„Srbija neće preseliti ambasadu u Jerusalim ako Izrael prizna Kosovo“

Savetnica za medije predsednika Srbije Suzana Vasiljević izjavila je da premeštanje Ambasade Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim još nije konačno i da će zavisiti od toga kako će se Izrael ponašati po pitanju KiM

Srbija neće ispuniti obećanje o premeštanju svoje ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim ako Izrael prizna njenog neprijatelja Kosovo, upozorio je danas izvor blizak vladi u Beogradu, navodi Tajms ov Izrael.

Isti izvor dodaje da će formalno priznanje proglašenja nezavisnosti Kosova iz 2008. godine „uništiti” odnose jevrejske države sa Srbijom. „To bi moglo da se završi potpunim haosom, ako nema kompromisa o tome kakve će odnose Izrael na kraju imati sa Kosovom”, rekao je anonimni izvor za taj list.

„Diplomatski odnosi sa Kosovom su jedna stvar, priznanje kao nezavisne države su potpuno druga stvar. To će uništiti odnose Izrael-Srbija”, upozorio je srpski izvor.

U petak je kabinet premijera Izraela Benjamina Netanjahua izdao saopštenje da su Kosovo i Izrael odlučili da „uspostave pune diplomatske odnose između dve zemlje”, podseća izraelski list.  Taj dogovor je očito bio deo sporazuma između Kosova i Srbije kojem je posredovala administracija SAD. „Tajms ov Izrael” navodi da se Srbija i Kosovo ne priznaju i da su potpisali odvojene sporazume sa SAD o normalizaciji ekonomskih odnosa.

Beograd je u svom dogovoru sa SAD obećao da će preseliti ambasadu u Jerusalim do 1. jula 2021. godine. U dogovru sa Prištinom se navodi da su „Kosovo i Izrael pristali da se međusobno priznaju”. List navodi da je na ceremoniji potpisivanja u Beloj kući predsednik Srbije Aleksandar Vučić pomenuo da je bilo „velike bitke” između Srbije i SAD o priznanju Kosova.

„Oni su mislili da bi mi trebalo da pozovemo Izrael da prizna Kosovo i mi smo rekli da ne možemo jer to podriva našu politiku. Mi smo rekli da ako se Izrael i Priština od tome slože, u redu. Takođe smo rekli Izraelu da ako poštuje Srbiju onda će naša zemlja preseliti ambasadu u Jerusalim”, rekao je Vučić.

Neki analitičari su razumeli izjavu o potrebi da Izrael poštuje Srbiju kao nagoveštaj da će ta zemlja preseliti ambasadu samo ako se jevrejska država uzdrži od priznanja Kosova.

Bivši ambasador Izraela u Beogradu Artur Kol je izjavio da je Vučić rekao kako odluka Izraela da prizna Kosovo nije povezana sa sporazumom potpisanom u Beloj kući i da je to sopstvena odluka Izraela i takođe da je premeštanje ambasade Srbije uslovljeno poštovanjem interesa Srbije.

„To je veliki nagoveštaj da uopšte neće preseliti ambasadu”, rekao je Kol.

Izvor na koji se poziva izraelski list je upozorio da premeštanja ambasade neće biti u slučaju priznavanja Kosovo kao nezavisne zemlje i da će „taj potez Izraela naneti štetu inače bliskim odnosima Izraela i Srbije i nikada neće biti isti”.

Na pitanje da li Srbija nije prećutno pristala da Kosovo i Izrael uspostave odnose izvor je rekao da su dve strane potpisale odvojene sporazume i da „dokument koji je Vučić potpisao ne kaže ništa o izraelskom priznanju Kosova”. Očekuje se da će Netanjahu i Vučić i petak razgovarati preko telefona, prenosi Beta.

VASILjEVIĆ: PREMEŠTANjE AMBASADE NIJE KONAČNO
Savetnica za medije predsednika Republike Srbije Suzana Vasiljević izjavila je danas da premeštanje Ambasade Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim još nije konačno i da će zavisiti od toga kako će se Izrael ponašati po pitanju KiM.

Vasiljevićeva je podsetila da je predsednik Aleksandar Vučić u SAD na konferenciji AIPAC u martu ove godine najavio da će Srbija u Jerusalimu otvoriti kancelariju Privredne komore Srbije i državne kancelarije.

„O sledećim koracima će se tek razgovarati, a to zavisi od postupka Izraela, za sada ništa nismo prihvatili i ništa nije potpisano, ta tačka jeste u papiru Prištine, ali ne u papiru Srbije”, rekla je Vasiljević za TV Prva.

Na pitanje kako su na moguće premeštanje naše ambasade u Jerusalim reagovale arapske zemlje, Vasiljević kaže da u komentari uglavnom pozitivni i da Srbija nema nikakvih zamerki.

„O tome će predsednik govoriti u narednom periodu”, najavila je Vasiljević.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Ammar Awad

 

Izvor Politika, 09. septembar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u