Đurić: Sporazum iz Vašingtona se sprovodi munjevitom brzinom

Kako je rekao, dolazak predstavnika DFC je dobar i važan signal, jer dolaze nepune dve nedelje po potpisivanju sporazuma u Vašingtonu

Dolazak predstavnika američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) u Beograd je pokazatelj da se ekonomski sporazum iz Vašingtona sprovodi munjevitom brzinom, kaže direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

On je naveo da se otvaraju vrata za novo poglavlje američko-srpskih odnosa, pre svega u ekonomiji.

„SAD će uvek štititi stabilnost prostora na kom ulažu, neće moći lako da se ponavljaju situacije pre dve ili tri decenije u našim odnosima koje želimo da izbegnemo po svaku cenu”, rekao je Đurić za TV Pink.

On je naglasio da su ekonomskim sporazumom, koje je predsednik Srbije potpisao u Vašingtonu, otvorena vrata Bele kuće posle 20 godina i da su stvoreni preduslovi da se sa SAD-om vratimo na istorijske staze prijateljstva, koje je postojalo tokom Prvog i Drugog svetskog rata.

„Naša je odgovornost prema deci da nemamo nikada za neprijatelja jednu tako veliku zemlju, kao što je SAD”, rekao je Đurić, preneo je Tanjug.

Kako je rekao, dolazak predstavnika DFC je dobar i važan signal, jer dolaze nepune dve nedelje po potpisivanju sporazuma u Vašingtonu. Podseća da će DFC korporacija, koja je „teška” više od 60 milijardi dolara, otvoriti regionalnu kancelariju u našoj zemlji, koja će pokrivati region. To, kako je naveo, otvara prostor za dolazak američkih investitora.

Dogovor iz Vašingtona za Beograd ima nekoliko važnih elemenata, smatra Đurić i dodaje da je to otvaranje kancelarije DFC u Beogradu, skinuto je sa dnevnog reda priznavanje takozvanog Kosova, obezbeđen je jednogodišnji moratorijum na članstvo Prištine u međunarodnim organizacijama.

Veoma je važno, kako je rekao, što tzv. Kosovo neće moći da postane član Uneska, jer su sve glasniji albanski istoričari koji prisvajaju srpske crkve i manastire na KiM. Đurić je rekao da je otvaranje kancelarije DFC u Prištini bila jedna od tačaka na kojoj je insistirala prištinska delegacija na sastancima u Vašingtonu, ali da do toga neće doći i da će iz kancelarije u Beogradu biti „pokrivan” čitav region.

 

Naslovna fotografija: Brendan Smialowski/AFP via Getty Images

 

Izvor Politika, 21. septembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u