Palestina upozorava Srbiju zbog najave premeštanja ambasade, EU „ozbiljno zabrinuta“

„Apelujemo na sve države da poštuju međunarodno pravo, uključujući rezolucije Saveta bezbednosti UN 478 i 2334. Kršenje međunarodnog prava je znak slabosti, ne snage“, naveo je Erekat

Palestina je upozorila da će Palestinska uprava prekinuti diplomatske odnose sa svakom zemljom koja premesti ambasadu u Jerusalim ili je premesti tamo. Generalni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Saeb Erekat, koji je bio glavni mirovni pregovarač s Izraelom, to je objavio na Tviteru.

„Apelujemo na sve države da poštuju međunarodno pravo, uključujući rezolucije Saveta bezbednosti UN 478 i 2334. Kršenje međunarodnog prava je znak slabosti, ne snage“, napisao je on.

Predsednik SAD Donald Tramp je u petak najavio da će Srbija premestiti svoju ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim, a da su se Kosovo i Izrael dogovorili da uspostave odnose.

U drugom tvitu na arapskom jeziku Erekat je kritikovao arapske i muslimanske zemlje zato što nisu izvršile pritisak na Trampovu administraciju zbog toga i naveo da Tramp nagovara afričku zemlju Malavi da takođe premesti ambasadu u Jerusalim.

SAD su svoju ambasadu preselile u Jerusalim u maju 2018, pošto je Tramp u decembru prethodne godine priznao Jerusalim kao glavni grad Izraela. Većina zemalja u svetu odbija da to učini. Samo SAD i Gvatemala imaju ambasade u Jerusalimu.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim u ratu 1967. godine, kada je osvojena Zapadna obala i pojas Gaze. Palestinci planiraju da na tim teritorijama osnuju svoju nezavisnu državu. Arapski mediji su objavili da se Erekat dogovara sa nekoliko arapskih zemalja da se spreči dalja normalizacija odnosa s Izraelom posle nedavnog uspostavljanja diplomatskih odnosa između jevrejske države i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Erekat je naglasio da bi arapske zemlje valjalo da se pridržavaju Arapske mirovne incijative iz 2002. godine kojom se predviđa normalizacija odnosa s Izraelom samo ako se povuče sa svih arapskih teritorija.

 

Izvor Beta/B92, 07. septembar 2020.

 

EU „OZBILjNO ZABRINUTA“
Otvaranje ambasade u Jerusalimu, za Evropsku uniju (EU) je „stvar ozbiljne zabrinutosti i žaljenja“, upozorio je briselski portparol Peter Stano. Stano je podvukao da odluka da Srbija premesti iz Tel Aviva a Kosovo otvori ambasadu u Jerusalimu, prema njemu, bilateralna obaveza koju su Priština i Beograd preuzele samo prema Izraelu.

„Treba njih (Srbiju i Kosovo) pitati za motivacije i implikacije ove odluke“, poručio je portparol EU Peter Stano.

Naime, Kosovo i Srbija su 4. septembra potpisali dogovor o normalizaciji ekonomskih odnosa u američkoj prestonici Vašingtonu, a na ceremoniji je bio prisutan i predsednik Donald Tramp.

Jedan od elemenata sporazuma obuhvata uspostavljenje diplomatskih odnosa između Izraela i Kosova, s time što se Kosovo obavezalo da diplomatsko predstavništvo ove zemlje otvori u Jerusalimu, a Srbija se obavezala da njenu ambasadu u Izraelu, premesti iz Tel Aviva u Jerusalim.

Zvaničnici Evropske unije su bili upoznati sa organizacijom i modalitetima sastanka u Vašingtonu, ali ne i sa, kako je rekao Stano, „nekim pitanjima kojih su se oni dotakli kasnije“. Kako su za Radio Slobodna Evropa (RSE) objasnili evropski zvaničnici, upravo pitanje otvaranja ambasada u Jerusalimu je bilo neočekivano i nešto oko čega su se u Briselu veoma iznenadili. Odluka Prištine i Beograda po ovom pitanju se ne podudara sa spoljnom politikom Evropske unije.

„Ne postoji nijedna ambasada EU u Jerusalemu. Kancelarija delegacije EU nije u Jerusalimu“, podvukao je Peter Stano koji je podsetio na zajedničku poziciju Evropske unije da status Jerusalima za EU ostaje neizmenjen, te da se zalažu za „rešenje dve države“.

Naime, Palestinci žele državu na okupiranoj Zapadnoj obali, u pojasu Gaze i u istočnom Jerusalimu, teritorijama koje je Izrael osvojio u ratu 1967. godine. Rešenje po modelu dve države, koje prihvata i EU, zasnovano na granicama iz 1967. godine. Stoga, evropski zvaničnici očekuju da kako Kosovo tako i Srbija usklade spoljnu politiku sa politikom EU.

„Kosovo i Srbija su pristupanje u EU identifikovali kao strateški prioritet. EU očekuje da i jedni i drugi deluju u skladu sa ovom opredeljenošću“, poručio je Peter Stano.

 

Naslovna fotografija: Abbas Momani/AFP/Getty Images

 

Izvor Radio Slobodna Evropa, 07. septembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u