Vučić: U Briselu otvorene dve teme, nisam nezadovoljan

Vučić je istakao da dolaze najteža pitanja, prema kojima postoje potpuno suprotstavljeni stavovi, zbog čega će razgovori biti komplikovani i teški

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su, tokom nove runde dijaloga Beograda i Prištine, otvorene dve nove teme: Zajednica srpskih opština, kao i imovina i finansijski zahtevi.

Vučić je novinarima posle nove runde dijaloga Beograda i Prištine rekao da je razgovarano o nestalim osobama, interno raseljenim i ekonomskim pitanjima, a da je usaglašeno da se otvore dve nove teme. Preneo je da će razgovori o ZSO biti nastavljeni 17. septembra na nivou šefova pregovaračkih timova, a potom 28. septembra na visokom nivou.

Vučić je istakao da dolaze najteža pitanja, prema kojima postoje potpuno suprotstavljeni stavovi, zbog čega će razgovori biti komplikovani i teški.

„U svakom slučaju, nisam nezadovoljan današnjim sastankom“, podvukao je on.

Naglasio je da je tokom dana u dve sesije razgovarao sa Avdulahom Hotijem i Skenderom Hisenijem, dodajući da ti razgovori nisu nikad ni laki ni jednostavni za Beograd.

„Čim se bude formirala nova vlada i Skupština počne da radi u punom kapacitetu, idemo pred Skupštinu sa temom KiM. Imali smo pre 5-6 meseci to u parlamentu, ali želimo da svi koji učestvujemo u razgovorima iznesemo pred parlament o čemu se razgovara, šta je to što radimo, šta je dobro, a čemu se ne radujemo“, rekao je Vučić.

EKONOMIJA SUŠTINSKA TEMA 
Izjavio je da za Srbiju suštinska tema, o kojoj se danas u okviru dijaloga razgovaralo u Briselu, jeste ekonomija, odnosno da se ukinu sve barijere i omogući slobodno kretanje robe, ljudi, usluga i kapitala. Vučić je rekao da je izuzetno važno da više u budućnosti ni sa jedne strane ne bude uvođenja bilo kakvih taksa ili tarifa.

„To je za nas važno. Mnogi ljudi to potcenjuju, naročito oni koji pristojno žive i ne zanimaju ih takva pitanja, a to su pitanja od suštinskog značaja za našu zemlju“, rekao je Vučić i podsetio da je sporazumom u Vašingtonu dogovoreno i da se Priština pridruži inicijativi „mini-Šengen“. Ističe da će to stvoriti zajedničko tržište rada i robe i da će ona doprineti napretku celog regiona.

PRIŠTINA ĆE DONETI ZAKON O POVRATKU RASELjENIH
Vučić navodi da se u Briselu razgovaralo i o interno raseljenim i nestalim licima, kao i o mogućnosti uvida u sve arhive, kako bi se istražilo gde su posmrtni ostaci 1.000 Albanaca i oko 530 Srba koji se vode kao nestali.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će prištinska strana doneti zakon o povratku raseljenih, navodeći da je to bilo insistiranje srpske strane. Vučić je rekao da po tom pitanju ne očekuje preveliki pomak, ali da to jeste veliko dostignuće u okviru realnih rezultata.

„Ne mislim da će biti toliko veliko, ali onome ko želi da dočeka starost ili bilo šta na svom ognjištu, omogućiće mu nešto bolje uslove nego što su ih imali do danas. Govorim o realnom životu, očekivati čuda to nije objektivno i nije realno“, rekao je Vučić.

Ističe da je to pravda za njih, ali i za njihovu decu i članove porodice. Vučić je ukazao da ne preskače ni jedne ni druge i da i jedan i drugi narod zaslužuje pravdu, jer se time, ističe, gradi poverenje za budućnost.

SMISAO ZAJEDNIČKE IZJAVE – DIJALOG SE NASTAVLjA POD OKRILjEM EU 
Objasnio je da je smisao zajedničke izjave koja je potpisana u Briselu – da će se nastaviti razgovori Beograda i Prištine pod okriljem EU, kao i da postignuti dogovori u Vašingtonu mogu doprineti dijalogu. Upitan o zajedničkoj izjavi koju su potpisali on i premijer privremenih prištinskih institucija Avdulah Hoti u Briselu, uoči današnje runde razgovora na najvišem nivou, Vučić je rekao da su tu izjavu, kako je on razumeo, potpisali svi zajedno, sa EU.

„Oni su, valjda, sagledali rezultate onoga što smo imali u Vašingtonu, da će deo toga da koriste, da EU nastavlja da bude facilitator dijaloga“, rekao je Vučić novinarima u Briselu.

Kaže da se sa EU razgovara o svim važnim političkim temama.

