Brisel: Radi se na održavanju nove runde dijaloga, ZSO mora biti deo sporazuma

U Briselu podsećaju da je sporazum o ZSO zaključen 2013. godine „u dobroj veri“, da „nikada nije poništen niti povučen“ te da mora biti deo sveobuhvatnog sporazuma

U Evropskoj službi za spoljne poslove nastavljen je rad na organizovanju nove runde sastanaka u okviru dijaloga Beograda i Prištine, jer više ne postoji potreba za karantinom, potvrđeno je Tanjugu u Briselu. Portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borela, Peter Stano, kaže da se radi na održavanju novih sastanaka, a da će termini i agenda biti naknadno objavljeni.

Nakon otkazivanja ovonedeljne runde razgovora Beograda i Prištine na ekspertskom nivou zbog mera karantina koje je uvela Evropska služba za spoljne poslove, u Briselu kažu da su svi koji su bili podvrgnuti karantinu dobili negativne testove na koronavirus, čime je osigurano bezbedno okruženje za rad i sastanke.

Naglašavaju da pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO) mora biti deo sveobuhvatnog sporazuma.

U Briselu podsećaju da je sporazum o ZSO zaključen 2013. godine „u dobroj veri“ i da „nikada nije poništen niti povučen“.

„Kosovo je preuzelo međunarodnu obavezu da sprovede ovaj sporazum. Na Kosovu je da predloži put ka primeni ovog sporazuma“, kažu u Briselu.

Ocena Brisela je da se da se presuda Ustavnog suda Kosova iz 2015. godine u vezi sa ZSO „redovno tumači pogrešno“, odnosno da taj sud nikada nije rekao da se udruženje/zajednica ne može uspostaviti.

„Stoga očekujemo da će Kosovo poštovati obaveze koje je preuzelo u dijalogu“, stav je Unije.

Evropski posrednici u dijalogu Beograda i Prištine podsećaju i na činjenicu da je pred obnavljanje procesa dijaloga u julu ove godine dogovoreno da se paraleno sa sveobuhvatnim sporazumom radi i na primeni svih dogovorenih a neispunjenih sporazuma iz procesa dijaloga.

 

Naslovna fotografija: REUTERS/Yves Herman

 

Izvor Tanjug/RTS, 30. septembar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u