Милош Ковић (Фото: Медија центар Београд)

Ković podneo krivičnu prijavu protiv Samardžića zbog poricanja genocida u NDH

Ković navodi i da ovom krivičnom prijavom, posle pola veka, odužujemo dug bezimenoj poklanoj deci u Jasenovcu, na Kozari, Staroj Gradišci i Prebilovcima

Profesor istorije na Filozofskom fakultetu u Beogradu Miloš Ković podneo je, pre nekoliko dana, krivičnu prijavu na osnovu Krivičnog zakonika protiv kolege, profesora Nikole Samardžića, zbog odobravanja, umanjivanja i pravdanja genocida nad srpskim narodom u NDH i u logoru smrti Jasenovac.

Ković objašnjava da je Samardžić svoje stavove iskazivao na društvenim mrežama, podržavajući poruke spornog sadržaja.

– Ovo je prva krivična prijava za poricanje genocida u NDH od 1945. godine do danas – kaže za naš list prof. Ković. – Načelno je važno da znamo da li u našoj zemlji nekažnjeno može da se kaže da smo zaslužili zločin u Jasenovcu. Krivična prijava protiv Samardžića podneta je i zbog javnog poziva na proganjanje, hapšenje i ubijanje političkih protivnika u Srbiji, po ugledu na Goli otok, kao i zbog slavljenja i pravdanja hrvatske „Oluje“, u kojoj su Srbi ubijani, pljačkani i proterani. Prijava je podneta i zbog Samardžićevog javnog podstrekavanja mržnje, diskriminacije i nasilja protiv srpskog naroda.

Ković navodi i da ovom krivičnom prijavom, posle pola veka, odužujemo dug bezimenoj poklanoj deci u Jasenovcu, na Kozari, Staroj Gradišci i Prebilovcima, koje nema ni u jednom spisku.

– U vremenu obnove proustaških ideja i prakse u Hrvatskoj, BiH, pa i u Crnoj Gori, u doba opšte revizije naše istorije i revizije rezultata Prvog i Drugog svetskog rata, više ne možemo da ćutimo – naglašava Ković. – Građani naše zemlje treba da znaju da na osnovu Krivičnog zakonika imaju pravo i obavezu pred našim mučeničkim precima da spreče i zaustave poricanje genocida nad srpskim narodom.

I ODBIJANjE ŠALjE PORUKU

Profesor Ković ističe da je krivična prijava podneta državnom tužiocu, koji može da je prihvati ili odbije.

– A čak i ako je odbije, mi ćemo tačno znati na čemu smo – da svako u našoj zemlji može da kaže da smo zaslužili Jasenovac – ističe Ković.

 

Naslovna fotografija: Medija centar Beograd

 

Izvor Večernje novosti, 28. septembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na YouTube-u