Bukti rat u Nagorno-Karabahu: Velike sile pozivaju na prekid vatre

Dok jermenska i azerbejdžanska strana prete i optužuju jedna drugu za eskalaciju sukoba, ostatak sveta s budnom pažnjom posmatra bure baruta u Nagorno-Karabahu. Reakcije stižu sa svih strana

U nepriznatoj republici Nagorno-Karabahu od nedelje besni rat. I dok jermenska i azerbejdžanska strana prete i optužuju jedna drugu za eskalaciju sukoba, ostatak sveta s budnom pažnjom posmatra bure baruta koje je ponovo eksplodiralo. Sa svih strana stižu pozivi za hitan prekid vatre, ali postoje i oni koju su već odlučili na čijoj su strani.

U Nagorno-Karabahu u nedelju ujutru došlo je do nove eskalacije. Jermenske snage oborile su dva azerbejdžanska helikoptera i tri bespilotne letelice, izjavila je portparolka jermenskog Ministarstva odbrane Šušan Stepanjan. Ta oblast, dodala je, našla se pod vazdušnom i artiljerijskom vatrom azerbejdžanskih snaga.

Jermenija i Nagorno Karabah proglasili su vanredno stanje i mobilizaciju muškaraca.

Azerbejdžan, čije su vlasti takođe proglasile vanredno stanje, tvrdi da su vojne snage te države reagovale na granatiranje sa jermenske strane. Saopšteno je i da se nakon vojne akcije, pod kontrolom te države nalazi sedam sela sa područja Nagorno-Karabaha. Vlasti tog područja odbacile su navode azerbejdžanskih vlasti.

Rusija je, ubrzo pošto je došlo do oružanog sukoba, pozvala strane uključene u konflikt u Nagorno-Karabahu da momentalno obustave vatru.

„Pozivamo strane da odmak obustave vatru i da počnu pregovore u cilju stabilizacije situacije“, naglašeno je u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je u razgovoru sa jermenskim kolegom da je Moskva spremna da posreduje u cilju stabilizacije situacije. U razgovoru je istaknuta potreba za što skorijim prekidom vatre, a dodato je da će „Rusija, zajedno sa ostalim kopredsednicima Minske grupe OEBS-a, nastaviti da preduzima napore na posredovanju čiji je cilj stabilizacija situacije“.

TURSKA IZABRALA STRANU
I Turska je reagovala promptno zahtevajući prekid vatre, ali je optužila Jermeniju za „neprijateljski stav“ i zatražila od nje da „odmah prekine neprijateljstvo prema Azerbejdžanu koje će region baciti u vatru“.

Turske vlasti podržale su vojnu akciju Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu, izjavio je zvanični predstavnik turskog predsednika Ibrahim Kalin.

Zbog toga Ankara u ovom sukobu podržava zvanični Baku, dodao je on.

„POMNO PRATIMO, VIDEĆEMO DA LI TO MOŽEMO DA ZAUSTAVIMO“
SAD su osudile eskalaciju nasilja između Azerbejdžana i Jermenije u sukobu oko Nagorno-Karabaha. Stejt department je saopštio da bi obe strane trebalo da trenutno prekinu s nasiljem, kao i s retorikom ili postupcima koji bi dodatno produbili tenzije.

Amerika je naglasila i da bi bilo kakvo mešanje drugih zemalja u eskalirajuće nasilje neće biti od pomoći. Nešto kasnije, američki predsednik Donald Tramp izjavio je da će SAD pokušati da zaustave nasilje koje je buknulo u nedelju između Jermenije i Azerbejdžana.

„Veoma pomno gledamo na to. Imamo puno dobrih odnosa u tom regionu. Videćemo da li to možemo da zaustavimo“, rekao je Tramp.

OGLASILA SE I EU
EU je pozvala na hitan prekid vatre, a Žosep Borel, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, oglasio se na Tviteru.

„Razgovarao sam sa ministrima Jermenije i Azerbejdžana i naglasio značaj trenutnog prekida vatre. Sukob se ne može rešiti vojno. Jedini put napred je povratak za pregovarački sto bez preduslova pod okriljem Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) – u Minsku“, napisao je on.

ZABRINUTI I PARIZ I ATINA
Zvanični Pariz zabrinut je zbog eskalacije sukoba u Nagorno-Karabahu i traži prekid vatre, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

„Francuska je duboko zabrinuta zbog sukoba u Nagorno-Karabahu i informacija o žrtvama, pretežno među civilnim stanovništvom. Francuska poziva da se odmah obustave borbena dejstva i obnovi dijalog“, navodi se u saopštenju.

Francuska je, inače, kopredsedavajuća u Minskoj grupi OEBS zaduženoj za normalizaciju situacije u tom regionu.

