Euleks sa dugim cevima upao u kancelariju veterana OVK, uhapšen Gucati

Uhapšen je predsednik udruženja veterana OVK Hisni Gucati, koji će biti prebačen u Hag, naveo je Nasim Haradinaj, potpredsednik udruženja veterana OVK

Specijalci Euleksa, maskirani i naoružani automatskim puškama, upali su u kancelarije organizacije koja okuplja veterane Oslobodilačke vojske Kosova i uhapsili predsednika tog udruženja Hisnija Gucatija.

Pripadnici Euleksa pokrenuli su ovu akciju svega 24 časa pošto je u Specijalni sud za zločine OVK odveden prvi optuženi pripadnik te organizacije, nekadašnji lokalni komandant i jedan od šefova obaveštajne službe Saliha Mustafu. Uhapšen je predsednik udruženja veterana OVK Hisni Gucati, koji će biti prebačen u Hag, naveo je Nasim Haradinaj, potpredsednik udruženja veterana OVK.

Gucati je uhapšen nedugo pošto je pozvao medije da objave sadržaj dokumenata vezanih za suđenja bivšim pripadnicima OVK, koji su na misteriozan način dospeli u ruke tog udruženja. Posle hapšenja, Gucati je odveden iz prostorija udruženja veterana OVK, a grupa nezadovoljnih se okupila ispred te zgrade, tražeći da nekadašnji pripadnik OVK bude pušten.

Haradinaj je Specijalni sud nazvao „fašističkim“, navodeći da se veterani OVK „neće smiriti sve dok taj tribunal ne bude rasformiran“. Prethodne sedmice, nepoznati mladić u tri je navrata doneo u kancelarije veterana OVK dokumente, koji navodno potiču iz arhiva Specijalnog suda. Posle hapšenja Mustafe u četvrtak, kosovski mediji najavili su nova hapšenja optuženih pred Specijalnim sudom za zločine OVK.

 

Naslovna fotografija: Visar Kryeziu/AP Photo 

 

Izvor Express/Koha/RTS, 25. septembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u