Зграда Предсједништва БиХ у Сарајеву (Фото: Wikimedia/Ex13)

Sarajevo ipak pristaje na mini-Šengen?

U poslednjih nekoliko dana u Sarajevu se sve češće čuje kako je „mini-Šengen” dobar i za BiH. To misle i lider SDA Bakir Izetbegović i Denis Zvizdić

Inicijativa za pristupanje BiH „mini-Šengenu”, koju je pre nekoliko dana srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik pokušao da ozvaniči i institucionalno, nije više nepoželjna tema ni u političkim krugovima u Sarajevu.

Mogućnost da BiH postane deo te inicijative trenutno podržavaju i predstavnici Bošnjaka, koji su u početku odbacivali Dodikov predlog uz obrazloženje da BiH ne može na to pristati zbog „izvesne opasnosti od gubitka suvereniteta” i zato što su „evropske integracije prioritet”.

Nakon što su bošnjački i hrvatski član Predsedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić odbili zahtev srpskog člana i zatražili da se o aktuelnoj regionalnoj saradnji izjasni Savet ministara BiH, u javnosti su počele da kruže i tvrdnje da bi pristanak BiH na „mini-Šengen” značio i povratak u „političku, kulturnu i ekonomsku orbitu Beograda”, to jest svojevoljnu integraciju u buduću „veliku Srbiju”.

Međutim, u poslednjih nekoliko dana u Sarajevu se sve češće čuje kako je „mini-Šengen” dobar i za BiH. To misle i lider SDA Bakir Izetbegović i visokopozicionirani kadar njegove stranke Denis Zvizdić, koji se više ne slažu s onima koji u novom regionalnom povezivanju ne vide ekonomske, nego političke motive.

„’Mini-Šengen’ je šansa za BiH. To nije politička asocijacija, to nije ’velika Albanija’ ni ’velika Srbija’. To je ekonomska asocijacija i ne smemo se bojati konkurencijskog pritiska Srbije. ’Mali-Šengen’ će biti dobra vežba za EU”, izjavio je Izetbegović.

Zvizdić je uveren da će „mini-Šengen”, osim ekonomskih prednosti, voditi i relaksaciji političkih odnosa u regionu, kao i ubrzanom rešavanju svih otvorenih pitanja.

Prvobitna reagovanja iz Sarajeva neki od poznatih univerzitetskih profesora iz Srpske ocenili su kao „produkt srbofobne politike” i protivljenje „svemu što dolazi iz Beograda i Banjaluke”.

„Iako je ova ideja podržana od strane SAD i EU, ali i drugih članica regiona, ponašanje političkog Sarajeva je takvo da oni odmah strahuju od dominacije Srbije. Činjenica je da će Srbija biti najdominantnija članica, ali će i BiH dobiti jednake šanse, jer je reč o tržištu od 18 miliona ljudi… Tu je reč isključivo o animozitetu prema svemu što dolazi od strane Srbije i Srpske”, rekao je za „Glas Srpske” Željko Budimir, profesor iz Banjaluke.

Predsedavajući Savetu ministara BiH Zoran Tegeltija smatra da je dobro što u BiH o „mini-Šengenu” menjaju stavove oni koji su u jednom trenutku bili najveći protivnici regionalne saradnje. On se nada da će BiH pre kraja narednog meseca zvanično postati deo te saradnje.

„Mi ćemo u naredne dve sedmice za Predsedništvo BiH pripremiti svoje viđenje o priključenju BiH i nadam se da će predsedništvo, kao organ koji je zadužen za vođenje spoljne politike, dati saglasnost i da će BiH pristupiti tom sporazumu”, potvrdio je Tegeltija za portal „Vijesti”.

 

Autor Dušanka Stanišić

 

Naslovna fotografija: Wikimedia/Ex13

 

Izvor Politika, 29. septembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u