„Zemlja slobode“: Tramp zabranio kineske aplikacije Tik-tok i Vi-čet

Naredba faktički zabranjuje građanima Sjedinjenih Država da preuzimaju dve aplikacije u kineskom vlasništvu sa Eplovih ili Guglovih prodavnica aplikacija

Kako prenosi AP, Sjedinjene Američke Države zabranile su upotrebu Tik-toka zbog nacionalne sigurnosti. Sjedinjene Države zabranile su da se aplikacije „Tik-tok“ i „Vi-čet“ nađu u američkim prodavnicama aplikacija novim propisom koji stupa na snagu od 20. septembra.

Naredba, koju je u petak izdalo Ministarstvo trgovine SAD, faktički zabranjuje građanima Sjedinjenih Država da preuzimaju dve aplikacije u kineskom vlasništvu sa „Eplovih“ ili „Guglovih“ prodavnica aplikacija.

Od 20. septembra, Ministarstvo trgovine potvrdilo je da će zabraniti: „Svako pružanje usluge distribucije ili održavanja „Vi-čet“ ili „Tik-tok“ mobilnih aplikacija, sastavnih kodova ili ažuriranja aplikacija putem mrežne prodavnice mobilnih aplikacija u SAD“.

Prema ranijem Rojtersovom izveštaju, zabrana bi i dalje mogla biti opozvana uoči nedelje ako „Tik-tok“ finalizuje ugovor sa američkim tehnološkim gigantom „Orakl“ pre roka od 20. septembra. „Orakl“ i „Tik-tok“ su u ponedeljak podneli predloženi sporazum o partnerstvu američkoj vladi na odobrenje. Donald Tramp je prethodno pretio da će zabraniti „Tik-tok“ ukoliko ne proda svoja poslovanja u SAD nekoj američkoj kompaniji.

 

Naslovna fotografija: Hayoung Jeon/EPA, via Shutterstock

 

Izvor Večernje novosti, 18. septembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u