Ćelije spremne za Tačija i deset zapovednika OVK

Demo Beriša očekuje da će biti podignute optužnice protiv glavnog kadra OVK koji obuhvata 11 osoba među kojima su Tači i Veseli, kao i da će protiv njih početi sudski postupak

Najavljeno podizanje optužnica protiv Hašima Tačija i Kadrija Veselija do 24. oktobra sigurno će dodatno podgrejati ionako uzavrelu političku situaciju na Kosovu koja može dovesti do vanrednih parlamentarnih izbora. Nezadovoljni što će zbog svoje zločinačke delatnosti odgovarati pred Specijalnim sudom, veterani OVK prete i nagoveštavaju nemire. U komentaru londonskog dnevnika Gardijan navodi se da bi početak dugo odlaganih sudskih postupaka mogao da ima značajan uticaj na Kosovo i na napete odnose Beograda i Prištine.

Prošle nedelje Specijalni sud naredio je hapšenje tri bivša, uticajna pripadnika terorističke OVK. Reč je o šefu udruženja veterana OVK, Hisniju Gucatiju, njegovom zameniku Nasimu Haradinaju i Salihu Mustafi – i gotovo svi su se izjasnili da ne priznaju sud u Hagu. Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca Srbije, očekuje da će biti podignute optužnice protiv glavnog kadra OVK koji obuhvata 11 osoba među kojima su Tači i Veseli, kao i da će protiv njih početi sudski postupak. Za Politiku kaže da se samo postavlja pitanje da li će oni tamo ići dobrovoljno ili će morati da ih uhapse. „Može se očekivati da će doći do manjih nereda, ali da će biti nemira koji će obuhvatiti celo Kosovo u to ne verujem. Svesni su u Prištini činjenice sistema u kom se nalaze i kakve bi konsekvence bile za one koji bi tako nešto organizovali”, kaže Beriša.

Da je po teroriste iz OVK opasan rad Specijalnog suda svedoči i činjenica da je Priština početkom septembra tražila da jedna od tačaka u Vašingtonskom sporazumu bude njegovo ukidanje. To su predstavnici američke administracije odbacili, jer su zločini za koje se terete članovi OVK među kojima je i trgovina ljudskim organima suviše ozbiljni da bi bili stavljeni po strani. Šef srpske diplomatije Ivica Dačić očekuje da sledeći korak bude da Hašim Tači svakako bude uhapšen, a da je pitanje da li će i biti osuđen. Podseća da je siguran da vest o optužnici nisu objavili Evropljani i da se to desilo nekoliko dana pred sastanak u Vašingtonu.

„Na čelu tog suda je Amerikanac. Američka administracija nije sebi mogla da dozvoli da dođe neko ko će da potpiše sporazum i ko će nekoliko dana da bude uhapšen kao ratni zločinac”, kazao je Dačić i podsetio da je Priština 1. novembra prošle godine poslala pismo američkom državnom sekretaru Majku Pompeu, u kojem je, kaže, tražila da se ukine Specijalni sud u Hagu ili da zaseda na KiM.

Uz to, ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet poručio je da greši svako ko kaže da je Specijalnom sudu istekao mandat. Američki diplomata navodi da prema njegovom mišljenju i mišljenju mnogih pravnih stručnjaka sa Kosova i iz inostranstva Specijalnom sudu nije istekao mandat i nije potrebno preduzimati inicijative za njegov nastavak. Naglasio je da ne očekuje nemire na Kosovu kao rezultat nedavnih hapšenja čelnika Organizacije ratnih veterana OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja ističući da je pravda važna, prenosi Koha. „Važno je da sud ostane da radi svoj posao”, rekao je Kosnet.

Koliko su ozbiljne najave da će bivši komandanti OVK, od kojih su danas mnogi aktivno uključeni u politički život u Prištini biti uhapšeni, potvrđuje i to što su osim članova ove paravojne terorističke formacije, rad tužilaštva počeli da dovode u pitanje i pojedini akteri izvan takozvanog Kosova. Nekako u isto vreme kada je Hrvatska u okviru EU pokazala da ima razumevanja za frustracije kosovskih Albanaca za ukidanje Specijalnog suda, ocenjujući da je on politizovan, američki stručnjak za bezbednost Danijel Server, koji otvoreno podržava Albance, u svom komentaru rada suda istakao je da je sud „naklonjen Srbima”.

Spoljnopolitički komentator Nemanja Starović kaže da od momenta kada su objavljene prve optužnice, a nakon nedopustivo dugih pet godina od kada su ta specijalizovana sudska veća osnovana, primetan je veoma visok nivo nervoze, kako među uticajnim i moćnim pripadnicima te terorističke organizacije, tako i među eksponentima njihovih interesa u međunarodnoj areni. Za Politiku ocenjuje da stavovi ljudi poput Danijela Servera ne mogu predstavljati iznenađenje i da njihovi napadi na Specijalni sud i odbrana lidera tzv. OVK zapravo odražavaju duboki prezir prema samim Albancima na KiM, za koje smatraju da ne zaslužuju bolje od toga da ih predvode ratni zločinci i kriminalni klanovi zaodenuti u političko ruho.

„Proces pročišćenja političke scene u Prištini je ipak neumitan i predstojeća suđenja liderima tzv. OVK će, bez obzira na sve manipulacije i odlaganja, dovesti do tog ishoda. No, sada kada takav ishod postaje izvestan, za očekivati je da kriminalno-političke strukture koje vladaju Kosmetom radikalizuju svoje delovanje, u pokušaju da zadrže kontrolu čak i protiv volje međunarodnih aktera koji su ih pre dve decenije doveli na vlast. Ne bi se moglo isključiti izbijanje ozbiljne političke krize u Prištini, pa ni iniciranje nereda, koji se po pravilu na koncu pretvore u nasilje prema Srbima i drugim nealbancima”, kaže Starović.

FRUSTRACIJE ZBOG NEUSPEHA PROJEKTA „NEZAVISNOG KOSOVA”
Članica rukovodstva Pokreta Samoopredeljenje i bivša ministarka pravde Albuljena Hadžiu, gostujući na prištinskoj televiziji T7, upitala je kako i odakle sada 60.000 ratnih veterana, kada ih je, kaže, pre samo koju godinu bilo 20.000. Dodatni problem na Kosovu je velika nezaposlenost, politička nestabilnost i frustracije što je projekat nezavisnog Kosova doživeo neuspeh. To je jedan od razloga zašto politički analitičari u pokrajini smatraju da bi hapšenje Tačija moglo da bude okidač za nove izbore. S tim se ne slaže Demo Beriša koji ne očekuje izbore, već ukazuje da će doći do prekompozicije političke scene. Kaže da su pregovori u toku i da očekuje da u novoj vladi mesto zauzme i Demokratska partija Kosova čiji će politički lideri Tači i Veseli naredni period morati da posvete odbrani na sudu. „DPK neće dozvoliti da ostane bez vlasti, jer to imaju preko predsednika Tačija. Da li će se dogovoriti da će i ubuduće imati mesto predsednika ili će dobiti mesto predsednika vlade, to je stvar političkih dogovora”, ocenjuje Demo Beriša.

 

Autor Dejan Spalović

 

Naslovna fotografija: EPA-EFE/Phil nijhuis

 

Izvor Politika, 03. oktobar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u