Zaharova i Bilt komentarisali sastanak u Beloj kući, odgovorili im Đurić i Vulin

Pravu buru na društvenim mrežama izazvala je objava portparolke ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove, koja se kasnije i izvinila

Pravi okršaj na društvenim mrežama izazvala je fotografija srpskog predsednika Aleksandra Vučića koji sedi preko puta svog američkog kolege Donalda Trampa, a koja se pojavila ubrzo po potpisivanju sporazuma koji reguliše ekonomske odnose Beograda i Prištine u Vašingtonu.

I dok su društvene mreže gorele od komentara, pa čak i malicioznih i podsmešljivih, oglasio se i sam Vučić koji je naveo da u tome, gde je i kako sedeo, ne vidi ništa loše.

“Sedeo sam preko puta Trampa, uvek se sedi preko puta sagovornika. Tako sam razgovarao sa svima”, rekao je Vučić.

On je rekao da se i u knjigama o diplomatskom i konzularnom pravu govori kako se pokazuje moć i dominacija jačih zemalja, “nekada su to oglašavali rikom lavova, a danas tako što se neko postavi na tri stepenika više”.

Pravu buru na socijalnim mrežama izazvala je i objava portparolke ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marije Zaharove, koja je na svoj profil na Fejsbuku kasno sinoć “okačila” kombo fotografije na kojoj u gornjem delu slike srpski predsednik Aleksandar Vučić sedi preko puta američkog kolege, dok je u donjem delu fotografije američka glumica Šeron Stoun, u čuvenoj sceni iz filma “Niske strasti”.

Zaharova je uz fotografiju napisala: „Ako vas je neko pozvao i postavio stolicu kao da ste na saslušanju, onda vi sedite kao na slici br 2, ma ko da ste. Verujte mi!“

 

Ubrzo je na ovu objavu Zaharove oštro reagovao direktor kancelarije za KiM Marko Đurić koji je rekao da rusku zvaničnicu treba da bude sramota, i da predsednik Vučić zaslužuje poštovanje.

“A zamisli taj predsednik nijednu ružnu reč protiv Rusije nije rekao, čak ni na tom mestu. A zamisli taj predsednik je kod ruskog predsednika i po sat i po vremena čekao na prijem i nikada nije tražio posebnu stolicu, a ja Vam ne dozvoljavam da napadate ponosnu Srbiju. Sram Vas bilo!”, poručio je Đurić.

 

Oglasio se i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin koji je rekao da je Vučić jedini državnik u Evropi koji je odbio da uvede sankcije Rusiji i vrhovni komandant vojske sa kojom oružane snage Ruske Federacije imaju najvišu i najplodniju saradnju koja može da se postigne.

„Veličina čoveka se ne meri ni veličinom stolice na kojoj sedi ni veličinom sile u čije ime govori, već veličinom hrabrosti da na svakoj stolici brani svoj narod i prijatelje svog naroda“, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin reagujući na objavu Zaharove.

​Podsetimo, srpska delegacija na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem tokom vikenda boravila je u Vašingtonu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti sastali su se sa predsednikom SAD Donaldom Trampom u njegovom kabinetu u Beloj kući, gde su, prema izvorima iz Bele kuće, potpisani dogovoreni sporazumi.

 

Izvor Sputnjik, 06. septembar 2020.

 

MARIJA ZAHAROVA: IZVINjAVAM SE
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da njena objava na Fejsbuku, koja je izazvala kritike u Srbiji, nije bila dobro protumačena.

Zaharova je navela da je u objavi bilo istaknuto neslaganje sa arogantnim stavom „izuzetnih“.

„Izvinjavam se, ali moj post je pogrešno protumačen! Jedino što je u njemu napisano bilo je neslaganje sa arogantnim stavom ‘izuzetnih’“, dopisala je Zaharova uz fotografiju.

„Trikovi protokola postali su jedan od pristupa koje američki zvaničnici redovno koriste kako bi veštački stvorili izgled sopstvene izuzetnosti. A to je neprihvatljivo“, naglasila je portparolka.

Podsetimo, ubrzo po potpisivanju sporazuma koji reguliše ekonomske odnose Beograda i Prištine u Vašingtonu, na društvenim mrežama je počela da kruži fotografija Vučića koji sedi preko puta svog američkog kolege Donalda Trampa, a koju je kasnije ruska zvaničnica iskoristila u svojoj objavi na Fejsbuku.

Zaharova je kasno sinoć na svom profilu na Fejsbuku objavila „kombo“ fotografije na kojoj u gornjem delu slike srpski predsednik Aleksandar Vučić sedi preko puta američkog kolege, dok je u donjem delu fotografije američka glumica Šeron Stoun, u čuvenoj sceni iz filma „Niske strasti“.

Zaharova je uz fotografiju napisala: „Ako vas je neko pozvao i postavio stolicu kao da ste na saslušanju, onda vi sedite kao na slici br. 2, ma ko da ste. Verujte mi!“

 

Izvor Sputnjik, 06. septembar 2020.

 

BILTOVA REAKCIJA NA SASTANAK U VAŠINGTONU
Kopredsedavajući Evropskog saveta za spoljne poslove, švedski diplomata Karl Bilt na svom Tviter profilu objavio je video u kom je prikazana jedna reakcija predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom Trampovog obraćanja u Ovalnoj sobi, a za vreme sastanka na kojem je potpisan sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine.

U tvitu je napisao „Evo trenutka kad je predsednik Vučić obavešten da će ambasadu (Srbije) u Izraelu preseliti u Jerusalim“ , a uz taj tekst okačio video na kom se čuje deo Trampovog govora u kom kaže da će ambasada biti premeštena u julu, konstatujući da je to „fantastično i velika izjava“:

 

Izvor N1, 06. septembar 2020.

 

VULIN: BILT JE MALI ČOVEK, ALI VELIKO ZLO
Ministar odbrane Aleksandar Vulin reagovao je na provokacije Karla Bilta.

– Karl Bilt se nije pokazao kao političar a još je manje uverljiv kao čitač misli. Kada Bilt napada Vučića zbog izraza lica prilikom potpisivanja sporazuma u Vašingtonu, onda znamo da je Vučić uradio nešto dobro za Srbe – rekao je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin reagujući na tvit Karla Bilta.

– Bilta pamtimo po licemerju i otvorenom savezništvu sa svakom politikom koja je škodila Srbiji i Srbima. Bilt je mali čovek ali veliko zlo – poručio je ministar Vulin.

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Evan Vucci

 

Izvor Večernje novosti, 06. septembar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u