Pucnjava na decu u Donjoj Brnjici, Srbi traže zaštitu policije i KFOR-a

Događaj je uznemirio preostale Srbe u Donjoj Brnjici, koji su među retkima severno od Prištine prema Podujevu ostali da žive u svojim kućama i nakon sukoba 1999. godine

Nepoznati mlađi muškarac pucao je u krugu zgrade škole u Donjoj Brnjici kod Prištine, u trenutku kada je u školskom dvorištu boravila grupa srpske dece, preneli su RTS-u preostali Srbi u tom selu. Nema povređenih. Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić saopštio je da zahteva hitno identifikovanje i hapšenje osoba koje su potegle oružje na srpsku decu.

Meštani Donje Brnjice kažu da je naoružani muškarac bio u društvu još jedne osobe. Preneli su da su im dečaci i devojčice iz okupljene grupe rekli da su dva muškarca krenula prema njima u krugu školskog dvorišta i da su kod jednog primetili oružje.

Kada su počeli da beže, čuli su pucanj. Nepoznate osobe su pobegle iz kruga škole, a policija je na mesto događaja stigla nakon 45 minuta od prijave incidenta. Među okupljenom decom nema povređenih. Policija je u dvorištu škole pronašla čauru ispaljenog metka i otvorila istragu.

Događaj je uznemirio preostale Srbe u Donjoj Brnjici, koji su među retkima severno od Prištine prema Podujevu ostali da žive u svojim kućama i nakon sukoba 1999. godine. Srbi u ovom selu očekuju da policija rasvetli slučaj koji je snimljen i sigurnosnim kamerama.

ĐURIĆ ZAHTEVA HITNO HAPŠENjE OSOBA KOJE SU POTEGLE VATRENO ORUŽJE
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić saopštio je da zahteva hitno identifikovanje i hapšenje osoba koje su potegle vatreno oružje na srpsku decu u Donjoj Brnjici kod Prištine.

„Jedan od napadača je ispalio metak u blizini dece i doveo u opasnost ljudske živote, i prema takvima ne može i ne sme biti milosti“, poručio je Đurić.

Smatra da ne može biti nikakvog opravdanja za sporost ili nereagovanje policije, jer postoje snimci napada.

 

Autor Andrija Igić

 

Izvor RTS, 03. oktobar 2020.

 

SRBI TRAŽE ZAŠTITU POSLE PUCNjAVE
Srbi iz multietničkog sela Donja Brnjica nadomak Prištine poručili su, nakon incidenta u ovom selu kada je nepoznata osoba pucala iz vatrenog oružja u blizini dece, da su zabrinuti i da traže zaštitu od policije i Kfora.

Policija je do kasno noćas obaviljala uviđaj, pronađenu čauru odnela, a za osobama koje su pucale se traga. Noć je protekla mirno, ali uz zabrinute Srbe koji nakon sukoba žive u donjoj Brnjici.

„Narod je uplašen, brine za svoju bezbednost i bezbednost dece. Svi su osetljivi na decu. Tu su se igrala, tu provode svoje vreme. U ovom trenutku očekujemo da nam neko garantuje bezbednost, najviše zbog dece“, izjavio je jedan od meštana.

Trebalo bi da počne sasganak žitelja Donje Brnjice sa predstavnicima Kfora i Policije. Tražiće punu bezbednost, jer ovo nije prvi put da se ovakav incident dešava u tom mestu. U tom selu su nakon sukoba 1999. godine ubijena četiri Srbina, dva su kidnapovana.

Zlatko Miladinović rekao je novinarima da su se okupili u centru sela nakon incidenta, da su zabrinuti pre svega za njihovu decu i imovinu.

„Ovo je situacija gde treba da se stane na kraj ovome. Iza ovoga stoji neko, ovo nije prvi put, pre tri noći sličan slučaj, samo što imamo sreću da se sve završilo kako treba“, rekao je Miladinović.

Apelovao je na Kfor, policiju i predstavnike Srba da sednu za stolom i pričaju ističući da ovdašnji Srbi odavde nemaju gde.

„Molimo Kfor, Unmik policiju i naše predstavnike da u što kraćem roku sednu za sto, razgovaraju, mi odavde ne idemo“, poručio je Miladinović.

Mladen Đošić iz Donje Brnjice rekao je da se incident dogodio oko 19.30 časova i da su videli decu kako beže, nakon čega su se okupili oko crkve i roditelji i deca odakle su pozvali policiju.

„U strahu smo kako će biti dalje. To se dogodilo u školskom dvorištu, uperili su pištolj, opalili su metak, našli su čauru. Ono što je najvažnije je bezbednost dece. Uplašeni smo svi, najgore što može da nam se desi da moramo organizovati straže kako bi čuvali decu i imanja zbog bezbednosti“, rekao je Đošić.

 

Izvor RTS, 04. oktobar 2020.

 

ĐURIĆ: SRAMAN I KUKAVIČKI NAPAD
Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić zahteva da se hitno identifikuju i uhapse osobe koje su sinoć pucale na srpsku decu u Donjoj Brnjici kod Prištine. U saopštenju koje je Kancelarija dostavila medijima Đurić ocenuje incident kao sraman i kukavički napad na „našu mladost na Kosovu i Metohiji“, te poručuje da mora biti rasvetljen kao apsolutni prioritet.

Jedan od napadača je ispalio metak u blizini dece i doveo u opasnost ljudske živote, i prema takvima ne može i ne sme biti milosti, kaže Đurić.

„Bezbednost dece, koje god nacionalnosti ona bila, mora biti stvar opšteg konsenzusa i minimalne saglasanosti, jer kako možemo da radimo na pomirenju i stvaranju stabilnog i bezbednog okruženja na Kosovu i Metohiji dok postoje ljudi koji smatraju da mogu nekažnjeno da deci prete pištoljima“, naveo je Đurić.

Ne ulazeći u okolnosti pod kojima se „divljački napad“ dogodio, Đurić podseća da su srpska deca ubijana i ranjavana na Kosovu i Metohiji u napadima terorista i da zato incidenti ove vrste mogu imati nesagledive posledice i izazvati nekontrolisane reakcije. Kako je naveo, postoje snimci napada, zbog čega smatra da ne može biti nikakvog opravdanja za sporost ili nereagovanje policije.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub

 

Izvor Tanjug/B92, 04. oktobar 2020.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u