EU: Priština ima međunarodnu obavezu da osnuje ZSO

„Štaviše, Briselski sporazum je ratifikovan u kosovskom parlamentu. Kosovo je tako preuzelo međunarodnu obavezu da primeni ovaj sporazum. Na njima je da kažu kako da ga primene“

Portparol EU Peter Stano kaže da je Priština u obavezi da primeni sporazum o Zajednici srpskih opština na koji se obavezala „u dobroj volji“ 2013. godine, stavljajući svoj potpis na Briselski sporazum.

Stano je za Tanjug rekao da su Briselski sporazum potpisali svi učesnici u procesu i on je važeći.

„Štaviše, ratifikovan je i u kosovskom parlamentu. Kosovo je tako preuzelo međunarodnu obavezu da primeni ovaj sporazum. Na njima je da kažu kako da ga primene“, istakao je Stano.

Na pitanje kako ocenjuje promenu na agendi današnjih ekspertskih razgovora u Briselu, Stano ponavlja da je na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Avdulaha Hotija dogovoreno da se nastave razgovori i o međusobnim finansijskim potraživanjima i o statusu nevećinskih zajednica.

„Ove teme su vrlo kompleksne i obe strane su se dogovorile prethodnih dana da se današnji sastanak ceo posveti pitanju finansijskih potraživanja. Kao nastavak ovog sastanka uslediće razgovori o nevećinskim zajednicama narednih dana“, zaključio je Stano.

Podsećamo, u Briselu je danas počela nova runda trilateralnih razgovora Beograda i Prištine na ekspertskom nivou.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Tanjug/RTS, 17. septembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u