Зграда Владе Србије (Фото: Радомир Јовановић/Нови Стандард)

Vlada Srbije donela odluku o zamrzavanju vojnih vežbi sa stranim vojskama

„Od nas se traži da po cenu odustajanja od naše evropske budućnosti i po cenu još većih pritisaka na naš narod, napustimo planirane vojne vežbe sa Belorusijom“, rekao je Vulin

Vlada Republike Srbije na današnjoj sednici donela je odluku kojom se zamrzavaju sve vojne vežbe i aktivnosti sa svim partnerima u narednih šest meseci. Ministar odbrane Aleksandar Vulin je istakao da se Srbija nalazi pod strašnim i nezasluženim pritiskom EU.

„U narednom periodu nećemo učestvovati u bilo kakvim vežbama ili vojnim aktivnostima ni sa NATO, ni sa ODKB, ni sa Rusijom, SAD, Kinom, EU, ni sa istokom, ni sa zapadom“, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Ministar je naveo da će naše učešće u mirovnim operacijama biti posebno razmotreno i prema potrebi suspendovano. Vulin je istakao da se Srbija nalazi pod strašnim i nezasluženim pritiskom EU. Ti pristisci, kako je rekao, nemaju nikakvog smisla i nisu utemeljeni u našim odlukama, postupcima, pa čak ni u realnosti, i rezultat su histerije koja određuje političke odluke i pravce velikih i moćnih zemalja.

„Od nas se traži da po cenu odustajanja od naše evropske budućnosti i po cenu još većih pritisaka na našu politiku, i na naš narod na KiM i u RS, napustimo planirane vojne vežbe sa Belorusijom“, rekao je Vulin.

Ministar odbrane je podsetio da je Srbija odlukom Narodne skupštine vojno neutralna zemlja.

„Da bismo sačuvali poziciju vojne neutralnosti i izbegli, ili bar umanjili, posledice pojačanih napada na zemlju, na našu politiku i ekonomiju, Vlada je donela odluku da u narednih šest meseci prekine sa svim vojnim vežbama i svim aktivnostima sa svim partnerima, bez razlike“, rekao je Vulin.

On je istakao da proces opremanja i jačanja Vojske Srbije neće biti zaustavljen, te da će se raditi na povećanju borbene gotovosti više i upornije nego ikada.

„Ovo je jedini način da sačuvamo vojnu neutralnost i ova bolna odluka naas obavezuje da se oslanjamo samo na sebe i na svoju snagu“, rekao je Vulin.

 

Naslovna fotografija: Radomir Jovanović/Novi Standard

 

Izvor Tanjug/RTS, 09. septembar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u