Srpska poslanica u Saboru verbalno napadnuta zbog dovođenja u pitanje tekovina NDH

Upitala zašto postoje ulice nazvane po Miletu Budaku i 10. aprilu, danu osnivanja NDH, a poslanici sa liste koju je predvodio Miroslav Škoro joj oštro odgovorili

Izjavu poslanice Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Dragane Jeckov u hrvatskom parlamentu da u desetak hrvatskih gradova postoje ulice koje nose imena pripadnika i ideologa ustaškog pokreta i da je to tako „jedino zbog rehabilitacije ustaškog režima” oštro je dočekala parlamentarna desnica, prenose Hina i Tanjug.

Dragana Jeckov je pobrojala Bjelovar, Pakoštane, Slavonski Brod, Pag, Vinkovce, Čačince, Pleternicu i Zagreb. Ta mesta, kazala je, imaju ulice Mile Budaka, 10. aprila, dana kada je 1941. proglašena Pavelićeva NDH, Franje Nevistića, Ivana Oršanića i Julija Makanca, a nisu tako nazvane „zbog zasluga tih ljudi na drugim poljima, to je urađeno jedino zbog rehabilitacije ustaškog režima”.

Na njeno izlaganje reagovao je poslanik Suverenista Hrvoje Zekanović rekavši da ne može da veruje da su poslanici pet minuta slušali o ustašama „iz vaših usta, zahvaljujući hrvatsko-srpskoj trgovačkoj koaliciji, pa prekinite više”.

„Ne mogu verovati da 2020. imamo isto ispiranje mozga koje smo imali od ’45 do ’90, koleginice Jeckov. Ovo je hrvatska država, koja je nezavisna i slobodna, smetalo to vama ili ne”, kazao je Zekanović.

Davor Dretar iz Domovinskog pokreta Miroslava Škore rekao je da će taj pokret biti uvek za pomirenje, za zajedničku budućnost države, ali bez povišenih tonova i, kako je naveo, „ovakvog optuživanja”.

„I vaš sunarodnik, major Milan Tepić, koji je u miniranju kasarne u Bjelovaru ubio 11 hrvatskih vojnika, danas u Beogradu ima svoju ulicu, pa molim peticiju od vaše stranke i naroda prema srpskim vlastima u Beogradu, jer to je gotovo ista priča, ako ne i potpuno”, rekao je Dretar obraćajući se poslanici Jeckov.

Ona mu je na to uzvratila da je ona poslanica u Hrvatskom saboru, gde predstavlja srpsku zajednicu u Hrvatskoj, a to kako se zove ulica u Beogradu treba ostaviti narodnim poslanicima u Srbiji.

 

Naslovna fotografija: Wikimedia/Geologicharka

 

Izvor Politika, 01. oktobar 2020.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u