpisaće dogovorene ekonomske sporazume u prisustvu Trampa. U dokumentu nema tačke o uzajamnom priznanju.

Dopisnik RTS-a iz Vašingtona podseća da je sinoć pred dve delegacije postavljen jedan papir, a nakon toga još dva. Kako je rekao, tokom večeri i noći se mnogo radilo i Bela kuća je saopštila da će predsednik Tramp u 11 sati po lokalnom vremenu (17 po srpskom) pozdraviti Hotija i Vučića i da će nakon toga prisustvovati potpisivanju ekonomskih sporazuma.

Posle toga, održaće sa njima kratak sastanak u Ovalnoj kancelariji. Predsednik Vučić je sinoć rekao novinarima da bi mogao da se očekuje dobar sporazum, a dopisnik RTS-a navodi da se svakako nešto desilo tokom noći. I američki izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel objavio je na Tviteru da je dan bio produktivan i da on ima nade.

 

Kada je reč o rasporedu za danas, predsednika Vučića očekuje susret sa državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom. Ne zna se šta će biti teme razgovora, ali se očekuje da će Vučić pomenuti zaštitu crkvenih imanja na KiM i da će podsetiti Pompea da Priština već godinama nije sprovela u delo ono što je potpisala u Briselu, a to je formiranje Zajednice srpskih opština.

Međutim, dopisnik RTS-a kaže da se stvari u Vašingtonu menjaju iz minuta u minut. Vučić je juče posle sastanka sa predstavnicima Prištine u Beloj kući rekao da je odbio tačku koja govori o međusobnom priznanju i da se ona više neće pojavljivati u dokumentima. Kada je reč o ekonomiji, istakao je da ima mnogo dobrih stvari o kojima je moguć dogovor.

Kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio je juče da se očekuje završetak diskusije koju su delegacije Beograda i Prištine vodile tokom prvog dela dijaloga u Vašingtonu, najavivši napredak u ekonomskim pitanjima.

 

Izvor RTS, 04. septembar 2020.

 

HARADINAJ: NEĆU PODRŽATI OVAKAV SPORAZUM NI PO CENU SANKCIJA
Bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj traži od aktuelnog premijera Avdulaha Hotija da ne potpisuje danas po podne sporazum sa Srbijom. Haradinaj to traži jer je predmet tog dokumenta i jezero Gazivode, čime Srbija dobija pristup navodno kosovskim resursima.

Haradinaj ukazuje da u predlogu sporazuma u Vašingtonu postoje i druge problematične tačke, kao što je „mini-Šengen“, te i moratorijum na članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama na godinu dana.

„Postoji još mnogo tačaka, ali jedina prepreka je pitanje Gazivoda, za koje ne razumem zašto bi bilo deo sporazuma sa Srbijom“, kazao je on.

„To bi imalo teške posledice po sve političke odnose, jer AAK nije spremna na saradnju u vladi i u postizanju sporazuma kojim Srbija, čak i indirektno, dobija pristup kosovskim resursima“, poručio je on.

Zapretio je da, ako se potpiše sporazum u kojem se pominju Gazivode, budućnost vladajuće koalicije neće biti izvesna.

„Ako se bude potpisao ovaj sporazum i on bude sadržao pitanje Gazivoda, moja stranka i ja, koji smo deo vladajuće koalicije, nećemo ga podržati“, kazao je on.

Haradinaj navodi „da su Gazivode sa 9,2 kilometara na teritoriji Kosova, a samo sa 2,7 kilometara u Srbiji“.

„Tako je to jezero vodena granica između između Kosova i Srbije. Smatramo da u trilateralnom sporazumu, čiji je deo Srbija, ne treba da bude reči o budućnosti Gazivoda“, objasnio je on.

Rekao je da je otvoren da razgovara o budućnosti Gazivoda sa američkim ministarstvom za energetiku, ali ne i da to bude deo sporazuma u kojem je Srbija potpisnica. Preneo je da je razgovarao sa svim relevantnim vlastima o uklanjanju te tačke iz sporazuma, dodajući da je pominjanje Gazivoda u tom dokumentu neprihvatljivo.

„Apelujem na premijera Hotija da ne potpiše sporazum“, kazao je Haradinaj.

Ukazao je da je svestan svih činjenica, kao i da sporazum nema elemente međusobnog priznanja. Podsetio je da je na zahtev Srbije uklonjena tačka 10 o međusobnim odnosima. Zapretio je da, ako se potpiše sporazum u kojem se pominju Gazivode, budućnost vladajuće koalicije neće biti izvesna.

Samo par sati pred planirano potpisivanje sporazuma između Beograda i Prištine u Vašingtonu, u kosovskoj delegaciji došlo je do ovog obrta. Amerikanci, zbog nastalih tenzija, prete da će svako ko se usprotivi sporazumu imati SAD protiv sebe.

 

Izvor Tanjug/B92, 04. septembar 2020.

 

HARADINAJ SE PREDOMISLIO
Nekadašnji komandant OVK i lider Alijanse za budućnost Kosova je, posle svega nekoliko sati, odustao od istupanja kosovske vlade, javljaju mediji u Prištini.

Haradinaj je, rekao da je posle razgovora sa premijerom Avdulahom Hotijem, naveo da je tekst sporazuma prihvatljiv za njegovu stranku, te da AAK ostaje deo vlade u Prištini.

Haradinaj je ranije dana zapretio da će njegova stranka istupiti iz vlade ukoliko Hoti potpiše sporazum u Vašingtonu, navodeći da su delovi dokumenta koji se odnose na jezero Gazivode neprihvatljivi.

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Susan Walsh

 

Izvor Express/RTS, 04. septembar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u