Митрополит Амфилохије на Светосимеоновском сабору у Подгорици, 29. фебруар 2020. (Фото: Милош Вујовић/mitropolija.com)

Mitropolit Amfilohije: Neću umreti dok na Lovćen ne vratim Njegoševu crkvu

„Zar da ostavimo prokletstvo nad potomcima i narodom? Ne, njegova volja biće ispoštovana i tim činom provedriće se iznad Crne Gore“

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je da neće umrijeti prije nego što na vrh Lovćena vrati Crkvu Svetog Petra Cetinjskog.

– Nemoj da misliš da sam star za to. Ne, Gospod će je, za moga života, vratiti tamo gdje je bila – izjavio je mitropolit Amfilohije za beogradsku Politiku.

On je podsjetio da je u zavjetnoj kapelici koju su sagradili Petrovići, upravo Njegoš „dao obijeliti /crkvu/“ i da se svake godine po njegovoj zapovjedi liturgija služila u njoj za dušu neumrlih crnogorskih junaka.

– Crkva Svetog Petra bila je njegova zadužbina, podignuta po njegovom uputstvu i za vrijeme njegovog života /1846.godine/, na mjestu koje je sam obilježio i izričito zavještao da u njoj bude sahranjen – podsjetio je mitropolit Amfilohije.

Prema njegovim riječima, svima je poznato Njegoševo autentično zavještanje, koje glasi:

„Ja hoću da me saranite u onu crkvu na Lovćenu… To je moja potonja želja, koju vam ištem, da je ispunite i ako mi ne zadate božju vjeru da ćete tako učinit` kako ja hoću, onda ću ve ostaviti pod prokletstvom, a moj posljednji čas biće mi najžalosniji i tu moju žalost stavljam vama na dušu“.

– Zar da ostavimo prokletstvo nad potomcima i narodom? Ne, njegova volja biće ispoštovana i tim činom provedriće se iznad Crne Gore – rekao je mitropolit Amfilohije.

Kada je riječ o izgradnji crkve Svete trojice na Cetinju, mitropolit Amfilohije podsjeća da za to postoji „amanet kralja Nikole“, prenosi RTRS.

Ostaci Petra Petrovića Njegoša se od 1974. godine nalaze u mauzoleju sagrađenom po projektu hrvatskog vajara Ivana Meštrovića, koji je sagrađen na mjestu pravoslavne kapele u kojoj je Njegoš bio sahranjen na vrhu Lovćena.

 

Naslovna fotografija: Miloš Vujović/mitropolija.com

 

Izvor IN4S, 20. septembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u