Dodik traži izmeštanje Ambasade BiH u Jerusalim

On je naveo da će to pomenuti i zameniku pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuu Palmeru koji dolazi u posetu Sarajevu

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će danas uputiti zahtev Predsedništvu BiH da Ambasada BiH bude premeštena iz Tel Aviva u Jerusalim, jer je to interes SAD, javlja RTRS.

„Očigledno je da je ovo visoki interes SAD, što smo mogli da vidimo i pre nekoliko dana kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio u Vašingtonu. Zašto mi to ne bismo uradili ako nam je stalo do američke podrške”, rekao je Dodik u obraćanju na posebnoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske.

On je naveo da će to reći i zameniku pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuu Palmeru koji dolazi u posetu Sarajevu.

„Premeštanje Ambasade u Jerusalim značilo bi i za Izrael i SAD i ako predsednik SAD Donald Tramp na tome insistira, onda kako se može direktnija stvar dobiti od mene”, rekao je Dodik, prenosi Tanjug.

KOMŠIĆ: DODIKOVA NAJAVA LICEMERNA
Član Predsedništva BiH Željko Komšić, koji je u to telo izabran glasovima Bošnjaka, smatra, kako je naveo, „licemernim i smešnim” najavu srpskog kolege Milorada Dodika da će od Predsedništva tražiti preseljenje Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalim.

„Ovo Dodikovo zalaganje za, kako on kaže, američke interese je licemerno, a čak i smešno. Ono dolazi od čovjeka sa američke crne liste. Dodik bi da bude protiv NATO-a, da se se protivi zajedničkoj BiH i SAD protiv terorizma, da odbija američke posmatrače na izborima, pa nema čoveka u BiH koji je više protiv američkih interesa”, tvrdi Komšić, prenela je sarajevska TV N1.

Tvrdi i da Dodik na ovaj način želi da, kako navodi, prikrije svoj sukob sa američkom administracijom. „O ovakvim populističkim predlozima nema priče”, rekako je Komšić, prenosi Tanjug.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Zoran Žestić

 

Izvor Politika, 07. septembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u