Најпознатији руски опозиционар Алексеј Наваљни са женом Јулијом на опозиционом скупу у Москви, 27. октобар 2013. (Фото: Vasili Shaposhnikov/Kommersant Photo via Getty Images)

Kremlj: Navaljni radi za CIA-u, imamo konkretne podatke

„Postoje informacije o tome i mogu da preciziram da stručnjaci Centralne obaveštajne agencije SAD rade sa njim”, rekao je Peskov

Predsedništvo Rusije optužilo je danas specijalce američke obaveštajne agencije CIA da su sarađivali sa ruskim opozicionim liderom Aleksejem Navaljnim, kao i da Moskva veruje da on dobija naloge od „instruktora”, piše Rojters.

Portparol Kremlja rekao je novinarima da su tvrdnje Navaljnog da iza njegovog navodnog trovanja stoji predsednik Rusije Vladimir Putin, „neprihvatljive, neosnovane i uvredljive”, ali da on može slobodno da se vrati u Rusiju, javlja Tanjug.

„Nije da on radi sa zapadnim obaveštajnim agencijama, već zapadne obaveštajne agencije rade sa njim. U stvari, postoje informacije o tome i mogu da preciziram da stručnjaci Centralne obaveštajne agencije SAD rade sa njim”, rekao je Peskov, prenosi Tass.

 

Izvor Politika, 01. oktobar 2020.

 

OŠTAR ODGOVOR RUSKE DIPLOMATIJE
Ruska diplomatija je objavila da se sa Zapadom kakav je danas ne može imati posla. Na ovaj način je odreagovala na izjave nemačkog ministra spoljnih poslova Hajka Masa u okviru onlajn zasedanja Generalne skupštine UN o „takozvanom trovanju Alekseja Navaljnog“. Ministarstvo inostranih poslova Rusije ocenilo je da taj masov nastup „nastavlja antirusku liniju Berlina“.

Mas je rekao da Nemačka i njeni partneri „u situaciji sa Navaljnim vide kršenje zabrane upotrebe hemijskog oružja“. A iz Moskve je usledila ovakva kontra:

„Provokativno je što je Nemačka visoku govornicu UN iskoristila za iznošenje neutemeljenih tvrdnji o navodnoj upotrebi protiv A. Navaljnog hemijskog ratnog sredstva zabranjenog Konvencijom o zabrani hemijskog oružja s ciljem bude otrovan. Te očigledne izmišljotine doživljavamo kao nastavak otvoreno neprijateljske berlinske antiruske linije o takozvanom „trovanju“ A. Navaljnog i kao pokušaj da se odgovornost za sopstvenu nespremnost za saradnju povodom slučaja Navaljni prebaci na druge, sa skrivanjem iza leđa saveznika i međunarodnih struktura.

Ovaj napad doživljavamo kao posebno ciničan u svetlu nemačkog ignorisanja tri zahteva Generalnog tužilaštva Rusije za pravnu pomoć radi pružanja dokaza o tzv. „trovanju“, pogotovo što je Nemačka pokrenula čitavu ovu kampanju. Nema odgovora ni na zahtev da od lekara iz klinike Šarite dobijamo odgovore na postavljena pitanja (o „trovanju“ Navaljnog). Odbijaju se naši predlozi za razmenu mišljenja između lekarskih udruženja. Guraju se u stranu naše inicijative za zajedničku istragu po liniji međuparlamentarnih odnosa.

Podsećamo da se na Zapadu često tvrdi da je sa Rusijom sada nemoguće imati odnose kao nekad, odnosno – imati „posla kao i obično“. Mi, sa svoje strane, dolazimo do zaključka da je u vezi sa pomenutim ponašanjem Nemačke i njenih saveznika u EU i NATO-u nemoguće imati bilo kakvog posla sa Zapadom sve dok on ne prestane da deluje metodama provokacija i prevara i ne počne da se ponaša pošteno i odgovorno“.

 

Naslovna fotografija: Vasili Shaposhnikov/Kommersant Photo via Getty Images

 

Izvor Fakti, 01. oktobar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u