„Oni su sagledali rezultate našeg samita u Vašingtonu, gledaće da deo toga iskoriste i nastavićemo da razgovaramo u Briselu po okriljem EU, to je smisao saopštenja“, rekao je Vučić i dodao da se saopštenje može naći i na sajtu Predsedništva Srbije.

U zajedničkom saopštenju koje je objavljeno na sajtu Predsedništva se navodi:

„Povodom nastavka dijaloga između Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije, predsednik Aleksandar Vučić i premijer Avdulah Hoti potvrdili su visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost i potpredsedniku Evropske komisije Žozepu Borelu da najviši prioritet daju evropskim integracijama i nastavku dijaloga između Beograda i Prištine pod okriljem EU, koji je ključni element njihovog puta ka EU.

Takođe, posvećeni su tome da udvostruče svoja zalaganja kako bi se obezbedilo dalje usklađivanje sa EU u skladu sa obavezama koje je svaka strana preuzela. Sa tim u vezi, nedavno postignuti dogovori u Vašingtonu, koji se zasnivaju na prethodnim obavezama iz dijaloga koje su dve strane preuzele, mogu da daju koristan doprinos postizanju sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa.

„SVAKA POMOĆ ĆE PODSTAĆI NAŠU EVROPSKU AGENDU“
Predsednik je rekao da očekuje da se razgovara o ekonomskom planu za oporavak Zapadnog Balkana.

„Ne očekujemo onoliko novca koliko se pričalo ranije. Ali očekujemo podršku evropskih poreskih obveznika. Svaka pomoć će dodatno podstaći našu ekonomsku agendu“, rekao je Vučić.

Kazao je da se čeka da se u narednih mesec i po dana obznani visina pomoći.

„Da vidimo sa koliko novca i koliko projekata možemo da računamo“, dodao je on.

ŽELIMO BOLjE ODNOSE SA HRVATSKOM, ALI BEZ INSISTIRANjA
Vučić je rekao da je i za Srbiju i za Hrvatsku važno da imaju bolje odnose, navodeći da je on spreman da položi cvet na bilo koje mesto gde su stradali Hrvati, jer je to normalno ponašanje, ali ističe da ne može da se raduje progonu Srba sa svojih ognjišta u Hrvatskoj.

„Mislimo da je važno i da bi bilo dobro i za nas i za Hrvate da imamo bolje odnose, ali ne mogu da se saglasim sa vama da treba da se radujem Oluji i progonu 250.000 Srba. Ali, da sam sperman da položim cvet na bilo koje mesto gde su bili Hrvati, nemam nikakav problem sa tim i to ću vrlo rado da učinim, zato što je to civilizacijsko dostignuće i to je normalno ponašanje“, rekao je Vučić.

Kaže da postoji mnogo tema o kojima treba da se razgovara, da bi se bolje međusobno razumeli.

„Ako ništa da pokažemo želju da saslušamo jedni druge. Mislim da je to uslov bez kojeg ne možemo da napredujemo. Ništa ne tražimo ni od koga samo poštovanje koje smo spremni i da pružimo“, zaključio je Vučić.

 

Izvor Tanjug/RTS, 07. septembar 2020.

 

ZAJEDNIČKA IZJAVA VUČIĆA I HOTIJA
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti potvrdili su u Briselu šefu evropske diplomatije Žozepu Borelu da su njihovi najviši prioriteti integracija u EU i nastavak rada na dijalogu o normalizaciji odnosa pod okriljem Unije.

„Povodom nastavka dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti potvrdili su visokom predstavniku EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepu Borelu da je za njih najviši prioritet integracija u EU i nastavak rada na dijalogu pod okriljem EU, koji je ključni element njihovih puteva ka EU“, piše u zajedničkoj izjavi dvojice zvaničnika uoči današnjeg nastavka dijaloga u Briselu.

Vučić i Hoti su se „takođe obavezali da udvostruče napore kako bi osigurali dalje usklađivanje sa EU u skladu s preuzetim obavezama“.

„U tom pogledu, nedavno dogovoreni dokumenti u Vašingtonu, koji se nadovezuju na prethodne obaveze koje su dve strane preuzele u vezi s dijalogom, mogli bi da budu koristan doprinos postizanju sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa“, navodi se u zajedničkoj izjavi Vučića i Hotija objavljenoj na sajtu Evropske službe za spoljne poslove.

Vučić i Hoti su se u petak u Beloj kući obavezali na normalizaciju ekonomskih odnosa. Oni su u prisustvu predsednika SAD Donalda Trampa potpisali svako svoj primerak dokumenta nazvanog „Ekonomska normalizacija“, uz razliku samo u poslednjoj od 16 tačaka.

Dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa pod okriljem EU nastavljen je danas u Briselu sastankom Vučića i Hotija. Pre toga su se Vučić i Hoti odvojeno sastali sa domaćinima sastanka – Borelom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Izvor Beta/N1, 07. septembar 2020. 

 

BONUS VIDEO: 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u