Srbija i RS obeležavaju Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Vlade RS i Srbije odlučile su da zajednički praznuju 15. septembar – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, na dan kada je pre 102 godine u Prvom svetskom ratu probijen Solunski front

Srbija i Republika Srpska danas prvi put obeležavaju zajednički praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Tog 15. septembra 1918. godine probijen je Solunski front. Svečana akademija večeras u Banjaluci.

U svim opštinama u Srbiji i Republici Srpskoj trgovi i centralne ulice su okićene Narodnom i Državnom zastavom Republike Srbije. Ovaj praznik će biti zajednički obeležavan u Srbiji i Republici Srpskoj i u svim sredinama u kojima su Srbi širom sveta, simbolizujući jedinstvo srpskog naroda.

Datum 15. septembar je izabran jer je tog dana, 1918. godine, probijen Solunski front. Najvažnije ulice u Beogradu okićene su sa 4.000 srpskih zastava, a Most na Adi, Brankov, Palata Albanija, Dom Narodne skupštine i fontana na Slaviji osvetljeni su bojama srpske zastave. Zastave su i na svim institucijama u Banjaluci, gde će na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja biti održana svečana akademija.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovaće u Banjaluci obeležavanju Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić čestitali su svim građanima Srbije i RS praznik koji se po prvi put obeležava. Rukovodstva Srbije i Srpske dogovorila su na sastanku krajem avgusta u Beogradu o zajedničkom obeležavanju praznika – 15. septembra.

 

Izvor RTS, 15. septembar 2020.

 

VUČIĆ: UJEDINjENI, OSTAVIĆEMO TRAG U ISTORIJI SVETA
Predsednik Aleksandar Vučić poručio je danas, povodom Dana srpskog jedinstva, da Srbi, ujedinjeni i složni, mogu da prevaziđu sve nedaće, pobede sve probleme i osiguraju budućnost naše dece.

„Nema viših i važnijih vrednosti od jedinstva našeg naroda i slobode za koju su se naši preci borili, za koju ćemo se boriti i u budućnosti”, poručio je predsednik Vučić povodom praznika, koji od ove godine godine Srbija i Republika Srpska zajedno obeležavaju 15. septembra.

Slavimo, a to će ubuduće biti i državni praznik, jedinstvo i slobodu, ističe predsednik u izjavi za Tanjug i dodaje da je danas veliki dan za Srbiju, Republiku Srpsku i ceo srpski narod. On je podsetio da danas slavimo dan proboja Solunskog fronta, kada su se, 15. septembra, vojnicima Srbije, koji su prošli kroz pakao Albanije i tokom ratnog sukoba izgubili 50 odsto svojih saboraca, priključili dobrovoljci iz drugih srpskih krajeva.

„Bilo ih je 10 odsto iz Hercegovine, Bosne, Like, Krajine, Banije, Korduna, svih delova gde su Srbi živeli. Srbin nije mogao da prihvati obavezu da ratuje protiv Srbina i priključio se uz našu jedinu crveno-plavo-belu zastavu, koja nas i danas ujedinjuje”, dodao je on.

Vučić je naglasio da je važno da i danas, kada se suočavamo sa brojnim izazovima i pritiscima sveta, kada vidimo da, bez obzira na naše ekonomske uspehe, naš narod i dalje očekuju teški dani – odgovor mora biti jedinstvo, sloga i borba pametnim političkim sredstvima za slobodu našeg naroda.

„Ako smo jedinstveni, složni ujedinjeni, mi Srbi, a ovo nije samo državni praznik, već svesrpski, možemo da prevaziđemo sve nedaće, pobedimo sve probleme, osiguramo i garantujemo budućnost naše dece”, poručio je predsednik Srbije.

Vučić je zahvalio Srbima u RS, ali i našem narodu u regionu i svetu, koji, kako kaže, pomažu i koji su se uvek zalagali da sloboda bude najveće opredeljenje i vrednost našeg naroda i države Srbije.

„Čestitam narodu u RS i Srbiji praznik, ali i svim Srbima širom sveta. Svojom zastavom se ponosimo i čuvaćemo je, umećemo da čuvamo zemlju, ali i zajednički narod. Tako ujedinjeni ostavićemo trag u istoriji Evrope i sveta i imaćemo dobru i sigurnu budućnost”, zaključio je predsednik Srbije.

 

Izvor Politika, 15. septembar 2020.

 

BANjALUKA OKIĆENA SA 500 SRPSKIH ZASTAVA
Povodom praznika – Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji ove godine prvi put zajednički obeležavaju Republika Srpska i Srbija, ulice Banjaluke danas su okićene sa 500 srpskih zastava.

– U našem gradu, zastave Republike Srpske i Srbije postavljene su na glavnim saobraćajnicama kroz uži centar grada – saopšteno je iz Gradske uprave Banjaluka.

Vlade Republike Srpske i Srbije odlučile su da zajednički praznuju 15. septembar – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, na dan kada je pre 102 godine u Prvom svetskom ratu probijen Solunski front.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Sava Radovanović

 

Izvor Večernje novosti, 15. septembar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u