Zoran Čvorović: Vašingtonski sporazum neće proći bez posledica

U 31. epizodi emisije „Dijalog“ razgovarali smo sa Zoranom Čvorovićem, profesorom sa Pravnog fakulteta u Kragujevcu. Emisija je snimljena 5. septembra u našem studiju u Beogradu

Šta je Vučić potpisao u Vašingtonu i kakve će biti pravne a kakve političke posledice sporazuma u Beloj kući? Zašto su Vučić, Hoti i Tramp potpisali tri različita papira i da li takva ugovorna forma nešto menja u pravnom smislu? Šta je ključno doprinelo rušenju Mila Đukanovića sa vlasti u Crnoj Gori i kako bi trebalo da se postavi nova vlast u toj državi? Zašto je nekritičko usvajanje zakona Evropske unije forma kulturnog porobljavanja? Zašto se pokazalo da Srbi kao narod nemaju jaku pravnu svest i koliko nas je to koštalo kroz istoriju? Zašto su Srbi svoju pravnu tradiciju utopili u austrijsku prilikom formiranja zajedničke države sa Hrvatima i Slovencima? Zbog čega je knez Miloš odbio nametnutu normu da pravo nasleđivanja imaju i ženska deca? Da li je u srpskom narodu nakon turske okupacije ostala snažno ukorenjena hajdučka svest i kako u takvim uslovima razviti etiku odgovornosti prema državi i pravnom poretku? Zašto je korupcija jedan od najvećih problema koji razjeda srpsko državno i nacionalno biće?

O ovim i sličnim temama u 31. epizodi emisije „Dijalog“ razgovarali smo sa Zoranom Čvorovićem, profesorom sa Pravnog fakulteta u Kragujevcu. Emisija je snimljena 5. septembra u našem studiju u Beogradu. Za više sličnih sadržaja pretplatite se na naš kanal klikom na OVAJ LINK  i pratite našu Fejsbuk stranicu (facebook.com/novistandard).

Video
Pratite nas na YouTube-u