Grčka je, takođe, osudila stradanje stanovništva u Nagorno-Karabahu i izrazila spremnost da pomogne u smanjenju tenzija između Jermenije i Azerbejdžana. Zvanična Atina je izrazila zabrinutost zbog nove eskalacije neprijateljstava između Jermenije i Azerbejdžana i pozvala na suzdržanost, momentalni prekid neprijateljstava i povratak za pregovarački sto.

Šef diplomatije Grčke Nikos Dendijas razgovarao je telefonom sa jermenskim kolegom Zograbom Mnacakanijanijem.

UN POZIVA NA POVRATAK PREGOVORIMA
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je sve strane u Nagorno-Karabahu da momentalno obustave borbe i da se bez odlaganja vrate smislenim pregovorima.

Međunarodni Crveni krst izrazio je zabrinutost zbog sukoba i saopštio je da ima civilnih žrtava na obe strane i pozvao sukobljene da poštuju osnovna pravila međunarodnog humanitarnog prava kada je reč o zaštiti civila i osnovne infrastrukture.

„Ostajemo posvećeni da pomažemo i podržavamo one koji su pogođeni ovom eskalacijom, kao i da delujemo kao neutralan posrednik“, saopšteno je iz Međunarodnog Crvenog krsta.

Sukob Azerbejdžana i Jermenije počeo je u februaru 1988. godine, kada je autonomna oblast Nagorno-Karabah (NKAO) objavila o izlasku iz Azerbejdžanske republike. Nakon toga, u septembru 1991. godine, u centru ove oblasti u Stepankerteu objavljeno je o uspostavljanju Nagorno-Karabahske Republike (NKR). Vlasti Azerbejdžana su tokom kasnijeg vojnog sukoba izgubile kontrolu nad Nagorno-Karabahom.

 

Izvor Sputnjik, 28. septembar 2020.

 

RUSIJA ZAHTEVA OBUSTAVLjANjE VATRE
Rusija zahteva da se hitno zaustave borbene akcije u zoni sukoba oko Nagorno-Karabaha, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Nastavljamo da pratimo situaciju veoma pažljivo. Verujemo da borbene akcije moraju da se odmah zaustave i uspostavi proces rešavanja problema, kao i da se posledice nedavnog pogoršanja situacije prebace u političku i diplomatsku sferu”, rekao je Peskov, prenosi Tass.

On je istakao da je glavno da se zaustave borbe, pre nego da se ustanovi ko je u pravu, a ko nije, javlja Tanjug.

„Rusija je uvek zauzimala neutralnu poziciju i ovaj stav omogućava Rusiji da iskoristi svoj uticaj i svoje tradicionalno prijateljske odnose sa obe strane kako bi izgladila ovaj sukob”, rekao je Peskov.

 

Izvor Politika, 28. septembar 2020.

 

TURSKA TRAŽI DA JERMENIJA OKONČA OKUPACIJU
Turska je zatražila da Jermenija okonča „okupaciju” dela teritorije Azerbejdžana i povuče svoje „plaćenike i teroriste” iz Nagorno-Karabaha.

„Jermenija mora odmah da prekine svoje napade i povuče svoje plaćenike i teroriste iz Nagorno-Karabaha i sa teritorije Azerbejdžana”, poručio je turski ministar odbrane Hulusi Akar, dodavši da je neophodno da se uspostave prekid vatre i mir, prenosi Tanjug.

Turska je nedvosmisleno najavila da će pružiti podršku Azerbejdžanu.

Sukobi traju već drugi dan, a prema do sada prispelim podacima poginula je 21 osoba, a stotine su ranjene.

Iz Jerevana stižu optužbe da je turska vojska učetvovala u sukobima, ali Baku to negira.

 

Izvor Politika, 28. septembar 2020.

 

ERDOGAN: VREME JE DA SE OKONČA JERMENSKA OKUPACIJA
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je došlo vreme da se „okonča jermenska okupacija azerbejdžanskih zemalja“.

„Došlo je vreme da se okonča jermenska okupacija, vreme je da se svedu računi, inače će Jermenija i dalje postupati samovoljno. Ona mora da napusti okupirane zemlje. Svi znaju da su to azerbejdžanske zemlje“, rekao je Erdogan tokom obraćanja u Istanbulu.

On je takođe optužio Minsku grupu OEBS-a da je nesposobna da reši problem Nagorno-Karabaha.

„Nisu uspeli da reše taj problem za 30 godina. I učinili su sve kako se to ne bi rešilo. Sada nas poučavaju, a ponekad i prete. Pitaju nas ima li u Nagorno-Karabahu turskih vojnika? Da li Turska isporučuje oružje? Oni koji to pitaju su poslali hiljade kamiona sa oružjem na sever Sirije“, rekao je Erdogan, imajući u vidu američku podršku Snagama samooodbrane sirijskih Kurda, koje Turska smatra terorističkom organizacijom.

 

Naslovna fotografija: Melik Baghdasaryan/Reuters

 

Izvor Sputnjik, 28. septembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u