Muharem Bazdulj: Opasno je što antisrpska retorika postaje normalna

U 33. epizodi emisije Dijalog pričali smo sa piscem Muharemom Bazduljom. Emisija je snimljena 21. septembra u našem studiju u Beogradu

Ko je Muharem Bazdulj kao čovek i pisac i zbog čega je odlučio da se iz Sarajeva preseli u Beograd? Zbog čega je odlučio da bojkotuje dodelu Ninove nagrade 2019. godine i ulazio u javne polemike sa medijskom i kulturnom „elitom“ takozvanog „kruga dvojke“? Zašto se u pojedinim udžbenicima sociologije u BiH uči o „anatomiji srpske destruktivnosti“ i ko to piše da Srbi imaju „genocidnu svest“? Zbog čega se stiče utisak da u Federaciji Bosne i Hercegovine vlada veća zabrinutost zbog pada DPS-a sa vlasti nego u Crnoj Gori? Da li Milo Đukanović ima svoju koruptivnu mrežu među intelektualcima i umetnicima u Srbiji? Zašto čak ni Franju Tuđmanu nije padalo na pamet da uvodi nova slova, što je pokušano u Crnoj Gori? Zašto je pojava Dritana Abazovića važna ne samo za Crnu Goru, nego i za ukupne srpsko-albanske odnose? Zašto je Bošnjačka stranka u Crnoj Gori nakon početnog protivljenja ipak najavila da je otvorena za razgovore o učešću u novoj vladi i da li se u toj promeni stava naziru Erdoganovi prsti? Da li Balkanci uprkos teškoj prošlosti ipak bolje razumeju koncept suživota i multikulturalizma od zapadnjaka? Kako je knez Mihailo postao prvi vladar u Evropi koji je priznao islam za zvaničnu religiju? Zbog čega se u Srbiji knjige i romani bolje prodaju u odnosu na regionalne zemlje, ali lošije u odnosu na neke druge zemlje Evrope i sveta? Hoće li roman kao forma uspeti da preživi digitalnu eru? Zašto Tviter zajednica u Srbiji podseća na simulakrum savremene Agore?

O ovim i sličnim temama u 33. epizodi emisije Dijalog pričali smo sa piscem Muharemom Bazduljom. Emisija je snimljena 21. septembra u našem studiju u Beogradu. Za više sličnih sadržaja pretplatite se na naš kanal klikom na OVAJ LINK  i pratite našu Fejsbuk stranicu (facebook.com/novistandard).

Video
Pratite nas na YouTube-u