Pokret za odbranu KiM: Saopštenje povodom sporazuma u Vašingtonu

Upozoravamo da je predsednik Vučić potpisivanjem sporazuma u Vašingtonu pokazao kriminalnu neodgovornost i kapitalnu nekompetentnost

Još jednom kršeći ustavne odredbe o nadležnostima predsednika republike i ostalih državnih organa, Aleksandar Vučić je obavio trgovinu između predstavnika Sjedinjenih Američkih Država, „Kosova“ i sebe samog. Predmet trgovine je, kao i mnogo puta do sada, južna srpska pokrajina.

Srpska javnost je, prvog dana pregovora, bila izložena agresivnoj medijskoj kampanji Vučića, kao tobožnjeg nacionalnog junaka, koji je odbio „uzajamno priznanje“ s „Kosovom“, iako zapravo nije bilo reči o međusobnom priznanju države Srbije i „države“ Kosovo, već o priznavanju „manjinskog statusa“ – Albanaca u Srbiji, i Srba u „Kosovu“. Srbi, naravno, ne mogu biti manjina u svojoj državi, ali ugovorna fikcija tzv. „Zajednice srpskih opština“, koju Vučić godinama uzaludno priziva, upravo predstavlja zaštitu „srpske manjine“ u „Kosovu“. Ipak, propagandno predstavljanje Vučića kao „heroja“ poslužilo je svrsi – kao „dimna zavesa“ za prikrivanje pravog smisla onoga što je juče potpisao. Time je oslobodio prostor za prihvatanje jednog tematski šarolikog, ali politički opasnog dokumenta.

Nejasno je čak i ko je sa kim u Vašingtonu potpisao sporazum. Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija potpisala sporazum sa SAD, a ne sa „Kosovom“, dok Ričard Grenel, glavni pregovarač, tvrdi da SAD nisu potpisale sporazum ni sa Srbijom, niti sa „Kosovom“. Na dokumentu se nalazi samo potpis Aleksandra Vučića.

Iako je njegov naslov „Ekonomska normalizacija“, dokument sadrži niz besmislenih tačaka, nabacanih bez reda i smisla. Ako se predsednik Srbije pred Belom kućom opravdano čudio „Šta će ‘uzajamno priznanje’ u ekonomskom sporazumu?“, tada je još teže objasniti šta će u „ekonomskom sporazumu“ između Srbije i njene pokrajine odredbe koje se tiču Holokausta, homoseksualnosti, 5G mreže, Hezbolaha, ambasade u Jerusalimu. Utoliko se potpisani dokument može smatrati spomenikom američke neokolonijalne bahatosti i ponižavajuće servilnosti Aleksandra Vučića koji, nažalost, predstavlja našu zemlju.

Metežom poslova i obaveza, predviđenih u sporazumu, skandaloznom predajom Gazivoda u ruke SAD, prikriva se Vučićeva najnovija i najvažnija kapitulacija – odustajanje od aktivnosti u vezi sa poništavanjem priznanja „Kosova“. Albanci su, prema ovom sporazumu, obavezni da odustanu od zahteva prema međunarodnim organizacijama, ali ne i da odustanu od zahteva za priznanjem od strane pojedinačnih država. Tako će lobiranje Albanaca, SAD i njihovih prijatelja za priznanje „Kosova“ moći da se nesmetano nastavi, dok se Srbija ovim sporazumom obavezala da se tome ne suprotstavlja.

Srbija se, u liku predsednika Aleksandra Vučića, saglasila da Izrael prizna „Kosovo“, a da mi, kao „protivuslugu“ za to, zajedno sa svega nekoliko zemalja na svetu, prebacimo svoju ambasadu u Jerusalim. Moralni ugled i uticaj Izraela u međunarodnim odnosima podstaći će i druge zemlje da priznaju „Kosovo“, utoliko pre jer se pokazalo da sama Srbija takve odluke nagrađuje. Štaviše, time ćemo izazvati nezadovoljstvo muslimanskog sveta, za koji je to prvorazredno i izuzetno osetljivo pitanje i, nema sumnje, podstaći mnoge muslimanske države, koje to dosad nisu učinile, da priznaju „Kosovo“. Aleksandar Vučić, na ovaj način, nije samo obesmislio dosadašnju kampanju povlačenja priznanja tzv. „Kosova“, nego je i podstakao nova priznanja, temeljno kompromitujući poziciju, interese i ugled Srbije u međunarodnim odnosima.

Najzad, vašingtonska nesrećna epizoda samo je uvertira za nastavak u Briselu, centru tvorevine (EU) koja je zadužena za de iure priznanje „Kosova“ od strane Srbije. Ako se Vučić nada da je dovoljno anestezirao narod svojim „uspehom“ u Vašingtonu, te da će time lakše raskrčiti put do konačne izdaje, grdno se vara, jer bi definitivna predaja Kosova i Metohije u Srbiji imala učinak sličan pokušaju Mila Đukanovića u Crnoj Gori da prisvoji imovinu Srpske pravoslavne crkve.

Iz svih ovih razloga upozoravamo da je predsednik Vučić potpisivanjem sporazuma u Vašingtonu pokazao kriminalnu neodgovornost i kapitalnu nekompetentnost. Zbog toga ga pozivamo da bez odlaganja prekine svoje protivustavne pregovaračke aktivnosti, vrati se u Beograd i zajedno s Vladom pod ostavkom, koja mu je protivno Ustavom određenom mandatu takve vlade, delegirala „pravo“ na pregovore u Vašingtonu, podnese odgovornost za svoja dela.

Naslovna fotografija: Predsedništvo Srbije

Izvor Pokret za odbranu KiM, 05. septembar 2020.