Huavej otvorio Centar za inovacije i digitalni razvoj u Beogradu

„Mnoge stvari su u pripremi sa Huavejom, a koje će tek biti vidljive u narednih nekoliko meseci ili godinu dana“, rekla je Brnabić na otvaranju Centra

Kompanija „Huavej“ otvorila je Centar za inovacije i digitalni razvoj u svom sedištu u Beogradu, u prisustvu premijerke Srbije Ane Brnabić i ambasadorke Kine Čen Bo.

Premijerka Brnabić je zahvalila kineskim partnerima na otvaranju novog Centra, jer će, sigurna je, i to značajno pomoći daljoj digitalizaciji u Srbiji u narednom periodu. Predsednica Vlade je istakla da je udeo informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) u BDP-u zemlje, na kraju prve polovine ove godine šest odsto, dok je taj procenat 2012. bio 4,2.

„Sada je udeo IKT u BDP-u prestigao udeo čitavog građevinskog sektora, udeo saobraćaja, kao i turizma i ako ovako nastavimo, udeo IKT u ekonomskom rastu narednih godina prestićiće i udeo poljoprivrede. Tada smo postigli cilj“, rekla je Brnabićeva.

Taj cilj, podsetila je, postavila je kao prioritet svoje vlade – pokretanje digitalne transformacije zemlje, kako bi srpska ekonomija postala zasnovana na inovacijama i kreativnosti.

„To doprinosi da se ekonomija mnogo brže razvija, da zemlja bude otpornija na sve izazove i promene, kvalitet života u Srbiji bolji, a prilike za mlade veće. Danas, na kraju mandata, mogu da kažem da smo mnogo postigli“, rekla je Brnabićeva.

„MNOGE STVARI SU U PRIPREMI“
Ukazala je da su trenutno svi, zbog Vašintonskog sporazuma, fokusirani na saradnju Srbije u vezi sa 5G mrežom, međutim, dodaje Brnabić, naša zemlja sa tom kompanijom priprema još mnoge tehnologije koje su preduslov za uvođenje 5G.

„Mnoge stvari su u pripremi sa ‘Huavejom’, a koje će tek biti vidljive u narednih nekoliko meseci ili godinu dana“, rekla je Brnabić.

Tri su, dodaje, osnovna fokusa saradnje sa tom kineskom kompanijom – uvođenje veštačke inteligencije, uvođenje računarskih učionica i uvođenje pametnih gradova. Brnabić je podsetila da je Srbija donela Strategiju za razvoj veštačke inteligencije i najavila da će u oktobru biti otvoren Institut za razvoj veštačke inteligencije.

„CILj DRŽAVE – DIGITALIZACIJA OBRAZOVANjA DO 2021“
Podsetila je da je cilj države da se do septembra 2021. godine završi digitalizacija obrazovanja, odnosno, da sve škole budu povezane na brzi bežični internet i da u svim učenicima budu digitalni udžbenici. Brnabić ističe i da komapnija „Huavej“ u tom smislu pomaže, jer će, najavljuje, sa našom Kancelarijom za IT uraditi zajedničku Platformu za pametno obrazovanje.

Saradnja sa kompanijom „Huavej“, dodaje, ogleda se i u razvoju pametnih gradova i ističe da je Programom „Srbija 2025“ planirano da 10 gradova u našoj zemlji uvede koncept pametnog grada. Premijerka dodaje da je Huavej i u tom pravcu napredovao i da će nam njihova iskustva i znanje biti od pomoći da se Srbija brže digitalizuje.

„Kao što vidite, mi ne razmišljamo samo o 5G mreži, jer bez svega ovoga prethodnog što radimo, bespotrebno je da imamo 5G mrežu“, ukazala je Brnabić.

Istakla je da će Vlada Srbije biti posvećena saradnji sa kompanijama, poput „Huaveja“.

„SRBIJA MORA DA IMA OTVOREN I TRANSPARENTAN TENDER ZA 5G MREŽU“
Ni Srbija nije zainteresovana za nepouzdane tehnologije, naprotiv, interes je da tender za uvođenje 5G mreže bude otvoren i transparentan, uz poštovanje međunarodnih standarda, što upravo podrazumeva i sporazum iz Vašingtona, izjavila je Brnabićeva.

„Razumem sve intrige u okviru nekih tačaka Vašingtonskog sporazuma, ali naša delegacija nije imala nimalo lak zadatak. Predsednik Aleksandar Vučić uspeo je da zadrži otvorena vrata sa svim partnerima, ne dovodeći Srbiju u nezavidan položaj da prekrši svoje norme“, rekla je Brnabić.

Naše norme su, istakla je, otvorene transparentne nabavke, u kojima se poštuju svi naši partneri.

„Ni mi nismo zainteresovani za nepouzdane tehnologije. Ali, ono što ćemo uvoditi, kad je u pitanju 5G mreža, moraju biti međunarodni standardi, koji se poštuju svuda u svetu“, navela je Brnabić.

Ona je rekla da će nabavka, od koje smo, ističe, još daleko, mora biti otvorena, transparentna i ne sme biti diskrimiancije bilo kog partnera.

„Tako će i biti i to nije suprotno sporazumu iz Vašingtona“, naglasila je premijerka.

Dodala je da je o tome razgovarala i sa predstavnicima kompanije Huavej i da su obe strane „apsolutno isto“ razumele tačku sporazuma da Srbija mora da ima otvoren i transparentan tender za partnere, kada bude došlo vreme za 5G mrežu.

ČEN: PARTNERSTVO SRBIJE I KINE SE NEPREKIDNO RAZVIJA 
Ambasadorka Kine Čen Bo rekla je da se sveobuhvatno strateško partnerstvo Srbije i Kine neprekidno razvija, te da je saradnja u svim oblastima dovela do velikih i plodnih rezultata, što je doprinelo ekonomskom razvoju dbve zemlje i konkretnu korist građanima.

„Drago mi je da Huavej u veoma otvorenom, poštenom okruženju aktivno širi saradnju sa partenima u Srbiji“, rekla je Čen.

Dodala je da digitalna industrija u Kini igra važnu ulogu u ekonomskom razvoju Kine, te da je Kina spremna da sa Srbijom, koja je sada u procesu digitalizacije, deli svoju tehnologiju i iskustvo.

 

Naslovna fotografija: Omar Marques/LightRocket/Getty Images

 

Izvor Tanjug/RTS, 14. septembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u