Otvoreno pismo rektoru, Senatu i Savetu UB

Otvoreno pismo rektoru, Savetu i Senatu Univerziteta u Beogradu povodom aktuelne situacije na Filološkom fakultetu koje potpisuje sedmoro profesora

Akademska pa i šira javnost u Srbiji već nekoliko godina zna za skandale i zloupotrebe na Filološkom fakultetu u Beogradu: za krajnje neuredno finansijsko poslovanje, enormna primanja malog broja zaposlenih, nedozvoljeno akumuliranje ključnih funkcija, brojne slučajeve plagijata. Sve to delom je omogućavao i smišljeno negovan organizacioni haos, koji je doveo Filološki fakultet (FF) u stanje potpunog institucionalnog i pravnog rasula. FF godinama nije u stanju da donese novi statut koji bi bio usklađen sa Zakonom o visokom obrazovanju i Statutom Univerziteta u Beogradu (UB), da obavi redovne izbore za ključna tela i da ih valjano konstituiše, pa tako ni danas nema Etičku komisiju, kojoj bi mogli da se prijave slučajevi plagijata i drugih oblika neakademskog ponašanja.

Nije nikakva tajna da najveću odgovornost za takvo stanje snosi prof. dr Ljiljana Marković, koja je bila dekan FF od 2016. do 2019. godine, a zatim v. d. dekana do jula ove godine kada je razrešena dužnosti posle javne opomene koju joj je, zbog više povreda kodeksa profesionalne etike, izrekao Etički odbor UB. No, ta javna opomena otkriva tek deo moralnog lika prof. dr Ljiljane Marković. Etički odbor UB se, po prirodi stvari, nije mogao baviti njenim gotovo neverovatnim finansijskim ogrešenjima, na koja je još 2018. ukazala Državna revizorska institucija, kao što se nije mogao pozabaviti ni činjenicom da se njena naučna karijera velikim delom zasniva na fiktivnim publikacijama i plagijatima. Dokazi o tome postoje, ali ih Etički odbor UB, kao drugostepeni organ, može razmatrati tek posle Etičke komisije FF, a ova još ne postoji. Posle svega ovoga, treba li uopšte reći da je postavljenje prof. dr Ljiljane Marković za specijalnog savetnika u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (Ministarstvo prosvete) izazvalo čuđenje i ogorčenje akademske, i ne samo akademske, javnosti.

Prof. dr Ljiljana Marković, dekanka Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu (Foto: Snimak ekrana/Jutjub)
Prof. dr Ljiljana Marković, dekanka Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu (Foto: Snimak ekrana/Jutjub)

Razrešenje prof. dr Ljiljane Marković otvorilo je mogućnost da se rad FF vrati u normalne okvire i u tom cilju je, u dogovoru sa rektorom UB, prof. dr Ivankom Popović, napravljen plan kako da se, pre početka akademske 2020/2021. godine, izaberu novi dekan i sva ključna tela FF. Imajući u vidu i interes studenata i interes akademske zajednice, predstavnici većine nastavnika i saradnika FF prihvatili su, kao prelazno rešenje do izbora novog dekana, da prof. dr Anđelka Mitrović, jedan od najbližih saradnika prof. dr Ljiljane Marković, bude v. d. dekana FF. Ministarstvo prosvete bilo je upoznato s ovim planom i nije na njega iznelo nikakve primedbe.

Nastavno-naučno veće FF, na tajnom glasanju na kojem je učestvovalo gotovo 90 odsto njegovog sastava, izabralo je početkom ovog meseca članove ključnih fakultetskih tela. Rezultati tog glasanja nedvosmisleno su pokazali da nastavnici i saradnici žele da se stavi tačka na bezakonje i moralno rasulo, koji godinama vladaju Filološkim fakultetom, i bilo je jasno da će njihovo izjašnjavanje o kandidatu za dekana, zakazano za 17. septembar, potvrditi to opredeljenje. To izgleda nije bilo prihvatljivo za one koji su godinama, otvoreno ili iz senke, upravljali fakultetom, pa je v. d. dekana, prof. dr Anđelka Mitrović, najpre pomerila to glasanje za nekoliko dana, a onda se pojavila Prosvetna inspekcija Ministarstva prosvete, koja je – tvrdeći da se najpre mora doneti novi statut FF – naložila da se postupak izbora dekana obustavi.

Rešenje Prosvetne inspekcije predstavlja otvoren i grub napad na zakonom zajemčenu autonomiju univerziteta i ne može se pravdati nikakvim formalnim razlozima. Koraci preduzeti proteklih meseci na FF, u dogovoru sa rektorom UB i uz znanje Ministarstva prosvete, jedini su legalan i legitiman put da se prevaziđe duboka kriza koja je urušila ugled jedne od najstarijih akademskih ustanova u Srbiji: samo će brz izbor novog dekana omogućiti da se rad FF vrati u zakonske i statutarne okvire.

Protest studenata Filološkog fakulteta u Beogradu, 29. septembar 2020.(Foto: Snimak ekrana/Jutjub)
Protest studenata Filološkog fakulteta u Beogradu, 29. septembar 2020.(Foto: Snimak ekrana/Jutjub)

Kao dugogodišnji profesori FF, apelujemo na Vas da najodlučnije zatražite od Ministarstva prosvete da poništi neodrživo rešenje Prosvetne inspekcije i time dâ svoj doprinos sređivanju prilika na FF. Svaki drugi ishod imao bi nesagledive posledice po odnos između vlasti i akademske zajednice u Srbiji, jer bi – a to sigurno niko ne želi – ozbiljno ugrozio autonomiju univerziteta, bez koje ni UB ni drugi univerziteti u Srbiji ne mogu uspešno da odgovore svojim složenim zadacima.

 

U Beogradu, 27. septembra 2020.

 

Prof. dr Ranko Bugarski
Prof. dr Darinka Gortan Premk
Prof. dr Vladeta Janković
Prof. dr Leon Kojen
Prof. dr Ljubomir Popović
Prof. dr Dragan Stojanović
Prof. dr Đorđe Trifunović

 

Naslovna fotografija: LinkedIn/University of Belgrade

 

Izvor Novi Standard

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na YouTube-u