Lukašenko: Presreli smo razgovor Amerikanaca o Navaljnom

„Engleski jezik (je u pitanju), ne razgovaraju ni Nemci, ni Poljaci, nego Amerikanci, bez sumnje, jer je engleski kod Amerikanaca specifičan“

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio da razgovor koji su presrele beloruske specijalne službe nisu vodili „ni Nemci ni Poljaci“, nego Amerikanci.

„To je sada vlasništvo šefa FSB-a Aleksandra Bortnjikova. Ne mogu dati nekome da čuje snimak. Imamo samo kopiju, a original ne. Engleski jezik (je u pitanju), ne razgovaraju ni Nemci, ni Poljaci, nego Amerikanci, bez sumnje, jer je engleski kod Amerikanaca specifičan“, objasnio je Lukašenko.

Podsetimo, beloruski predsednik koji je u nemilosti Zapada jer se sumnja u regularnost njegove pobede na skoro održanim izborima u belorusiji, uzdrmao je svetsku scenu kada je rekao da ima snimak presretnutog razgovora o otrovanom ruskom opozicionomm lideru Alekseju Navaljnom.

Tada je tvrdio i da je po tim snimcima izjava nemačke kancelarke Angele Merkel o trovanju Navaljnog falsifikat. Lukašenko je aludirao upravo na Nemačku, ali i Poljsku kada je rekao da su razgovarali visoki zvaničnici EU. On sada tvrdi da je u Belorusiji formiran „najbolji centar za kontrolu radio-elektronske obaveštajne službe i da imaju odlične vojne stručnjake, preneo je Sputnjik.

Lukašenko je rekao da je odlučio da objavi presretnuti razgovor o ruskom blogeru Alekseju Navaljnom, jer je predsednik Rusije Vladimir Putin njegov prijatelj, koji mu je pomogao. Lukašenko je rekao da mnogo toga zna, ali da neće više ništa reći, kao i da je hiljadu puta razmislio pre nego što je objavio te informacije, ali da je to učinio zbog svog prijatelja Putina. Predsednik Belorusije je dodao da se ne treba šaliti sa presretnutim razgovorom, jer Minsk poseduje „mnogo takvih informacija“.

„Ne opuštajte se. To je tek početak. Amerikanci dugo igraju. Da, mi smo presreli razgovor, ma koliko se vi smejali tome. To je pravi razgovor, možemo vam dati da čujete pravi snimak. To pripada Federalnoj službi bezbednosti (Rusije). Zato se ne šalite s tim, imamo brdo takvih informacija. Ali ta je javno objavljena“, rekao je Lukašenko u intervjuu ruskim medijima. Beloruski predsednik je istakao da će se uskoro svi uveriti da „to nije bilo ništa, da je to tek početak“.

Nemačka vlada je, pozivajući se na laboratoriju Bundesvera, saopštila prošle nedelje da je Navaljni otrovan supstancom iz grupe hemijskih bojnih otrova „novičok“. Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je potom saopštio da je presretnut razgovor Varšave i Berlina i da je izjava nemačke kancelarke Angele Merkel o trovanju ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog – falsifikat. Berlin i Varšava su demantovale tu vest.

 

Naslovna fotografija: Maxim Guchek/BelTA via Reuters

 

Izvor Sputnjik/B92, 09. septembar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u