Tramp: Pentagon vodi ratove zbog profita vojne industrije

Ovi neuobičajeni Trampovi komentari došli su u trenutku kada su se brojni vojni komandanti i rukovodioci u Pentagonu poverili Si-En-En-u da su odnosi sa njim sve napetiji

Američki predsednik Donald Tramp javno je napao vojni vrh američkih oružanih snaga i optužio Pentagon da vodi ratove kako bi se uvećavao profit vojne, namenske industrije.

„Znam da vojni vrh nije u ljubavi sa mnom, ali vojnici jesu. Vrh Pentagona nije jer ne žele ništa drugo osim da vode ratove kako bi sve one ‘divne’ kompanije iz industrije naoružanja, koje proizvode bombe, rakete i avione, bile srećne i zadovoljne”, rekao je Tramp na konferenciji za novinare u Beloj kući, preneo je Si-En-En.

Ovi neuobičajeni komentari šefa države došli su baš u trenutku kada su se brojni vojni komandanti i rukovodioci u Pentagonu poverili ovoj medijskoj kući da su odnosi sa predsednikom države sve napetiji.

Jedan bivši vojni zvaničnik potvrdio je za Si-En-En da je Tramp javno izgovorio grube i uvredljive kvalifikacije na račun pripadnika američke vojske i ratnih veterana, o čemu je prvi izvestio Atlantik magazin.

„Predsednikovi najnoviji komentari na račun američkog vojnog vrha i njihove motivacije ne samo da srozava i obesmišljava njihov predani rad i službu onih kojima komanduju, već imaju i korozivan efekat na američke oružane snage. Dok pokušava da demantuje optužbe, on besmisleno vređa i iskazuje prezir prema američkoj vojsci”, ocenio je penzionisani mornarički general i vojni analitičar Si-En-En-a Džon Kirbi.

Pentagon nije zvanično odgovorio na zahtev da prokomentariše Trampove izjave i odnos prema vojsci, prenosi Tanjug.

 

Naslovna fotografija: Saul Loeb/AFP via Getty Images

 

Izvor Politika, 08. septembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u